Utilizarea ecografiei abdominale pentru detectarea anevrismului aortic abdominal în cazul bărbaților

Conform studiului efectuat de Institutul pentru calitate și eficiență în îngrijirea sănătății, o nouă analiză dovedește că bărbații au mai multe beneficii datorită ecografiei abdominale în cazul anevrismelor de aortă abdominală, comparativ cu femeile. Cercetătorii menționează că nu au fost obținute aceleași dovezi și pentru femei. Cu toate acestea, atât femeile cât și bărbații pot detecta numeroase probleme de sănătate cu ajutorul ecografiei, iar vestea bună este că poți face ecografie oriunde, cele mai multe clinici având astfel de servicii. Asta înseamnă că dacă ai nevoie de ecografie abdominală în Timișoara nu este nevoie să călătorești până la București pentru a o face, pentru că vei găsi local clinica potrivită pentru o astfel de analiză. Revenind la anevrismul de aortă abdominală, iată ce a concluzionat studiul efectuat pe pacienți.

Bărbații beneficiază de screening unic pentru anevrismele de aortă abdominală prin ecografie. Studiile oferă dovada că riscul lor de a muri este redus, aorta abdominală se rupe mai rar, iar intervențiile chirurgicale de urgență pot fi evitate mai des. Sunt disponibile mult mai puține date pentru femei și nu prezintă diferențe relevante între grupurile investigate. Acesta este rezultatul raportului final publicat la 28 mai 2015 de Institutul german pentru calitate și eficiență în îngrijirea sănătății (IQWiG).

Ruptura este adesea fatală, chiar dacă se efectuează o intervenție chirurgicală de urgență

Un anevrism de aortă abdominală (AAA) este descris de medici ca o dilatare patologică a arterei abdominale principale (aorta). Diametrul său variază în funcție de vârstă și sex; o aortă abdominală cu un diametru de 3 cm sau mai mult se numește AAA. Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă, iar femeile sunt mai puțin afectate decât bărbații.

Majoritatea AAA nu provoacă probleme, adică sunt asimptomatice. Cu toate acestea, cu cât este mai mare dimensiunea AAA, cu atât este mai mare pericolul ca acest vas de sânge mare să se rupă. Fără tratament, o astfel de ruptură duce rapid la moarte. Dar chiar dacă pacienții ajung la timp la spital și este încă posibilă o intervenție chirurgicală de urgență, aproximativ 40% dintre pacienții care primesc o intervenție chirurgicală deschisă și aproximativ 20% care primesc o intervenție chirurgicală endovasculară mor.

Screeningul urmărește reducerea riscului de deces

În schimb, dacă un AAA este detectat la timp și un pacient poate fi supus unei intervenții chirurgicale elective, șansa de supraviețuire este considerabil mai mare: În funcție de tipul de intervenție chirurgicală (endovasculară sau deschisă) în Germania, între 1,3% și 3,6% dintre pacienți mor.

Scopul screening-ului prin ultrasunete este de a identifica, monitoriza și trata un AAA înainte de apariția unei rupturi. În unele țări, de exemplu, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite, acest tip de screening se efectuează deja la persoanele cu un risc mai mare de AAA.

3 din 4 studii investighează doar bărbați

Comitetul mixt federal (G-BA) a comandat IQWiG să caute studii care să compare screeningul unic prin ultrasunete cu o strategie diferită de screening (de exemplu, folosind o tehnică de diagnostic diferită) sau lipsa screeningului. Accentul evaluării s-a concentrat pe rezultatele relevante pentru pacienți. 

Un total de 4 studii controlate randomizate (ECA) ar putea fi incluse în evaluare: 2 din Regatul Unit, 1 din Danemarca și 1 din Australia. Participanții au fost înrolați între 1988 și 1999. Trei studii au inclus numai bărbați cu vârsta de 65 de ani sau mai mult; 1 din cele 4 studii a inclus și femei, dar acestea au reprezentat doar 6,8% din eșantion.

Bărbații supuși screening-ului au șanse mai mari de supraviețuire

Datele despre bărbații cu vârsta de 65 de ani sau mai mult au fost rezumate la diferite momente de analiză (4-5, 10 și 13-15 ani după screening) pentru rezultatele vizând „mortalitatea generală” și „mortalitatea asociată cu AAA”. În toate aceste perioade, IQWiG vede dovada unui beneficiu al screening-ului la bărbați pentru ambele rezultate.

Pentru femei, datele sunt disponibile doar cu privire la mortalitatea globală la un moment dat (4-5 ani). Cu toate acestea, din cauza lipsei de diferențe semnificative statistic între grupurile investigate, beneficiul screeningului pentru AAA la femei nu este dovedit. Lipsesc date despre mortalitatea asociată cu AAA.

Screeningul poate reduce frecvența rupturilor la bărbați

Datele privind rezultatele cu privire la „frecvența rupturilor” și „intervenția chirurgicală de urgență” arată o imagine similară: la femei, datele disponibile nu au arătat din nou diferențe relevante. La bărbați, rezultatele diferă oarecum în funcție de momentul analizei. În general, totuși, IQWiG recunoaște un beneficiu al screening-ului cu ajutorul ecografiei, deoarece rupturile AAA și intervențiile chirurgicale de urgență apar mai rar.

Ecografia abdominală ajută la utilizarea chirurgiei elective

Datele arată, de asemenea, că frecvența chirurgiei elective crește odată cu screening-ul. Pe de o parte, acesta este scopul specific al screening-ului și, prin urmare, este de așteptat. Pe de altă parte, aceste intervenții, chiar dacă nu sunt situații de urgență, ci doar planificate, duc la spitalizare și la complicații potențiale, cum ar fi sângerări, atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. Deoarece această situație apare mai des și mai devreme în grupurile care sunt supuse screening-ului, acest lucru poate fi considerat un dezavantaj al screening-ului, care, totuși, își pierde importanța, având în vedere avantajele. Din nou, această indicație a unui dezavantaj se aplică numai bărbaților, dar nu și femeilor.

Raportul IQWiG nu poate trage concluzii cu privire la calitatea vieții legate de sănătate și aspectele psihosociale ale screening-ului, deoarece datele disponibile cu privire la aceste aspecte nu erau evaluabile sau datele lipseau complet.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5