Valeria Borza condusă cu lacrimi pe ultimul drum. Din ianuarie dorea să se antreneze la Bistrița, cu lotul

Sursa http://www.infocs.ro/

Sute de caransebeșeni în frunte cu primarul Marcel Vela, au vrut să o conducă astăzi pe ultimul drum, pe cea care a fost marea tenismană română, Valeria Borza. Valeria a fost un adevărat ambasador al României și Caransebeșului, numele ei fiind legat de sute de competiții interne și internaționale la tenis de masă.
Cortegiul funerar a plecat din sala de sport a Școlii generale nr.8, locul în care marea sportivă a poposit pentru ultima dată în orașul natal și a avut ca destinație Cimitirul catolic de la intrarea în oraș. Doar numele de ,,cimitir catolic” fiindcă acolo sunt înmormântați caransebeșeni de diferire religii și chiar militari ruși sau nemți, morți în timpul războiului.
Campioana noastră era așteptată acasă la Caransebeș de sarbători. A urcat în autobuz, a plecat la drum, dar în drum spre aeroport, a început să o doară capul foarte rău, avea amețeli și grețuri si n-a mai putut continua drumul. În loc de aeroport, a ajuns la spital la urgențe, apoi în comă la reanimare și în câteva ore, despre Valeria Borza, se vorbea la trecut.
Timp de trei zile, prin fața catafalcului, s-au perindat mii de caransebeșeni- și nu numai: au venit oameni din Reșița, din Oțelu Roțu și chiar din Hațeg și Deva. Au curs lacrimi amare și de tristă aducere aminte în fața catafalcului. Sicriul era închis etanș și avea doar o fereastră prin care Valeria putea fi privită dormindu-și somnul de veci. Dormea ca un copil, cu capul ușor pe o parte, cu fața liniștită și parcă împăcată cu soarta ce i-a fost dată.
Au vrut să-i fie alături în ultimele ore ale acestei lumi, prieteni, foști colegi și colege de școală și de facultate, antrenori, vecini și prietenul ei din Franța, iubitul ei. El a venit special pentru a o însoți pe cea pe care a iubit-o și pentru a prezenta condoleanțe familiei Valeriei.
Sicriul cu trupul neinsufletit a fost depus la sala de sport a Școlii Generale nr. 8 din Caransebes – școală unde Valeria a învățat si și-a descoperit pasiunea pentru tenisul de masă. Luni, adică mâine, într-o ședință solemnă, primarul Marcel Vela și consilierii locali din Caransebeș, îi vor acorda Valeriei titlul de Cetățean de onoare post mortem al Municipiului Caransebeș. De asemenea, de luni, sala Școlii generale nr 8, se va numi ,,Sala de Sport Valeria Borza”.
Duminică, o mulțime de prieteni și colege al Valeriei, au venit să își ia rămas bun de la ea.
Fiecare suferă, pe fiecare îl doare această despărțire dură, dar cel mai greu este pentru părinți și familie. Au venit să o însoțească pe ultimul drum antrenorii de la Caransebeș și Bistrița, colege de lot sau foste combatante la masa de tenis. Cea mai afectată de dispariția Valeriei, este ,,fiica ei de suflet,, micuța Bernadette, românca cu care a împărțit totul în ultimele luni. Valeria o luase pe mai tânăra ei colegă și compatrioată sub aripa sa iar aceasta o percepea ca pe o soră mai mare, ca pe o mamă ce-i avea mereu de grijă. Își făcuseră multe planuri pentru aceste sărbători de iarnă, iar acum, se va întoarce singura în Franța, fără Vali.„M-a sunat chiar cu câteva zile înainte de a primi cumplita veste. Mi-a spus că vine în țară și că, din 4 ianuarie, vrea să se antreneze la Bistrița, cu lotul“ povestește pentru Libertatea Marian Filipaș, coordonatorul Centrului Olimpic pentru tenis de masă al României de la Bistrița.
Cortegiul cu trupul neînsuflețit a pornit din sala de sport în aplauzele mulțimii- așa cum se procedează atunci când un mare campion își termină ultimul număr din spectacol. O primă oprire a fost în fața casei familiale de pe strada Bălcescu după care s-a terminat în cimitirul de la marginea orașului unde Valeria și-a luat adio pentru totdeauna de la cei ce au cunoscut-o și însoțit-o pe ultimul drum.
În Franța, membrii clubul Lys-les-Lannoy, dar și ai comunității in care Valeria a trăit în ultimii 10 ani, au organizat azi o ceremonie specială de rămas bun.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5