Valeria Peter Predescu, aparţine trecutului, prezentului şi viitorului
Folclorul este o adevãratã ladã de zestre a poporului nostru, care reuseste sã tezaurizeze cele mai frumoase cântece şi obiceiuri din viaţa omului. Cântecul popular, dezvăluie o gamă întreagă de sentimente şi idei care ne marcheză existenţa.
Multe cântece se uită, la fel şi interpreţii lor, dar cele care au o valoare adevărată rămân. Asemenea cântece a purtat pe scenele ţării şi lumii totodată VALERIA PETER PREDESCU. Cu toţii vrem să cunoaştem în profunzime ’’spiritul’’, simţirea celor au dat glas unor astfel de cântări, pe cei care le-ai făcut să devină nemuritoare. Cu mulţi ani în urmă am cunoscut-o pe VALERIA PETER PREDESCU, o bună colegă, distinsa interpretă, cea care mi-a adus un strop de bucurie în suflet.
Fiecare cântec al său a rămas un dar pentru iubitorii de folclor.
Nici răutăţile vieţii şi nici dezlănţuirile naturii n-au putut să o oprească să realizeze ceea ce a început atât de frumos. Mă uit la aceste fete pe care le-a ajutat pentru a-şi forma un stil, pentru a transpune în scenă cântecul popular din Zona Bistriţa. În fiinţa sa viaţa şi-a făcut ’’mori de măcinat bulgări de aur şi argint zgrunţuros’’, de aceea ştie să preţuiască darurile vieţii, fiecare picătură de metaforă să n-o risipească aiurea. De-a lungul vremii am realizat mai multe interviuri şi am scris despre activitatea desfăşurata de Valeria Peter Predescu, atât ca interpretă cât şi colegă la Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Bistriţa Năsăud. Am scris şi prezentat ’’Destin", carte scrisă de o scriitoare năsăudeană, Melania Cuc. I-am fost alături la multe spectacole, chiar si atunci când i s-a decernat Pemiul ’’Éthnos’’.
Greutăţile pe care le-a întâmpinat pe parcursul vremii, momentele de cumpănă pentru că, trebuie să recunoaştem au fost şi acestea, n-au fost puţine, de fiecare dată i-au dat tăria de a-şi continua drumul pe care l-a început, trecând peste neajunsurile ivite în cale. Cineva, acolo sus, a iubit-o mult înzestrând-o cu multe calităţi, cu o voce limpede şi caldă, deschizând cu formule magice porţile zăvorâte ale succesului.
Sufletul românesc se întregeşte în tot ce are mai adânc, mai curat şi mai specific cu ceea ce pământul locuit din zorile istoriei a produs pe plan material şi spiritual, a şlefuit îndelung, a păstrat şi a aşezat pentru totdeauna în tezaurul sfânt al tradiţiei
Am urmărit de-a lungul vremii nume de interpreţi de folclor din judeţul Bistriţa care pot fi embleme pentru noi : Valeria Peter Predescu, Crsitian Pomohaci, Alexandru Pugna, Ştefan Cigu, Cornelia Ardelean, Lenuţa Purja etc. Am urmărit cu multă emoţie spectacolul ’’In memoriam’’, organizat împreună cu Televiziunea Favorit, parcă o aşteptam sa apară pe scenă, să povestească…Îţi era drag să o asculti povestind despre ţinuturile ei, care au dat lumii atâţia academicieni…
Aristotel spunea că ’’muzica poate vindeca multe din bolile sufletului, dar tot ea poate fi o sursă de-mblonăvire’’.
Acum se împlineşte un an de când a plecat, să se alăture celorlalţi interpreţi care cântă în ceruri Îngerilor, pentru noi, au rămas amintirile despre un om deosebit, prin realizările sale - prin munca sa neobosită, Valeria Peter Predescu apartine trecutului, prezentului şi viitorului.
’’ Omul nu este stãpân pe duhul sãu de viatã, ca sã-l poatã opri la fel, nu este stãpân pe ziua morţii si în aceastã luptã nu încape amânare.’’(Ecleziastul 8.8)
Iuliana Cârnaru
Consilier ,
Centrul Judetean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman
Citiţi şi:
- Trofeul Festivalului „Valeria Peter Predescu” a plecat la Caraş Severin. Angela Buciu, Florica Bradu, Maria Lia Bologa, Alexandru Pugna, Anuţa Motofelea şi-au omagiat, prin cântec, colega de scenă
- Sofia Vicoveanca s-a reîntâlnit, pe scenă, cu Valeria Peter Predescu. Elise Stan: Avem o ediţie de colecţie a festivalului
- „Valeria Peter Predescu”, cântec spre nemurire
- Tinerii talentaţi din judeţ au trecut de prima preselecţie a Festivalului dedicat Doamnei cântecului năsăudean – Valeria Peter Predescu
- Cântec nemuritor-Valeria Peter Predescu
Adaugă comentariu nou