Toamna lechinţeană în vii şi livezi

Veluţ Mureşan ştie să citească via, iar Gheorghe Chira s-a înfrăţit cu merele bio de Savinca

                  Veluţ Mureşan este într-un continuu dialog cu pământul, cu natura. Când ajunge în Enciu, satul copilăriei, îl cuprinde un fel de tristeţe pe care n-o poate împărtăşi decât sieşi. Satul, încet-încet, dispare. Oamenii se mută sus. Cu toate astea îl fascinează locul naşterii şi cu cât te îndepărtezi de copilărie, spune el, locul natal te atrage tot mai mult. Îl întreb dacă mai „ţine” via din Enciu. „Păi, cum s-o las, mi-e ruşine s-o pustiesc. Nu-i ca pe vremuri când în această perioadă satul, bătrâni şi tineri deopotrivă, era în sărbătoare. Culesul strugurilor se desfăşura după acelaşi ritual sacru. Pe vremea colectivului au vrut să ne ia viile. N-au reuşit. Voiau să ne scape de viţa-de-vie, dar dragostea noastră faţă de această cultură a fost mai puternică”.

         Kofenberg. Un deal cu faţa spre soare din arealul Lechinţei, cu un sol ce dă roade dacă ai grijă de el şi-l preţuieşti. Pe un drum agricol asfaltat ajung într-o zonă de o frumuseţe aparte, un drum care te pofteşte să rămâi în zonă şi să admiri viile trasate geometric, cu strugurii nobili care te îmbie. E vremea siretiului şi-n ferma lui Veluţ, omul care ştie să citească via şi, deopotrivă, ştie să preţuiască vinul, au intrat culegătorii. Este o sărbătoare aici în perioada când, pe dealurile Lechinţei, viticultorii adună recolta. Ajungând aici parcă ai zăbovi cât mai mult, nu atât spre a gusta miraculoasa boabă de strugure ci pentru a admira gingăşia şi priceperea cu care culegătorii adună fiecare ciorchine, îl aşază ca-ntr-un ritual în lădiţele ce ajung apoi mai departe. 15 ha de vie nobilă. „E o producţie bună. Obţinem în jur de 12 tone/hectar, dar cel mai important este că anul acesta calitatea strugurilor este superioară. O toamnă cu călduri caniculare a permis acumularea de zahăr, aşa cum sunt convins că vinul va fi de o calitate ce-i va mulţumi pe consumatorii noştri din judeţ şi din ţară. Vreo 15 culegători din Matei muncesc zilnic şi adună în jur de 5 tone de struguri. O parte iau drumul vinificaţiei, alţii tot spre vinificaţie, la doritorii care îşi pregătesc acasă vinul de viaţă lungă. Îl cumpără de aici, din fermă, cu de la 3,50 lei/kg, în funcţie de soiul preferat”, spune Veluţ Mureşan.

         De pe pantele abrupte coboară o maşină specială, încărcată cu containere pline cu struguri, pregătiţi parcă pentru export. La volan, tânărul Paul Mureşan, absolvent de Informatică, cu masterat luat la UBB. „Sunt în concediu şi am venit aici la muncă. E vremea culesului şi cum aş putea lipsi. E o bucurie să văd cum ne răsplăteşte natura, aşa că, nici eu, nu pot sta deoparte, pregătesc şi eu vinul pentru consumatorii care vin din cele mai mari oraşe ale ţării aici, la noi, şi ne caută”.

         Gheorghe Chira s-a îndrăgostit de Savinca. Nu este o zână din basmele românilor ci un loc special unde-şi găseşte liniştea lăuntrică şi unde s-a înfrăţit cu natura. Este pensionar dar, la ţară, îmi spune acesta, pensionarul e mereu activ. „Dacă prin Occident, spre exemplu, în ziua când un salariat primeşte decizia de pensionare are deja biletele de croazieră sau de excursii, la noi însă acum începem munca. Mai ales la ţară şi, vreau să spun, că o fac cu plăcere”. Aici, în Savinca, s-a născut ca-ntr-o poveste o livadă model pe locul unei păşuni părăsite. Şi acum, după nouă ani de la plantare, livada de 4000 pomi fructiferi a intrat pe rod. Proprietari sunt Vlad Marian Chira şi soţia Claudia, iar Gheorghe Chira, pensionarul ce a lucrat cu mici întreruperi mai bine de 40 de ani în agricultură este omul care face totul. Cu problemele de tehnologie se ocupă Claudia Chira, absolventă a două facultăţi de profil. Aceasta ştie şi transmite periodic toate informaţiile legate de tratamente, de celelalte lucrări din ciclul tehnologic. Acum, când livada este pe rod, culegătorii au intrat să adune acest medicament care este mărul. Un măr pe zi, se spune, îndepărtează boala. Dar când ai un măr de la ferma bio din Savinca din soiurile: Prima, Florina, Generos, Starkinson şi Golden te poţi bucura de o sănătate robustă. Acum, de aici, se livrează deja mere pentru industrializare şi pentru consum, preţul pentru consum fiind cuprins între 2.5-3 lei/kg. 

Comentarii

04/10/23 16:54
Hanes ioan

Sunt de apreciat toti care lucreaza pamantul cu efort si sacrificii .Putini care mai pun pret pe agricultura azi!.Felicitari lor su putere de munca si celor care lucreaza pamantul in diferite alte moduri!

04/10/23 16:54
Hanes ioan

Sunt de apreciat toti care lucreaza pamantul cu efort si sacrificii .Putini care mai pun pret pe agricultura azi!.Felicitari lor su putere de munca si celor care lucreaza pamantul in diferite alte moduri!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5