Vezi ce proiecte cu finanţare europeană are în portofoliu Primăria Bistriţa!
În portofoliul de proiecte pentru exerciţiul financiar 2014-2020, prin Programul Operaţional Regional, Primăria Bistriţa are 35 de proiecte, cu o valoare estimată de 115 milioane euro, a anunţat primarul Ovidiu Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Este vorba despre alte patru proiecte care vizează reabilitarea termică a 23 de blocuri, de reabilitarea termică a unor clădiri publice (corp şcoală şi internat Liceul Teoretic Sanitar, corp ateliere Liceul Tehnologic Agricol, corp cantină Colegiul Tehnic Infoel, Grădiniţa nr. 13 – str. P. Ispirescu) , dar şi de modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public (aproximativ 5 milioane euro). În pregătire sunt şi un incubator de afaceri în Parcul Industrial, dar şi reabilitarea şi modernizarea unui imobil (fost punct termic) de pe str. Octavian Goga care devine Centru de zi pentru persoane vârstnice.
„Axa Prioritară 4 din POR 2014-2020 este cea mai importantă sau una foarte-foarte importantă, pentru că aici alocările se vor face în raport cu populaţia din judeţele sau din oraşele, municipiile reşedinţă de judeţ din Regiunea de Nord-Vest. Raportat nu chiar la regula de trei simplă, un pic mai complicat, suntem avantajate oraşele cu populaţie mai mică, pentru că dacă ar fi mers chiar pe regula de trei simplă, atunci Clujul ar fi luat extrem de mult, iar Zalăul extrem de puţin.
Este o compensare, nu luăm noi mai mult decât Clujul, dar dacă ar fi mers raportat la populaţie, Bistriţa ar fi avut 18 milioane euro, iar Clujul vreo 80 milioane. Aşa, Bistriţa ia vreo 23-24 milioane euro, iar Clujul vreo 40. Cel mai important proiect este Linia verde de transport public, noi am scris cu motor electric, hibrid sau normă de poluare redusă, dar nu există normă de poluare redusă şi Uniunea Europeană acordă punctaje sau obligă Autoritatea de management să acorde punctaje pentru transportul electric. (...) Noi vom avea benzi exclusive pentru transportul public, este un proiect frumos care ajunge la 8-9 milioane euro, sperăm ca prin licitaţie valoarea lui să scadă, astfel încât să încapă şi alte proiecte”, a explicar primarul Bistriţei.
Tot pe această Axă, municipalitatea va depune proiect pentru Centrul intermodal de transport public în valoare de 9 milioane euro, pe platforma din zona Gării, cu trecere peste linia ferată, „platformă pe care se vor întâlni transportul public din municipiu şi transportul de călători judeţean, naţional sau internaţional, care nu va mai circula prin oraş, ci va veni pe variantă ocolitoare”.
Pe ordinea de prioritate figurează şi proiectul de reconfigurare a Axei de transport public pe straseul str. Gării – B-dul Decebal – str. Andrei Mureşanu – str. Năsăudului, străzi care vor fi refăcute şi reconfigurate cu benzi dedicate transportului public, piste pentru ciclişti, staţii transport etc. Dacă vor mai rămâne bani destinaţi municipalităţii, în urma licitaţiei, va fi promovat un proiect de amenajare de piste pentru ciclişti în municipiu. „Pistele de biciclete pe care le avem proiectate sunt diferite de ceea ce în general se vede, adică nu vom avea nişte linii colorate, trasate pe trotuar sau pe partea rutieră. Vor fi spaţii diferenţiate, un prag de 5-10 cm între rutier şi biciclete şi tot cu un prag între biciclete şi trotuar”, a menţionat Creţu . În rezerva de proiecte figurează traseele pietonale şi pistele pentru ciclişti în centrul istoric, amenajarea pasajelor şi aleilor pietonale din centrul istoric, modernizarea Pieţei centrale sau reabilitarea Căminului Cultural de la Slătiniţa.
Nu în ultimul rând, pe Axa Prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale - Primăria Bistriţa are pregătite 11 proiecte care vizează reabilitarea şi modernizarea unor instituţii şcolare. În ordinea de prioritate este vorba despre Şcoala Gimnazială nr. 4, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”, Colegiul Tehnic „Grigore Moisil”, Şcoala Gimnazială nr. 1 (clădirea veche şi o sală de sport), Liceul Tehnologic de Servicii, Construcţie imobil nou pentru Grădiniţa nr. 2 (str. N. Bălcescu), Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 12 şi Creşa nr. 4 (str. A. Mureşanu), Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 şi Creşa nr. 3 (Aleea Plăieşului), Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuţa cu Poveşti” şi Creşa nr. 2 (str. Zimbrului), Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (str. E. Teodoroiu), Şcoala Gimnazială cls. V-VIII de la C.N. „Andrei Mureşanu”.
Citiţi şi:
- Primăria Bistriţa are în implementare proiecte europene de peste 32 milioane euro. Alte proiecte de 61 milioane euro urmează să fie depuse la ADR Nord-Vest
- Vezi cele 34 de proiecte cu finanţare europeană ale Primăriei Bistriţa!
- Linia Verde are finanţare europeană de 12,8 milioane euro: Autobuze electrice, străzi reabilitate şi 20 km de piste pentru ciclişti
- Primarul Ioan Turc a prezentat principalele investiții ale administraţiei din 2023 și proiectele anului 2024
- Primăria Bistriţa are în implementare 34 de proiecte cu finanţare europeană, în valoare de 95 milioane euro. Ovidiu Creţu: Este rezultatul unei echipe
Adaugă comentariu nou