Viața în Transilvania de Nord

Bistrita Culturală

Într-o organizare de excepţie a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, cu participarea unui public avizat, la Centrul de Artă Tradiţională „Casa cu Lei” din Bistriţa, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie a artistului Ilie Tudorel din Baia Mare.
Despre expoziţia sa, intitulată sugestiv „Viața în Transilvania de Nord”, au rostit pertinente alocuţiuni Prof.Dr. Dorel Cosma - directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” - președinta societății scriitorilor ”Conexiuni” Elena M. Cîmpan și jurnalistul și etnologul Menuț Maximinian.
În deschiderea evenimentului Prof.Dr. Dorel Cosma a adresat câteva cuvinte despre expoziția artistului Ilie Tudorel, precizând că ”tematica prezentei expoziții este viața din nordul Transilvaniei, evident că nu putea lipsi bistrița din aceasta zonă geografică. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât astăzi și în săptămânile viitoare, populația municipiului va avea prilejul să vadă și cum privește prin obiectiv cineva din afara zonei noastre, fără să fim acuzați de subiectivitate atunci când ne prezentăm o anumită parte a frumuseților noastre. Expoziția artistului Ilie Tudorel cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș Satu Mare, Cluj, județe care formează această zonă istorică, geografică deosebit de importantă și pentru viața în general a României și a Europei, dar poate mult mai importantă și mult mai bine cotată în ceea ce privește viața spirituală si culturală”.
În continuarea evenimentului a luat cuvântul președinta societății scriitorilor ”Conexiuni”, Elena M. Cîmpan care a spus despre expoziție că ”nu contează unde se realizează vernisajul și ce titulatură poartă, de astfel nici nu ar trebui să apară denumirea de „Transilvania„ pentru că văzând tablourile, fiecare va ști de unde fac parte aceste imagini. Există câteva imagini care nu se pot confunda și care reprezintă specificul aceste zone, mă refer la ceea ce este Maramureșul la ceea ce este portul, arhitectura și tot ce înseamnă identitatea acestei părți de lume”.
În continuare a luat cuvântul Menuț Maximinian care a transmis prin ochiul jurnalistului și a etnologului care este că ”atunci când văd în aceste fotografii ce înseamnă Transilvania de Nord mă bucur nu doar cu privirea ci și cu sufletul, se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte, într-adevăr așa este ... Am studiat împreună cu profesorul Vasile Filip, am cercetat județul în lung și lat și văd și prin ochii dumneavoastră (n.r. Ilie Tudorel), a fotografului profesionist, că avem lucruri frumoase atât la noi cât și în Maramureș cât și în alte zone.
În finalul vernisajului a luat cuvântul cel care a creat expoziția, Ilie Tudorel care spus despre expoziţia sa, intitulată sugestiv „Viața în Transilvania de Nord” că este a șaptea expoziție din acest itinerar expozițional. ”Expoziția „Viața în Transilvania de Nord„ a pornit chiar din Maramureș, de ziua Europei, de 9 mai anul trecut, și urmând acest itinerar am parcurs județele Maramureș, Satu Mare, Bihor, Cluj și acum Bistrița, urmând Zalău, astfel cuprinzând zona Transilvaniei de Nord.”
Scopul proiectului fotografic „Viața în Transilvania de Nord” este de a promova zona Transilvania de Nord în România și pe plan internațional în așa fel încât să se facă cunoscut modul de viață al locuitorilor nord-transilvăneni, patrimoniul material și imaterial, tradițiile și obiceiurile precum și frumusețea peisajului natural. Cultura urbană și rurală sunt surprinse prin imagini sugestive și reprezentative astfel încât în fiecare județ să se contureze land-mark-uri (imagini simbol) care apoi să formeze „brand-ul de regiune” al viitoarei regiuni „Transilvania de Nord”.
Vernisajul de ieri a fost de o sensibilitate aparte în care portul, arhitecturile și tot ce înseamnă identitatea zonei Transilvaniei de nord, au fost trăiri de viaţă şi de mare vibraţie sufletească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5