Victor Știr: Candidatul la Președinția României

La patru, la cinci ani,  am ajuns să ne întâlnim cu figurile care garantează existența statului și respctrarea drepturilor cetățenilor, nimeni altul decât candidatul la Președinția țării. Lucru știut, faptul se întâmplă de la ocuparea României de ideologia comunistă, după al Doilea Război Mondial. Până atunci, statele românești au avut în frunte voievozi, domnitori și regi. Alte vremuri. Astăzi, alegem întâi stătătorii statului ,,dintre noi”, selecția făcându-se, evident, în timp, prin intermediul jocurilor de putere din marile partide.

Problema care se pune, în rândul poporului, este cea a calității persoanei care va deveni președinte și dintre alegători se vehiculează etichete din diverse momente ale istoriei și din sectoare diferite de activitate cărora au aparținut cei care emit portrete de succes.Formularea ,,Omul sfințește locul” este destul de întâlnită, însă cel de pe fotoliul prezidențial nu conduce singur, ci având un guvern (,,al meu”-spunea cineva), instituțiile de forță ale statului etc. Destui se bizuie în câutarea unui candidat pe formația școlară a viitorului ales. Se crede că școala bună, făcută la vreme, îi conferă știința administrării puterii, anvergura judecării și sortării unor variante optime în cazul impus de mai mulți vectori ai conjuncturilor din câmpurile politice interne și internaționale.

Destule puncte de vedere sunt favorabile mandatului prezidențial Iohannis care ar fi reprezentat cu demnitate România în plan extern. Înalt, serios, vorbitor de germană și engleză, altfel spus, cu posibilități de comunicare, Iohannis avea datele  unei poze smnificative, numai că în plan intern, prestația domniei sale este socotită de mai multe ori modestă, cele două mandate neconținând nimic notabil.. Nu intrăm în amănunte, faptele fiind  prea cunoscute și dezamăgirea, pentru deceniul Iohannis, uriașă. Unde mai punem că, absolvind o facultate de fizică era socotit echipat cu o logică furnizoare de limpezime în abordarea, judecarea unor proiecte, a unor situații politice și a implementării unor decizii. Realitatea dovedește contrariul, iar o proiecție serioasă arată că ,,regele e gol”.

Pentru ,,mandarinii” de acum, Florian Coldea, repetent la Politehnica din Timișoara și modest ca străbatere și performanțe școlare, a devenit ,,model” ce  nu era pentru o demnitate statală atât de înaltă, chiar dacă e înfigăreț, șmecher, cu spirit combinatoriu și alte cele. Devine prea clar că oamenii cu rezultate școlare modeste pot gospodări excelent domenii mici, dar,  de către cele de complexitate, cum este conducerea unui stat, sunt complet depășiți.

Pare catastrofică ieșirea din cursa pentru Cotroceni a lui Cosmin Gușă, șef de promoție al Facultății de Fizică din Cluj-Napoca, deținător a două doctorate-unul în geopolitică, și a unor stagii de pregătire în Franța și SUA. Din perspectiva școlarizării, pare cel mai calificat.

,,Molcom și cuminte”, generalul Ciucă joacă în filmul prezidențialelor parcă forțat, împins de cineva, ca un școlar sârguincios, dispus să învețe și grijului să nu greșească.

Geoană, atât de ,,cult” și dezinvolt arată că știe tot ce trebuie făcut, dar cu un trecut ,,detensionat” de Vântu, zice-se trimis la ,,haiduc” pentru a face loc lui ,,Petrov”, a cărui dublură se pare că era în filmul serviciilor. Omenit, de nu cumva răsfățat ,,a moaca” în petreceri plătite de Rizea pe la Monacco, după cum mărturisește soția fugarului la Chișinău, taxe pentru locuri pe liste pentru Parlament când era președinte PSD, în fine, ludic încât răspândește frânghii zgubilitice de ,,lumină”, pare un candidat atât de greu digerabil, pe cât e de zburdalnic intelectual-politic.

Ce-ar fi o intrare furtunoasă a lui Terheș, cu cocteilul său de tradiție și modernitate UE?Pare un om de caracter care știe ce trebuie și vrea, spre deosebire de atâția care, deși la putere de ani, folosesc un imperativ condițional–optativ.  

Marcel, cum îi spun și prietenii și neprietenii, demonstrează că vrea să facă treabă în fruntea țării, dar nu se știe dacă formația școlară precară îi conferă viziunea de ansamblu și alte date necesare.

Hotărât că, fiecărui candidat i se pot găsi bune și rele. De unde să alegi omul perfect care nici nu există? Iuliu Maniu spunea că rezolvi lucrurile cu oamenii pe care îi ai. Și noi, nu vom face altfel. Doamne-ajută!

Victor Știr     

 

Comentarii

29/08/24 09:27
cititor

Mulți dintre cei pe care îi alegem mai mult spurcă locul decât îl sfințesc.

29/08/24 11:35
Leon Pintea

Nu cred ca sunteti misogin , d-le Stir dar totusi , de ce nu le-ati aratat "calitatile" si celor doua doamne/domnite , "Soso" si Ileana din Camp...?

29/08/24 11:45
Dorel de Bistrita

Ne place sau nu, cel mai competent pe " fisa postului " de Presedinte al Romaniai, actualmente, este domnul Mircea Geoana, care este candidat independent . Trebuie sa lasam ideia " care a fost mai mult sau mai putin " comunist... ca toti din aceasta generatie AM FOST , volens-nolens ! Ideia asta cu " lupul festit isi schimba parul... dar naravul ba "... ar cam trebui sa dispara si PRESEDINTE DE TARA ( Sef al Statului ... cum zicea domnul Basescu ... ) ar trebui sa fie APOLITIC TOTAL , nicidecum membru sau sef al unui anumit partid, care isi da demisia ( cica )... inainte de alegeri si devine presedintele tuturor romanilor . Aiurea... este o ideie " festita "... doar ptr ca " lupul tot oi mananca "... ca si domnul Johannis, care facea tot ceea ce-i statea in putinta, sa blocheze orice ideie, orice promovare... care avea "copertile rosii "...si va aduceti aminte ca toata ziua la TVR era vesnicul " PSD...PSD...PSD"... deci cu siguranta ca in acel moment, domnia sa era " presedintele TUTUROR ROMANILOR "... IN TIMP CE PSD... VOLENS-NOLENS... ARE CEA MAI MARE PROPORTIE POLITICA IN ROMANIA ...
Deci, ar trebui schimbata legea electorala si cat priveste aceasta functie in stat, conditia de baza sa fie faptul ca toti candidatii, sa aiba o anumita varsta, o anumita calificare profesionala, cetatenie exclusiv romana si cel putin cu 10 ani inainte de alegeri, sa nu faca parte din absolut nici un partid politic ( si nici sa nu aiba actiuni care sa dUca spre o anumita apartenentza deghizata ) .
No, ALA-I OMUL POTRIVIT DE PRESEDINTE AL TUTUROR ROMANILOR !

29/08/24 12:20
prof.Vasile Găurean

Nu e ciudat ca dintr-o țară de douăj”de milioane nu afli un singur om precum ar fi nevoie?

30/08/24 09:08
Rus Augustin

Vorba veche ... „Regele (președintele), conduce, dar nu guvernează !”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5