Dorel Cosma: Dragostea și Smerenia – urcușuri spre Înviere de Cristina Mirela Rus (Editura Nosa Nostra)
Volumul „Dragostea și Smerenia – urcușuri spre Înviere” semnat de Cristina Mirela Rus este o lucrare de adâncă trăire ortodoxă, născută sub inspirația și lumina Catedralei Coroana Maicii Domnului din Bistrița. Autoarea, cu tact pedagogic și cu o aleasă sensibilitate bisericească, adună sub aceeași cupolă generații întregi – elevi, părinți și bunici – într-un spirit autentic al respectării tradițiilor și valorilor creștine.
Cartea se deschide cu introducerea semnată de părintele profesor Nicolae Feier, care, cu înțelepciunea istoricului și rafinamentul cercetătorului, așază lucrarea într-o lumină a înțelegerii adânci. Inginerul Alexandru Simionca completează viziunea printr-o privire asupra Florilor virtuților, din perspectiva curatorului bisericesc, accentuând legătura dintre slujire și trăirea credinței.
Un segment important al volumului este dedicat pregătirii duhovnicești înainte de Săptămâna Patimilor. Astfel, autoarea trece în revistă cele patru duminici de dinainte de Înviere, cu semnificațiile lor adânci:
– Duminica Sfintei Cruci, ca îndemn la purtarea Crucii personale în drumul vieții;
– Duminica Sfântului Ioan Scărarul, cu chemarea la urcuș spiritual treptat, asemenea treptelor scării virtuților;
– Duminica Sfintei Maria Egipteanca, exemplu de pocăință desăvârșită și renaștere în har;
– Duminica Floriilor, intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, moment de slavă și început al Patimilor.
În paginile următoare, autoarea rememorează perioada grea a pandemiei, când bisericile au fost nevoite să-și închidă porțile, iar credincioșii au fost chemați la o altfel de comuniune – mai interiorizată, dar și mai plină de regăsire a valorilor esențiale: credința, familia, modestia.
Un moment de maximă intensitate duhovnicească îl reprezintă traseul spiritual al Săptămânii Patimilor, unde fiecare zi este prezentată cu emoție și adâncime:
• Lunea cea Mare – pierderea lui Iosif și blestemul smochinului, simboluri ale trădării și ale sterilității sufletești;
• Marțea cea Mare – pilda celor zece fecioare, îndemn la veghere și pregătire;
• Miercurea cea Mare – ziua în care Iuda Îl vinde pe Hristos pentru treizeci de arginți;
• Joia cea Mare – Cina cea de Taină, spălarea picioarelor și rugăciunea din Ghetsimani;
• Vinerea Mare – ziua Crucii și a Răstignirii, punctul suprem al jertfei de iubire;
• Sâmbăta cea Mare – taina pogorârii la iad și începutul trecerii către Viață.
În continuare, în capitolul „Bucurați-vă! Nu vă temeți!”, Cristina Mirela Rus surprinde bucuria Învierii și ecoul său în duminicile ce urmează: Duminica Tomii (lupta dintre necredință și credință), Duminica Mironosițelor (curajul și devotamentul femeilor purtătoare de mir), Duminica Slăbănogului (vindecarea trupului și sufletului), Duminica Samarinencei (setea de adevăr) și Duminica Orbului (vindecarea vederii fizice și duhovnicești). Parcursul liturgic culminează cu sărbătorile Înălțării Domnului și Rusaliilor – revărsarea Duhului Sfânt și nașterea Bisericii.
Capitolul „Florile virtuților” oferă cititorului o colecție de pilde și învățături despre smerenie, iertare, răbdare, milostenie, credință, dragoste și fericire – virtuți trăite, nu doar teoretizate, ilustrate prin exemple vii și accesibile.
Volumul se încheie cu „Poezie și credință”, un buchet de creații lirice semnate de poeți precum Lucian Blaga, Ioan Alexandru, George Coșbuc, părintele profesor Nicolae Feier, dar și de autoarea însăși, Cristina Mirela Rus – toți evocând, prin vers, temele fundamentale ale cărții.
„Dragostea și Smerenia – urcușuri spre Înviere” este o carte-eveniment, o lucrare necesară tuturor celor care caută să urce spre lumină, să înțeleagă tainele credinței și să păstreze vie flacăra tradițiilor ortodoxe. O lectură de suflet, un cadou neprețuit pentru fiecare inimă care dorește să se apropie mai mult de Dumnezeu.
Adaugă comentariu nou