Victor Știr, pe tema alegerilor prezidențiale: Și totuși, dacă?

Nu se sfârșește niciunul dintre candidații la președinția României să expună un proiect de modernizare a statului, de refacere a industriei sau de stoparea hoției și corupției din economie. De ce? Pentru că socotesc a fi fără împlinire o astfel de mare promisiune și atunci, e mai potrivit să se facă promisiuni mai mici, care ,,țin”, bunăoară, creșterea pensiilor, construcția de autostrăzi, îmblânzirea urșilor, trecerea de la vorbe la fapte sau fel și fel de articulări de vorbe plăcut-sunătoare la urechea electorului dezorientat. Ce să aleagă? Domnii bătrâni sunt atrași de zâmbetul larg al useristei care pulverizează tinerețe prin râsul ei, cei bine școliți sunt de partea doamnei cu două diplome de la Yale, iar cei înclinați spre despicarea firului în patru îl urmăresc pe domnul din Elveția, speculativ, paseist și convingător pentru un viitor cu trăsăturile importante ale trecutului, ceea ce nu mai este prea mult posibil.

          Rămâne în centrul atenției George Simion, căruia i s-a mărit ,,statura” (în ochii unora) că ar fi agent al serviciilor de informații ruse, capul său fiind dat ,,pe tavă” de serviciul special al Republicii Moldova și de cel al Ucrainei.

          Un intelectual de seamă de la Chișinău, unonist, propunea într-o discuție, nici mai mult nici mai puțin, ca doamna Maia Sandu să fie candidatul pentru fotoliile prezidențiale atât în Moldova, cât și în România, probabil, gândindu-se la Alexandru Ioan Cuza. ,,Nu merge, dânsa este soroșistă, observați ce apropiată este cu Alexandru Soros.”, i-ar fi replicat interlocutorul. ,,Bine, păi, vreți să mergeți cu Georgică?”

          Prim-ministrul Ciolacu ne-a asigurat că domnul Simion nu este agent, dar întrebarea care se pune e cine ar fi putut să-l bage în asemenea cărți pe dedicatul unionist? S-ar putea ca ,,lucrătura” să vină chiar din partea rușilor cărora nu le cade bine la ,lingurică” unirea. Dar nu-i cade bine nici establishmentului moldovenesc în frunte cu președintele ales, care și-ar pierde ,,scaunele” în cazul unei rapide uniri, ceea ce e puțin probabil. Și amestecul Ucrainei? Pentru Ucraina este confortabil un stat mic pe care să-l poată domina în caz că va ieși întărită din război, sau e un ecou binevenit al influenței serviciilor ruse la Kiev. Rușii pot fi în spatele mai multor piste care îl vizează pe ,,întraurit”.

          Nu este exclus ca partide românești cu candidați sperând la Cotroceni să-l fi ,,pictat” pentru a-i diminua numărul de alegători, mai ales dacă va intra în turul al doilea. Și unul uriaș s-ar putea chiar nominaliza.

Victor Știr

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5