Victoria Fătu Nalaţiu – premiată la Paris !

La primăria arondismentului 15, Asociaţia Rencontres Europeennes - Europoesie din Paris a decernat premiile sale pentru anul 2011 în colaborare cu UNICEF Paris.

Organizată de către Joel Conte, preşedintele Asociaţiei ’’Întâlniri Europene - Europoezia’’ gala premiilor UNICEF-EUROPOESIE a reunit poeţi din toată lumea. Peste 350 de creatoti din Franţa, România, Belgia, Japonia, Canada, Elveţia, Italia, Bulgaria şi din toată Africa francofonă şi-au trimis juriului poeziile lor pentru a concura la cele două secţiuni de concurs – poezie având ca temă protecţia copilului şi poezie liberă. Fiecare secţiune a avut la rândul ei trei teme premiate respectiv : poezie clasică şi neoclasică, poezie liberă şi poeme scurte si-sau haiku ! Dintre cei 350 de poeţi participanţi la concurs 14 au fost premiaţi de un juriu prezidat de doamna Dominique Chevalier, preşedinta UNICEF Paris, Din care au făcut parte Joel Conte, Isabelle Jasmin şi Michel Mella presedinte fondator al Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films.

Printre laureaţii acestei manifestări prestigioase s-au aflat şi doi români, Ioan Rusu din Galaţi (premiat la secţiunea poezie clasică şi neoclasică) şi Victoria Fătu Nalaţiu care a obţinut laurii la secţiunea poeme scurte-haiku.

Victoria Fătu Nalaţ este o personalitate a culturii române! Pictura sa a obţinut recunoaşterea la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale. Proza sa este apreciată mereu de către specialişti dar şi de către iubitorii de lecturi plăcute şi instructive. În ultimii ani Victoria Fătu Nalaţiu scrie o poezie esenţializată, o poezie care spune multe în cuvinte puţine! Este poezia Haiku, o poezie cu formă fixă, tradiţional japoneză. În consonanţă cu arta modernă a zilelor noastre şi poezia încearcă să elimine regulile clasice, regulile folosite de poeţii secolelor trecute, lăsând libertate imaginaţiei şi puterii de sugestie a artistului scopul fiind ajungerea în starea de graţie în care poetul exprimă foarte multe prin cuvinte foarte puţine.

Poezia haiku scrisă de Victoria Fătu Nalaţiu exprimă liniştile şi neliniştile sufletului cititorului de pretutindeni dar, mai ales, esenţa fiinţei speciale a acestei poete, în poezii concise, admirabil echilibrate în formă şi în mesaj, care îl incită pe cititor biciuindu-i imaginaţia şi invitându-l să participe şi să trăiască scene pe care acesta nu le-a văzut niciodată! Sau de care acesta nu s-a crezut în stare să e învrednicească a le trăi ! Este aici mulţumirea sa sufletească, bucuria de a se simţi părtaş la eveniment, bucuria de a trăi revelaţia înţelegerii unor lucruri care păreau inaccesibile până în acele clipe! Este aici forţa şi, de ce nu, geniul poetei Victoria Fătu Nalaţ.

Învăţăm de la japonezi, iată prin distinsa poetă Victoria Fătu Nalaţiu cum să fim părtaşi la bucuria descoperirii naturii, a frumosului din viaţa noastră cotidiană, prea anostă pe alocuri.

Victoria Fătu Nalaţ este o mare creatoare ! De imagini şi sentimente nemurite în tablouri de şevalet, de gânduri şi sentimente umane plăcute şi reconfortante cuprinse în prozele sale bine alcătuite şi concretizate în fraza scrisă.

Victoria Fătu Nalaţ este o mare poetă contemporană care, iată, prin premiul primit la Paris, a intrat în galeria selectă a poeţilor europeni prin vocaţie şi concretizare şi în galeria poeţilor mondiali prin recunoaşterea sa până în îndepărtata Japonie unde i-au fost traduse admirabilele sale poeme.( Volumul Beţia cu nectar, editura Eikon, traducerea în japoneză Iulia Avram).

Nu ştiu cum va cădea premiul acesta în cugetele avide de poezii care rup gura târgului ale poeţilor noştri bistriţeni si năsăudeni! La urma urmei nici Blândul Iisus nu a putut fi profet în ţara lui şi a luat drumul pribegiei până la a reveni simplu, dorit şi bine înţeles pe meleagurile copilăriei! Victoria Fătu Nalaţ, este după părerea mea simplă, o mare poetă neglijată din păcate la Bistriţa!

Acum după episodul Paris, o experienţă uimitoare pentru poetă dar şi pentru toată lumea, poate că tăcerea …academică a mai marilor picturii şi poeziei de pe aste meleaguri îşi va mai topi din orgolii şi vor deveni mai pământene nişte conştiinţe artistice admirabile dar cam prea narcisiste! Victoria Fătu Nalaţiu a fost recunoscută la Paris ca o mare poetă haiku! A fost invitată cu căldură luna viitoare la întâlnirea poeţilor francofoni de la Paris, a încântat gazdele cu poemele sale şi cu întreaga sa operă! Prezentă la decernarea premiilor de la Paris, Martine Le Quentrec, secretara generală a organizaţiei Montmartre en Europe s-a declarat uimită de calitatea poemelor Victoriei Nalaţiu şi de cea a traducerilor făcute de doamna Ligia Pop. Toţi participanţii au fost surprinşi plăcut de poezia Victoriei Fătu Nalaţiu şi mai ales de prezenţa Domniei sale la Paris în condiţiile în care poeţi di alte ţări mai…bănoase nu au fost prezenţi.

Vom spune deci că, în aceste timpuri paradoxale, cu poeţi mari şi politicieni mici, cu bogaţi săraci şi cu săraci plini de duh, se găsesc şi nişte oameni admirabili care s-au gândit la Victoria Fătu Nalaţiu şi la premiul ei. Şi aşa, vrând nevrând au făcut un serviciu ţării şi neamului românesc! Anca Cârcu, o ziaristă temerară, ostracizată şi ea de geniile mass-media de pe la noi, dar şi Consiliul Judeţean Bistriţa Năsăud prin Liviu Rusu si Vasile Negruşeri împreună cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud prin Florin Vasile Şomlea au făcut posibilă deplasarea Victoriei Fătu Nalaţiu în oraşul luminilor pentru a aduce acasă, la Bistriţa, unul dintre cele mai importante premii pentru poezie obţinute de un poet român în perioada post decembristă …

Altfel Parisul este un centru al lumii admirabil! De sub Arcul de Triumf, de pe Champs Elisee, de sub Turnul Eiffel sau din grădinile Tuileries te privesc insistenţi sute de ochi migdalaţi miraţi de minunile din jur, ochi de abanos-cei mai mulţi - curioşi, aparent rătăciţi în lumea pestriţă din jur, ochi albaştri obişnuiţi cu taigaua rusă sau cu nopţile polare ale nordului dar şi ochi negri, ageri şi rugători dar nemilostivi şi obositori prin insistenţă, unşi cu toate alifiile pe cheiul dâmboviţean… Fiecare se află în capitala luminilor pentru a-şi domoli neliniştile existenţiale… Parisul anului 2011 este Parisul dintotdeauna: centrul lumii! Orice s-ar schimba pe lume nici Londra nici Washingtonul nici Moscova şi nici chiar Beijingul nu vor putea egala Parisul! De aceea trebuie să o respectăm pe Victoria Fătu Nalaţiu ca pictor, ca scriitor şi ca poet admirabil. Ea le-a spus parizienilor că existăm şi că trebuie să rămânem în sufletele lor aşa cum suntem de fapt! J’aime les pays de l’Est ne-a declarat, aşa, tam-nisam o elveţiancă premiată la secţiunea poezie liberă! Nous aimons beaucoup la Roumanie ne-au spus în cor Michel Milla, Joel Conte, Eliane Lantenois, Francoise Labadie dar şi Dominique Chevalier, notabilităţi participante la evenimentul cultural de la Paris. Cu aceste declaraţii şi efuziuni sentimentale am revenit acasă.

Restul este,vorba unui cântec celebru…La boème,la boème…boemă dâmboviţeană…

Mulţumim Victoria Fătu Nalaţiu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5