( Video) Dispute, în şedinţa Consiliului Judeţean, pe tema culturii. Gavril Ţărmure: Bugetul a fost redus cu peste 70%, la mulţi dintre angajaţii noştri s-a diminuat salariul cu 50%. Calo Viorica: Sunt atâta amar de funcţii de conducere la 100 de oameni

Prin luna noiembrie a anului trecut, grupul de consilieri liberali din Consiliul Judeţean a cerut conducerii Centrului Judeţean pentru Cultură să vină în faţa plenului cu o propunere de restructurare şi reducere a cheltuielilor. Aşa se face faptul că angajaţi ai Centrului Judeţean pentru Cultură sunt reduşi la jumătate de normă. Spre exemplu, unii artişti de la Dor românesc vor rămâne cu nici 1000 de lei pe statul de plată.
Coordonatorul instituţiilor culturale din cadrul Consiliului Judeţean, vicepreşedintele Ciprian-Tiberiu Kecskes –Simionca declară: „În urma sumelor primite de la Guvernul României pentru bugetul Consiliului Judeţean pentru anul 2021, cheltuielile aferente tuturor instituţiilor de cultură sunt în cuantum de 24,043 milioane lei, din care Centrul Judeţean pentru Cultură -5.281 milioane lei care reprezintă 1,15% din total buget, Complexul Muzeal Bistriţa – 4.467 milioane lei, care reprezintă 0,97%, Biblioteca Judeţeană – 1.769 milioane lei, care reprezintă 0,36% din buget. Raportul anului 2021, faţă de anul 2020, pentru Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud are o diminuare cu 34,92%, Complexul Muzeal cu 26,52%, iar Biblioteca Judeţeană cu 28,82%. Din păcate, situaţia economică şi criza CoVid implică tăieri de sume de la instituţiile de cultură, Guvernul României se axează pe alte obiective principale. Suntem în situaţia în care să construim drumuri, o să facem canalizări şi o să ne pregătim pentru Europa, însă n-o să mai avem unde să mergem, cultura fiind dată la o parte de bugetul pentru anul 2021”.
Întrebat dacă reducerea cheltuielilor s-a făcut prin disponibilizări, managerul CJC, Gavril Ţărmure, a menţionat că reducerile s-au făcut pe mai multe paliere, cheltuieli cu personalul, cheltuieli instituţionale, cele de investiţii. „Dacă luăm bugetul dintr-un an normal, să zicem 2019, bugetul a fost redus cu peste 70%”.
Consilierul judeţean Calo Viorica a întrebat de ce sunt „atâta amar de funcţii de conducere la 100 de oameni” şi, mai retoric, l-a întrebat pe Gavril Ţărmure „de aia s-a dus să concureze, temându-se că i se va tăia postul de director de la CJC?”.
În replică, preşedintele Radu Moldovan i-a răspuns „asta este între voi, liberalii”.
Calo Viorica : „Domnul Ţărmure nu este liberal, este de toate culorile”.
Radu Moldovan: „Asta este o jignire”
Calo Viorica: „Este un adevăr”
Radu Moldovan: „Din cunoştinţele mele politice, a fost membru al Partidului Naţional Liberal, dat afară de domnul preşedinte Dolha şi a recâştigat postul în instanţă împreună cu domnul Popescu şi doamna Cârcu”.
Calo Viorica: „S-au făcut restructurări la funcţiile de conducere?”.
Gavril Ţărmure: - „Doamna consilier, aţi avut o iniţiativă care nu vă prea onorează, mai ales că spuneţi că susţineţi cultura.
Calo Viorica: „Mă deranjează că sunt zece funcţii de conducere la 100 de oameni. Eu întotdeauna voi susţine cultura. Şi eu am avut o întreprindere cu 200 de angajaţi şi am mers foarte bine cu un singur director”.
Gavril Ţărmure: - „Probabil, din această cauză aţi falimentat. La foarte mulţi dintre angajaţii noştri li s-a diminuat venitul din salarii cu 50%. Aşa că, fiţi liniştită. În ceea ce priveşte funcţiile de conducere, trebuie să ştiţi un lucru, însă aţi refuzat să-l reţineţi. Centrul Judeţean pentru Cultură este constituit din cinci instituţii, avem Şcoala Populară de Artă, Centrul pentru Conservarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale, Cinematograful, Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” şi Serviciul de contabilitate-administraţie. Fiecare dintre aceste instituţii are un şef de serviciu prin lege. Cum să funcţioneze Şcoala Populară de Artă fără un director? Sau Dor Românesc fără un director artistic, prin lege se impune acest lucru. Am redus trei funcţii, atâta am putut. Pe lângă funcţiile acestea de şef serviciu mai e funcţia mea de manager general, funcţia contabilului şef. Nu mai avem şef de birou la Contabilitate, şef de birou la Promovarea culturii tradiţionale şi şef de birou la Proiecţie cinematografică. Mai există un post de şef pe administraţie pentru toate instituţiile care compun această pluriinstituţie. S-au făcut reduceri substanţiale, faţă de 2019 sunt de trei ori mai mici cheltuielile. Dacă mai reducem şi de aici nu ştiu cu ce rămânem. Nu mai pot spune că susţineţi cultura chiar deloc”.
„Mulţumesc tuturor colegilor din instituţiile de cultură, e foarte greu să iei decizii de acest gen. S-au redus la maxim toate poziţiile de conducere, cât ne permite legea. Am ajuns să trăim şi astfel de momente, dar lumea va putea percepe diferenţa dintre stânga şi dreapta”, a concluzionat, în cadrul şedinţei de joi, preşedintele Radu Moldovan.
https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/3819405298177374

Comentarii

02/04/21 20:25
ioan rus

Nu cereți cultură de la liberali; ei poartă banii. Fondatorul catastrofei în cultura bistrițeană este un sudor, nu-i mai rețin numele. L-a schimbat la la direcție pe Burcușel într-un mod ordinar: au mers jucuțeii fără să-l anunțe măcar pe director și l-au dat afară pur și simplu. După aceea, sau înainte, a fost director la CJC și a făcut o revistă, pentru a se da intelectual, cu texte recoltate din presa print a bistriței fără să întrebe pe nimeni de copyright. Probabil, nu știa de așa ceva. S-a rebrenduit, la cluj, ca mare comentator politic, după ce pe lângă CJC a arăduit un consiliu științific care să-i camufleze incompetența. Orice deplasare a unor universitari sau scriitori costa bani buni CJC-ul. De aici începe vopsirea și disprețul liberal pentru cultură română pentru că este, în mare parte, folclorică. Păi, dacă asta avem, măcar pe asta să o cultivăm. cel care se lăuda că este sibian era, de fapt, din Dej. regret că nu-mi amintesc numele lui, poate-l știe cineva.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5