Gavril Ţărmure: Oamenii care conduc instituţiile oficiale de cultură sunt prestatorii unui postfolclorism de sorginte Cântarea R
Dacă personal, în calitatea de manager cultural, aş avea 10% din bugetul pe care îl au cele două instituţii oficiale, Centrul Cultural Municipal şi Centrul Judeţean pentru Cultură, aş putea să înfiinţez şi orchestră de cameră şi teatru de proiecte la Bistriţa.
Oamenii aceştia care conduc instituţiile oficiale dovedesc în fiecare zi că dânşii sunt prestatorii unui postfolclorism de sorginte Cântarea României, tip Nicolae Ceauşescu. Acum, probabil, Cântarea României este tip, şeful din aceste zile.
Ori, un oraş se justifică prin tipul de cultură pe care îl consumă. Tipul de cultură pe care oraşul trebuie să îl consume este unul profesionist, şi pe acest segment, cred că trebuie să insistăm, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Societăţii de Concerte Bistriţa, Gavril Ţărmure.
El a atacat în termeni duri şi persoanele aflate la conducerea instituţiilor de cultură din judeţ. Despre Florin Şomlea, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Ţărmure a spus că ,,are atâta legătură cu cultura sau cu administrarea culturală, cam cât am eu cu construcţia de nave interstelare”.
,,Observaţi oamenii care sunt puşi în funcţiile de conducere în instituţiile culturale, adică pur şi simplu nu le pasă de nimic.
De exemplu, la Centrul Judeţean de Cultură e pusă o persoană care atâta legătură cu cultura sau cu administrarea culturală, cam cât am eu cu construcţia de nave interstelare.
Este absolut necesară schimbarea acestei guvernări, adică şi dacă vorbeşti fără patimă, şi dacă faci orice fel de analiză, la rece, la cald, constaţi că nu se mai poate. Ţara asta este sub iminenţa de a fi desfiinţată prin tot ceea ce se întâmplă”, a precizat Gavril Ţărmure.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, consilierul municipal PNL, care este şi membru în echipa de conducere a Comisiei de Cultură în cadrul proiectului ,,10 pentru Bistriţa”, a prezentat câteva din obiectivele culturale ale PNL şi a vorbit despre modul cum trebuie făcută cultură, dar la modul serios şi profesionist.
,,Am propus şi am cerut sprijin colegilor mei pentru a susţine câteva obiective foarte importante pentru oraşul Bistriţa, întrucât acestea lipsesc. Mă refer aici la existenţa şi la coordonarea unui teatru de proiecte la Bistriţa, la înfiinţarea unei orchestre de cameră la Bistriţa. În acest sens avem o experienţă de 15 ani prin prisma fundaţiei pe care o conduc.
Înfiinţarea unui teatru de proiecte este posibil şi în condiţiile de criză mult clamate de Guvernul Boc. Cât despre performanţele guvernanţilor, acestea sunt pe măsura nepăsării şi a ignoranţei de care dau dovadă.
Un alt obiectiv în plan cultural îl reprezintă restaurarea reabilitarea monumentelor istorice, a centrului istoric. În judeţ, avem un număr impresionant de monumente istorice care sunt lăsate într-o paragină nepermisă.
Nu se poate să aştepţi lucruri bune, nu se poate să aştepţi performanţă de natură profesionistă, în condiţiile în care tu nu ai un profesionist în conducerea unei instituţii, deşi această practică este extinsă, este experimentată la nivelul tuturor instituţiilor”, a concluzionat Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte Bistriţa.
Citiţi şi:
- Gavril Ţărmure: Palatul Culturii Bistriţa, o denumire pompoasă. Un centru cultural trebuie să implementeze cultura de oraş. Folclorul profesionist, contradicţie de termeni
- Gavril Ţărmure, manager Palatul Culturii: Sperăm ca toate evenimentele să se desfăşoare sub semnul superlativului!
- Teatrul Profesionist Bistriţa, în clădirea Cinematografului Omnia. "Vrem să facem concurenţă Timişoarei, Capitala Culturală Europeană"
- Nicu Cioanca a renunţat la funcţiile de la Centrul Judeţean pentru Cultură!
- Parada de Cartea Recordurilor, cu mii de zadii, de pe stadionul „Jean Pădureanu”, amânată
Adaugă comentariu nou