Teatrul Profesionist Bistriţa, în clădirea Cinematografului Omnia. "Vrem să facem concurenţă Timişoarei, Capitala Culturală Europeană"
„Cel mai important lucru pe care vrem să-l punem la punct, să-l desăvârşim în acest an, este înfiinţarea teatrului” spune managerul Centrului cultural Municipal Bistriţa, dr. Gavril Ţărmure.
„Prin hotărârea Consiliului Local Bistriţa s-au aprobat, în organigramă, câteva posturi pentru actori şi personal artistic în ideea de a înfiinţa un Teatru Profesionist la Bistriţa, doar că, a venit Ordonanţa de Guvern care interzicea şi examenul pentru promovarea în posturi, pentru angajarea altor oameni, ordonanţă care a intrat în vigoare în urmă cu câteva luni, şi ne-am blocat. Acum s-a deblocat această ordonanţă şi vom putea să punem la punct toată strategia şi toată logistica pentru înfiinţarea unui teatru la Bistriţa, un teatru propriu-zis. Va fi primul nostru gând” declară Gavril Ţărmure.
În acelaşi timp, s-a intrat în contact cu unul dintre cei mai mari arhitecţi ai României să vină să vadă cum arată spaţiul fostului cinematograf de pe B-dul Republicii unde Primăria are în vedere să facă un proiect, cu fonduri europene, pentru construirea unui teatru. „Să salvăm acea clădire – este o clădire de patrimoniu – şi acolo să fie sediul unui teatru de sine stătător, la Bistriţa. Până atunci însă, să nu rămânem într-o pauză mai lungă, spectacolele se vor realiza, se vor prezenta aici, se vor produce în spaţiul Centrului Cultural Municipal” spune Ţărmure. În acelaşi context, al înfiinţării unui teatru la Bistriţa este şi spectacolul la care a început să lucreze Radu Afrim, produs de Primăria Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal, care pe la mijlocul lunii februarie va avea premiera.
Se are în vedere şi un eveniment de arte vizuale foarte consistent. „Timişoara, în acest an, va fi declarată „Capitală Culturală Europeană” şi, într-un soi de competiţie, nu neapărat declarată, dar însuşită de noi, vrem să facem concurenţă Timişoarei prin tipul de evenimente pe care le creăm. În acest sens, amintesc un proiect de arte vizuale. Bistriţa are foarte mulţi pictori şi sculptori foarte buni, dovadă este Premiul Academiei luat de un bistriţean anul trecut, Marcel Lupşe. Vom realiza mai multe evenimente sub un generic intitulat „Contaminarea cu artă contemporană” şi Bistriţa să devină un oraş al artei contemporane. Vom pune în evidenţă şi în exerciţiu mai multe proiecte în care cei mai importanţi artişti contemporani din România să-şi etaleze lucrările, să-şi etaleze virtuţile de artişti şi să facă din Bistriţa un pol al artei contemporane în ceea ce priveşte sculptura şi pictura, cel puţin. Apoi, avem în vedere organizarea unor evenimente de largă audienţă în jurul Bisericii Evanghelice - care va fi terminată atunci când acestea vor începe. Vom organiza în Biserica Evanghelică şi în preajma ei mai multe evenimente cu muzică clasică, cu muzică pentru tineret, deci, evenimente care să satisfacă aşteptările unui public cât mai larg” conchide Gavril Ţărmure.
Citiţi şi:
- Gavril Ţărmure, manager Palatul Culturii: Sperăm ca toate evenimentele să se desfăşoare sub semnul superlativului!
- Gavril Ţărmure: Palatul Culturii Bistriţa, o denumire pompoasă. Un centru cultural trebuie să implementeze cultura de oraş. Folclorul profesionist, contradicţie de termeni
- Gavril Ţărmure: Bistriţa a produs unul dintre spectacolele de teatru de referinţă din întreaga Românie
- Gavril Ţărmure, manager Centrul Cultural Municipal Bistriţa: Nu vreau să facem un centru de adunare pentru toţi veleitarii
- Joi, la Casa cu Lei, va fi vernisată expoziţia TOMAGRAPH
Adaugă comentariu nou