( Video) Povestea cântecului şi a mărgelelor din Ţara Năsăudului, la Televiziunea Română, într-un moment aparte cu Cornelia Bodescu şi Domnica Dologa

„Nu există ediţie în care să nu fie un bistriţean, ba într-o ediţie sunt doi, în total opt reprezentanţi ai judeţului care vin în faţa telespectatorilor în cele şapte săptămâni cât durează sezonul acesta la „Vedeta populară”, ne-a declarat Elise Stan, prezentă la Bistriţa săptămâna trecută, la Festivalul „Valeria Peter Predescu”.
În ediţia a III-a din acest sezon ne întâlnim cu cântecul din Ţara Năsăudului adus de Cornelia Bodescu, cea care, în ultimii ani, a adus în faţa publicului şi povestea mărgelelor de pe vatra Mariei Peter, acolo unde locuieşte şi Ana Bodescu, „Tezaur uman viu”. „12 ani am făcut naveta în Spania după care m-am reîntors ca să duc tradiţia familiei mai departe. De la soacra mea am învăţat să lucrez cu mărgele şi am învăţat să fac artă din costumul popular. Toată lumea spune că sunt cei mai buni în creaţia costumelor populare autentice. Soacra mea este „Tezaur uman viu” în costumul popular cu mărgele. Am zis că ar fi păcat să mă axez pe latura comercială şi de aceea luăm foarte puţine comenzi, un costum, maximum două pe an. Îmi doresc şi vă doresc o viaţă cu mărgele”, spune, în filmuleţul de prezentare, Cornelia Bodescu.
Întrebată de Iuliana Tudor în cât timp se coase un costum cu mărgele, Cornelia a spus: „se poate ajunge şi la un an de zile pentru că sunt modele create de familia mea, unicat, şi se face colecţie cu multe mărgele”.
În concurs a ales, în prima parte, să cânte din repertoriul Mariei Butaciu, şi ea din Salva, piesa „Mândru cântă cetera”.
„Mă bucur că aţi venit să vorbiţi despre afacerea dumneavoastră la televiziunea publică şi-mi doresc foarte mult să-mi faceţi şi mie un brâu”, a spus Bogdan-Mihai Simion.
„Faptul că dumneavoastră mergeţi cu această îndeletnicire mai departe pentru mine ca româncă este un mare câştig”, a spus Niculina Stoican.
Pentru proba de duet a ales să fie însoţită de Domnica Dologa, apropiată a regretatei Maria Peter, din repertoriul căreia au cântat împreună „Când eram la mama me”. „Însoţesc două femei de la Salva care sunt meşteri populari şi ştiu să coase atât de frumos şi care deţin cred că cele mai frumoase costume din zona noastră şi atunci eu am spus că trebuie să mă îmbrac într-un costum reprezentativ, ca de muzeu”, a spus Domnica Dologa, după ce Iuliana Tudor a declarat „alt costum, altă apariţie superbă. Sunteţi scoasă dintr-o lume minunată, sunteţi superbă ca o păpuşă. Trebuie să spunem că la ediţia trecută Domnica Dologa a purtat o cămaşă cu mărgele cusută de mâna domniei sale”.
„Atât de mult iubeşte portul popular, tradiţiile, cântecul. Ce se va întâmpla nu ştiu să spun, însă are o voce frumoasă, specifică ţinutului năsăudean. Mie îmi place foarte mult şi sunt mândră că m-a ales pe mine să fiu alături de ea pentru că este o onoare să mă placă ţăranii. Eu sunt o ţărancă şi mă tem ca nu cumva să nu fac faţă pretenţiilor lor”, a spus Domnica Dologa.
„A fost un moment frumos, solemn. Când îmi place ceva şi-mi atinge inima sunt fericit”, a spus Grigore Leşe.
„Muzica la rece a rămas în micile petreceri de familie unde nu e nevoie să dăm sistemul tare, nici să arătăm fala de gospodar. Vine ceteraşul, bracistul şi cântă două-trei femei şi e foarte frumos. Momente din acestea am găsit puţine în Bistriţa-Năsăud, a trebuit să caut cu lupa”, a spus Bogdan Mihai Simion.
„Stând pe vatra Mariei Peter, m-am gândit, pentru oamenii ce ne trec pragul, că ar fi frumos să ştiu măcar o strofă să cânt şi de aceea am ales şi acest drum”, afirmă Cornelia Bodescu care este elevă a Şcolii Populare de Artă a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
„Ne-a plăcut piesa extraordinar, iar prezenţa a fost cu vivacitate, cu voce susţinută, atitudine” – Niculina Stoican.
„E minunat că aţi venit aici, că lucraţi împreună cu soacra. Este totul foarte frumos” – Cornelia Rednic.
O felicităm şi noi pe Cornelia Bodescu pentru prestaţia ei de la televiziunea Română, pentru modul în care promovează tradiţiile năsăudene şi-i dorim mult succes pe mai departe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5