( Video) Radu Afrim vrea să facă un teatru la Bistriţa
Invitat în această dimineaţa la „Cafeneaua de acasă” al Teatrului Naţional Craiova, regizorul Radu Afrim, originar din judeţul nostru, fiind Cetăţean de Onoare al oraşului Beclena, a fost întrebat de actorul Marius Manole dacă ar dori să fie director de teatru şi dacă da, unde.
„Mi-am pus în gând să fac un teatru la Bistriţa pentru că nu are niciun teatru. Încă nu am vorbit cu nimeni din autorităţile locale, dar o spun şi acum pentru a mai auzi unii oameni”, declară Radu Afrim.
Interviul a fost făcut live de la casa din Beclean, acolo unde Radu Afrim a ales să stea în această perioadă.
„Mama lui Liviu Rebreanu a fost din oraşul acesta de unde eu vorbesc acum cu voi”, a spus Afrim, făcând referire şi la piesa „Pădurea Spânzuraţilor” pe care a pus-o în scenă cu mare succes, premiată la Gala UNITER şi în care joacă şi două bistriţence, Lenuţa şi Teodora Purja.
https://www.facebook.com/tncms.oficial/videos/1473630182798414/
Citiţi şi:
- Ioan Pintea: Radu Afrim este absolut original
- Biografia lui Radu Afrim, lansată la Bistriţa
- Beclenarul Radu Afrim, pe podium la Gala Premiilor Culturale
- Beclenarul Radu Afrim, VIP de marcă
- Două nume sonore, Grigore Leşe şi Radu Afrim, la Festivalul Rapsozilor din Târlişua. Lenuţa şi Teodora Purja, cu horile, pe scena Teatrului Naţional
Comentarii
Este de apreciat dorinta lui Radu Afrim de a face un teatru la Bistriţa. Numai că trebuie să vrea si "Grivei" (administratia locală), pentru care cultura trece prin stomac. Acesta-i si motivul pentru care Bistriţa nu are până in prezent nici un teatru. Ba mai mult, la Bistrita NU se pot organiza evenimente culturale de anvergură, deoarece sălile de spectacol de care dispune orasul sunt relativ mici: Centrul Cultural Municipal are o sală de 300 de locuri, iar Centrul Cultural Dacia are tot cam atâtea. Si nu doar numărul de locuri este problema. Cel mai mare neajuns este dimensiunea redusă a celor două scene, care nu pot să găzduiască orice gen de spectacole, in special cele de teatru, de operă sau de balet.
Inainte de 1989 in Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesată de ofertă.
Poate că totuşi acum când Radu Afrim vrea să facă un teatru la Bistriţa, cel putin sala mare din complexul cultural din Piata Mihai Eminescu ar putea fi recuperată si redată culturii bistritene. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcarea de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial, ceea ce ar schimba radical fata orasului.
Intentia regizorului Radu Afrim de a face un teatru la Bistriţa este mai veche. Incă din anul 2013, prezent la Bistriţa cu prilejul lansării cărtii biografice intitulate „Radu Afrim. Ţesuturile fragilităţii”, scrisă de Cristina Rusiecki, printre altele regizorul Radu Afrim si-a exprimat regretul că Bistrita nu are un teatru: “Îmi pare rău că nu pot veni cu spectacole la Bistriţa, oraşul a pierdut şansa de a avea un teatru profesionist, deşi putea devein un centru teatral important” .
Vezi: https://rasunetul.ro/ioan-pintea-radu-afrim-este-absolut-original
Bistrita ar avea nevoie de o sala de spectacol de 1000 de locuri, care sa gazduiasca mai multe evenimente! Poate vechiul cinematograf "23 august" sau proiectul "teatru" de pe strada Mihai Eminescu, ar trebui dus mai departe....
Adaugă comentariu nou