Ioan Pintea: Radu Afrim este absolut original

Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” a fost gazda unei întâlniri cu regizorul Radu Afrim, prezent acasă, pentru prima dată, în calitate de subiect al unei cărţi. Evenimentul a avut în centru lansarea volumului ”Țesuturile fragilităţii”. Amfitrionul manifestării, managerul Bibliotecii, scriitorul Ioan Pintea, a vorbit depre importanţa reîntoarcerii acasă a personalităţilor din judeţ, Afrim fiind un regizor foarte important. “Afrim este preocupat de lumea celor slabi, de lumea celor marginalizaţi. Teatrul lui poate să fie privit şi din perspectivă teologică. Nu întâlneşti aici nimic retoric, pompos, patetic. E un teatru care te ia şi te pune în mijlocul lui. Ţine de liric, dar şi de real. Radu Afrim este absolut original” spune Ioan Pintea.
Beclenarul Radu Afrim, unul dintre cei mai talentaţi regizori români, este un om deschis, un bun interlocutor. Conferinţa de la Bistriţa a fost un dialog cu cei de acasă, dornici să afle mai multe despre beclenarul ajuns celebru. “ Regizorii de teatru nu sunt staruri rock. Nu au cohorte de admiratori care să-i vâneze şi să cerşească autografe. Singurul care face excepţie, cel cu fani autentici, este Radu Afrim. Care poate fi explicaţia acestui fenomen? Ce îl face atât de prizat pe regizorul care suceşte minţile tinerilor spectatori? Şi nu numai lor? Cum se explică faptul că publicul ocupă scările din faţa teatrelor ca pe nişte redute, forţând frenetic uşile pentru a pătrunde la spectacolele sale?” stă scris de Cristina Rusiecki în volumul „Radu Afrim. Ţesuturile fragilităţii”, publicat la Editura Tracus Arte. Autoarea dezleagă mecanismele creaţiei regizorului, interesată de articulaţiile interioare, văzute sau nevăzute, care compun minunata lume a lui Afrim.
Regizorul nu ne-a spus prea multe despre carte. Ne lasă pe noi s-o citim, mărturisindu-ne că lui nu îi place să citească despre el însuşi. A acceptat să fie subiectul unei cărţi, considerându-l un prag, după 13 ani de muncă în teatru. “Îmi pare rău că nu pot veni cu spectacole la Bistriţa, oraşul a pierdut şansa de a avea un teatru profesionist, deşi putea devein un centru teatral important” spune Afrim. Despre recrearea de universuri, despre teatru ca artă de lux, despre rigoarea, dar şi tristeţea ardelenilor, despre veselia bucureştenilor, despre public, dorinţe, aspiraţii a vorbit Radu Afrim la Bistriţa. Timp de două ore. I-a fost dor de ai lui, dar şi bistriţenilor de el. Întâlnirea s-a încheiat cu gândul că, dacă piesele lui Radu Afrim nu pot fi puse în scenă la Bistriţa, datorită lipsei unui spaţiu adecvat, vor ajunge bistriţenii la un spectacol jucat în capital, promisiunea fiind făcută de directorul Ioan Pintea şi regizoarea Camelia Toma. Radu Afrim impresionează prin prezenţa lui, fiind “genial”, cuvânt aparţinând amfitrionului întâlnirii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5