Vineri, vernisajul expoziţiei 21 de gravuri în lemn de Mircia Dumitrescu, la Muzeul Bistrița

21 de gravuri în lemn de Mircia Dumitrescu
Curatori: dr. Alina Ilia Sabo, Dr. Alexandru Constantin Chituță, Dr. Alexandru Gavrilaș
Vernisaj: 🗓Vineri, 1️⃣8️⃣ noiembrie 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣, ora 1️⃣8️⃣:0️⃣0️⃣
Organizatori: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Național Brukenthal, Biblioteca Central Universitară Carol I București
Locul de desfășurare: Muzeul Bistrița, str. Gen. Grigore Bălan, nr. 19
Parteneri: Colecția av. George Șerban, Crama Jelna
Sponsori: Şerban și Asociații, Societate civilă de avocați
Expoziție realizată în cadrul proiectului Axele Culturale Brukenthal
Cu prilejul apariției volumului François Villon, "Balade și alte poezii", în traducerea lui Adrian Vasiliu, acad. Mircia Dumitrescu a realizat 21 de gravuri în lemn pentru ilustrația volumului. Aceste gravuri vor fi expuse în cadrul expoziției cu aceleași nume. Noutatea expoziției este dată nu doar de tematică, cât și de expunerea lucrărilor de gravură alături de plăcile originale de lemn.
François Villon, acest extraordinar mare poet al Franței, s-a născut în anul 1431, anul morții Ioanei d’Arc, a dispărut în neant la 8 ianuarie 1463, când a fost obligat să plece din Paris, în exil, condamnat pentru o faptă pe care nu o săvârșise. În alte rânduri, pentru fapte cu adevărat imputabile, reușise să scape de pedeapsă!
Este considerat primul poet modern al Franței.
Până la el, poezia avea un caracter impersonal, limitată la subiecte generale, eroice, epice. Cu Villon, omul obișnuit, cu durerile și bucuriile sale, trece în prim-plan. Poetul cântă propriile-i sentimente, punându-se în centrul atenției, se lamentează, se laudă, se bucură, vorbește despre propriile decepții în dragoste, se autoironizează sau chiar se autoincriminează pentru faptele reprobabile pe care le săvârșește și pentru viața mizeră pe care o duce.
Rezultatul frământărilor sale îl găsim în cele două capodopere, "Legatul sau Micul Testament" și "Marele Testament", ultimul fiind presărat cu celebrele balade, catrene, versete și rondeluri.
Baladele în jargon și alte câteva frumoase balade, le găsim răspândite în diverse manuscrise.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5