Vinul de la Valea Ascunsă din Teaca, în finala Concursului național ”Povești cu vinuri românești!

Două vinuri albe, de la Teaca, au reuşit să obţină premii la etapa regională a concursului „Poveşti cu vinuri româneşti”, şi mai mult, să se califice în etapa finală care va avea loc la Sinaia pe 22 mai. Unul dintre vinurile calificate este cel de la Crama Valea Ascunsă, şi anume Sauvignon Blanc, 2018, sec.

„Deja suntem premiaţi, de două săptămâni am luat un premiu mare la un concurs cu sute de vinuri, pentru Transilvania,  organizat de BASF. Două vinuri din Teaca au luat premii, de fapt, şi eu şi cealaltă cramă, ceea ce este o mândrie pentru comuna noastră şi pentru toată podgoria Lechinţa. Cu distribuţia este foarte greu deocamdată, începem să intrăm pe piaţă, dar suntem încă mici, şi până ne facem loc, dar sperăm, pentru că avem o calitate a vinului foarte bună.  Avem Alb de Teaca, Rose de Teaca, Roşu de Teaca, sunt nişte mărci noi pe care le-am înregistrat anul acesta şi sperăm să prindă la public”, ne-a declarat Damian Iustian Muntean.

 Potrivit acestuia, Crama Valea Ascinsă are o capacitatea de 170.000 de litri de vin, cam cât este şi potenţialul viei. De partea d evin se ocupă 2 oenologi, Bettina Buican şi Darius Pripon. „Ei se ocupă de vinuri, noi ne ocupăm de partea de vie, să aducem strugurii într-o stare cât mai bună, sănătoşi. Via e într-o zonă nepoluată, între nişte păduri. Am avut două proiecte de reconversie, fiecare de câte 10 hectare, pentru care am primit 350.000 de euro. Pe urmă am făcut un proiect de 200.000 de euro pentru a cumpăra partea de utilaje, care a fost 50% nerambursabil. Nu ne mai extindem deocamdată, ne limităm aici pentru a face vinuri bune”, ne-a declarat Damina Muntean.

***  

Concursul național BASF ”Povești cu vinuri românești” continuă în  2019 cu cea de-a 4-a ediție. Prin această inițiativă, este susținută dezvoltarea producătorilor de vinuri mici și mijlocii, facilitând posibilitatea de a vedea nivelul calitativ al vinurilor produse, în urma evaluărilor profesioniste, efectuate de un juriu specializat, format din membrii Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Concursul are 4 etape regionale, pentru fiecare dintre zonele viticole importante din România. Fiecare etapă națională va desemna câte 9 vinuri care se vor califica în marea finală națională.

Fiecare dintre marele premii acordate în cadrul galei de premiere a Marii Finale Naționale constă într-un kit personalizat de dezvoltare a afacerii, în valoare de 5950 de euro. În funcție de nevoile lor, câștigătorii pot opta pentru una dintre următoarele variante, respectiv un utilaj pentru aplicarea tratamentelor la vița de vie sau dezvoltarea unui website pentru promovarea afacerii.

Dar marile premii acordate in cadrul finalei naționale nu sunt singurele beneficii de care au parte viticultorii înscriși în concurs. În cadrul fiecărei etape regionale, participanții vor avea ocazia de a descoperi noi tehnologii pentru protecția culturii de viță de vie, tratamente și metode inovatoare pentru a menține plantația de vie sănătoasă și productivă, dar și sfaturi în privința etapelor ulterioare recoltării. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5