Voința Președintelui Klaus Iohannis a vorbit. Mai bine tăcea!
Concret, printr-un semnătură simplă: ”Respins”, Președintele României, domnul Klaus Iohannis a spulberat una dintre șansele reale de dezvoltare a României. Pentru a argumenta afirmația anterioară voi enumera doar 7 dintre avantajele care le-ar fi putut resimți direct sau indirect cea mai mare parte dintre oamenii și agenții economici din țara noastră:
- Reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% începând cu 1 ianuarie 2019 (atât pentru impozitul pe venit cât și pentru impozitul pe profit);
- Reducereducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, respectiv 18% de la 1 ianuarie 2018;
- Eliminarea accizei de 7 eurocenți/litru în cazul carburanților;
- Eliminarea impozitului pe dividende, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura ajută la eliminarea dublei impozitări, la creșterea competitivității României și la menținerea în țară a capitalului;
- Eliminarea impozitului pe construcții, începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura necesară pentru creșterea investițiilor și a competitivității interne.
- Reducerea cotei contribuțiilor de asigurări sociale de stat pentru condiții normale de muncă, începând cu anul 2017, astfel:
a. Reducere contribuții la angajat, de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017
b. Reducere contribuții la angajator, de la 15,8% la 13,5%, de la 1 ianuarie 2017 - Eliminarea condiției privind plafonul minim reprezentând valoarea unui salariu minim brut pe ţară pentru stabilirea bazei lunare de calcul a contribuției la sanatate. În aceste condiții, persoanele care nu realizează venituri nu mai au obligația plății contribuției, iar cei care realizează venituri sub plafon, vor plăti contribuția asupra venitului efectiv realizat.
O prelungire a adoptării noului cod fiscal presupune amânare aplicării lui și șansa României de a avea un mediu economic predictibil și competitiv în Europa. Nu merg atât de departe până la a presupune că nu se dorește ca țara noastră să aibă o economie puternică, ci mă limitez la a constata că astăzi ”ceasul” dezvoltării României a fost dat înapoi cu minim 5 ani! Un mod inedit de a moderniza România!
Bogdan Ivan-Gruia
Președinte TSD Bistrița-Năsăud
Citiţi şi:
- „Revoluția fiscală”. Guvernul a adoptat pachetul de măsuri fiscale pentru 2018
- Senatorul Ioan Deneş: PSD propune eliminarea sau micşorarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor salariaţilor
- Cristian Parasca (şef AJFP BN): Cele mai recente modificări din legislaţia fiscală, valabile din 1 februarie 2017
- 25 mai 2021- Termen pentru depunerea formularului 212 "Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice"
- PRECIZĂRI privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de pensionarii sistemului public de pensii
Comentarii
Amice, esti idiot! (Cum ar spune Caragiale). In primul rand presedintele nu a 'respins' Codul Fiscal, ci l-a retrimis in parlament pentru a fi completat si imbunatatit, pentru a iesi o lege cat mai buna. Asadar, nu-i vorba de respingere cu atat mai mult, cu cat cel putin doua dintre prevederile Codului fiscal sunt corectii ale unor masuri idioate luate de Guvernul Ponta si anume eliminarea accizei de 7 eurocenți/litru în cazul carburanților si eliminarea impozitului pe construcții cunoscuta sub numele de "Taxa pe stalp". Pe de alta parte o masura de precautie trebuie avuta in vedere, mai ales dupa prestatia mai mult decat lamentabila char dezastroasa a lui Ponta insotit de ministrul de finante de atunci, d-na Petrescu la intalnirea de la Cotroceni cu presedintele Basescu pe teme economico- financiare, cand premierul Ponta a fost jalnic, confundand MTO cu "meteo".
Autorul e de la tineret-sperante social-democrate. Adicatalea TSD. Era dator sa vorbeasca si el pe tema asta, e sarcina de partid.
Adaugă comentariu nou