Vrei sa te apuci de jogging? 9 greșeli de evitat
Orice alergător, indiferent de experiența pe care o are, poate face greșeli în timpul antrenamentului. Deoarece lucrurile nu sunt foarte complicate, am realizat un articol cu cele mai importante recomandări, astfel încât antrenamentul tău să nu fie presărat cu incidente neplăcute.
1. Încălzire incorectă
Atât stretching, dar și rotirile de încheieturi sau exercițiile simple de gimnastică sunt importante pentru încălzirea corpului înainte de jogging. Dacă porneși la drum cu mușchii neîncâlziți, poți suferi diverse accidentări, cum sunt întinderile sau luxațiile.
2. Pantofi de alergare nepotriviți
Chiar dacă joggingul pare o activitate simplă și naturală, un echipament potrivit este mai mult decât important. Purtarea unor pantofi de alergare vechi sau nepotriviți pentru suprafața pe care te vei deplasa, poate duce la leziuni pe piele sau chiar afectarea articulațiilor.
3. Echipament neadecvat
Indiferent dacă este vorba despre pantaloni sau despre un tricou pentru alergare, echipamentul tău trebuie să fie de calitate, realizat din materiale speciale. Acestea îndepărtează umezeala, țin transpirația departe de corp și se usucă rapid. În plus, cusăturile speciale nu freacă pielea, evitând apariția unor iritații sau răni. De cele mai multe ori, cusăturile sunt duble sau sudate prin lipire.
4. Consumul unor alimente noi înainte de alergare
Atunci când pleci la jogging, mănâncă ceva cu care ești deja obișnuit. Evită orice experiment care ți-ar putea produce disconfort, indiferent dacă este vorba despre balonare sau greați și dureri la stomac.
5. Stabilirea unor obiective care nu sunt importante
Orice obiectiv pe care ți-l propui ar trebui să fie specific și măsurabil. În plus, el trebuie să fie important pentru tine, astfel încât să poți să dispui de motivația necesară. Obiectivul trebuie să te entuziasmeze, să nu fie o obligație pe care o faci pentru că ”trebuie”. Odată cu realizarea unor obiective importante, care înseamnă cu adevărat ceva pentru tine, vei fi mult mai fericit, iar rezultatele tale vor fi din ce în ce mai spectaculoase.
6. Pierderea motivației
Motivația este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vine vorba despre șansele de a atinge un obiectiv. Dacă îți dorești cu adevărat să alegi o cursă de 5 km, este mult mai probabil să reușești, chiar dacă afară este frig sau întuneric. Dacă îți lipsește motivația, însă, vei găsi tot felul de scuze ca să renunți.
7. Te îmbraci prea gros
Când alergi, corpul tău se încălzește, iar prea multe haine te vor incomoda. Efectul îți va afecta performanțele și poate atinge chiar sistemul imunitar. Dacă vremea este prea rece, va trebui să te îmbraci adecvat, dar poți folosi îmbrăcămintea stratificată. În acest fel, atunci când vei începe să alergi, iar corpul tău se va încălzi, vei putea să renunți la bluza de trening groasă.
8.Nu te hidratezi suficient
Orice activitate sportivă intensă implică transpirație, iar asta echivalează cu pierderea unei cantități de apă din organism. Dacă temperaturile sunt foarte mari, deshidratarea poate fi extrem de periculoasă. Dacă omiți să te hidratezi corespunzător atunci când alergi, organismul tău se va resimți, iar starea ta va fi una destul de proastă.
9. Ignori semnalele pe care ți le trimite organismul
Uneori, o stare de rău sau chiar o accidentare, pot reprezenta semnale prin care organismul îți transmite că este obosit sau are nevoie de o pauză. Sigur, ideal este să îți menții determinarea chiar și atunci când ai prefera să stai, dar trebuie să fii atent și la aceste semnale și să înveți să le descifrezi corect. Există o mare diferență între a depăși starea de comoditate sau oboseală și a ignora semnele de avertizare ale corpului tău. Cu timpul vei învăța care este diferența între durerea adevărată și nevoia de o zi de recuperare.
Alergarea este o activitate destul de ușoară. Nu trebuie decât să te îmbraci, să te încalți și să pornești la drum. Acum ai la dispoziție și lista cu cele mai frecvente greșeli pe care trebuie să le eviți, astfel încât întreaga experiență să fie una pozitivă.
Adaugă comentariu nou