Vreţi binele Bistriţei? Vă rog, fără ,,23 August"!
Vrea Primăria să demoleze răposatul cinematograf,,23 August" şi un cor de împotrivire se înalţă. Ni se aduce aminte că această clădire face parte din ;;Art Nouveau", cică stilUl ,,Secession" -de pe la finele de secol XIX. Se oferă fotografii cu palate vieneze aparţinătoare stilului amintit, numai că 23 Augustul nostru este ca o pisică înfometată pe lângă un tigru. Abia are nişte frontoane, cel mul de lăsat la vreun muzeu comunal, aducere aminte vagă-vagă de ce era zisul stil. Adică, dacă mi-am lăsat şi eu ceva mustaţă, sunt nobil...Cică orice şură e arhitectură.
Acolo au văzut filme unii, acolo fugeau adesea de la plictisitoarele cursuri de liceu, iar în epoca democraţiei fără limite, să mai tragă câte-o iarbă. Era atât de aproape! Şi câte lucruri tainice se mai pot spune, le intuiţi; voi sunti isteţi. Ce s-ar face oraşul, ba chiar Ţara fără acest 23 August rămas fără activitate şi scop? De mirare că nu s-a prăbuşit încă. Cine şi pe ce să iroseşti banii? Discuţii de prisos. Eu n-am interese politice, datorii, nimic.
Am văzut şi eu destule filme la ,,23 August ", ante 1989, dar acum avem sălile ,,Dacia", moderne. Avem Palat al culturii. Noi am vrea să rămânem tot în Evul Mediu, doar că imperativele actuale ne spun altceva şi nici nu ne dăm seama că suntem surzi la glasul vremii. O Primărie priveşte spre viitor, cât mai anticipativ.
Dacă tot suspinăm după acest ,,23 August", dacă este o clădire atât de precum ziceţi, pentru ce nu aţi avut grijă de ea timp de 30 de ani şi aţi lăsat-o pradă igrasiei, mizeriei,dărăpănării, coşcoveliI? Nici de tencuit n-aţi tencuit-o, de dragă ce v-a fost. Vă rog, nu mai jeliţi, nu mai suspinaţi!
Dacă lista văietătorilor corişti e lungă, hai să cântăm şi noi ca ei, ,,că aşa e românii, proşti". Să fim mulţi. Cineva s-a trudit să adune semnături, din obscure interese, unii probabil fără să ştie pe unde vine Bitsriţa. Suntem rămaşi în urmă -se zice. Hai să fim deci şi mai în urmă!
O aşa zidire ar face cinste unui sat oarecare sau unei Lechinţe, dar să o compari cu palatele Vienei... aburiţi lumea!
Au vrut câţiva habarnişti să ne fericească şi cu o Universitate nu mult timp în urmă, fiindcă voiau o aglomerare automobilistică de speriat, ce îngrozeşte un oraş precum Clujul. Noroc cu Consiliul local, că s-a trezit înainte de prea târziu, în ultimul ceas.
Nu mulţimea coriştilor dă valoare unui cor, ci calitatea vocilor. Poate greşi un Congres, un Parlament, o Ţară, nu o listă aleatorie.
Pe unele străzi bistriţene pot circula două pisici, dar nu foarte grase. Vrem şi mai rău?
O parcare modernă, subterană şi supraterană, ar absorbi fluxul penibil ce îl vedem în timpul zilei: Ea nu se face în afara oraşului. Nu prin cultură se descongestionează traficul. Cultura e altceva. Tot judeţul vine la Bistriţa. În fiecare zi avem acum un fel de ,,Zilele Bistriţei". Peste doi-trei ani vă veţi plânge că oraşul e sufocat. De unde vom lua cenuşă să ne punem pe cap, că am fost obtuzi acum? Chemaţi buldozerele şi după aceea discutăm consultativ (doar) ce vom face acolo.
Onorată Primărie! Destinul unui oraş -arhitectonic sau infrastructură şi altele- nu se hotărâşte de către oricine. Există specialişti, comisii de specialitate, organe abilitate, fără atâtea campanii de presă.
Cu toate că unii voiau să păstreze Parisul ca pe vremea Revoluţiei franceze de la 1789, el a foat renovat nereu şi mereu, până în ziua de azi. Acolo unde nu s-a putut renunţa la aspectul vetust, s-au păstrat faţadele şi în spatele lor s-a ridicat complexul dorit. Iar după o sănătoasă vreme, s-a renunţat şi la acelea, până s-au înţărcat reclamanţii modei retroromantice.
Prin poarta lui 23 SAugust au intrat tancurile Armatei Roşii. Nu mai defilăm de dragul lui, nu mai avem nevoie de amintirea lui. Numai noi vrem să-l menţinem până în secolul patruzeci (2936) la Bistriţa. (Aţi auzit că omenirea va dăinui încă 2000 de ani cel puţin?)Sau să cerem aprobarea lui Putin?
Citiţi şi:
- Drept la replică: Mai ușor cu demolarea culturii!
- Urare cu bilanț
- Cornelia Bodescu: Dumnezeu mi-a călăuzit drumul, am arătat lumii povestea mărgelelor şi a cântecului năsăudean
- Tomate, mere, ceapă şi fotbalişti români
- Gavril Ţărmure, manager Centrul Cultural Municipal Bistriţa: Nu vreau să facem un centru de adunare pentru toţi veleitarii
Comentarii
D-le Profesor nu va dau dreptate absolut deloc. Pericolele in Bistrita sunt si pe fosta Biblioteca Jud. cu aspect de CAZINO, si pe cele trei cladiri impunatoare ale Spitalului Jud. de pe Independentei si Hanul B-ta la fel. In locul lor sunt pregatite sa apara blocuri. Procedurile sunt aproape si perverse si nu atata ma intereseaza neaparat Cinematograful , cat ma interesaza precedntele periculoase care vor aparea de aici. Un lucru e clar. REFERENDUM !
Datul cu părerea la romani a devenit un sport naţional, atingând apogeul încă de pe vremea lui Moromete. Tot mai mulţi dintre cei care nu au nicio legătură sau specializare în problema respectivă, ţin să-şi exprime opinia, chiar dacă nu au una foarte clară şi asta nu numai în fotbal sau agricultura, unde tot românul se pricepe, dar chiar în domenii de strictă specialitate. Cei mai multi se simt chiar obligati să-si exprime opinia chiar dacă nimeni nu le-a cerut-o.
O parcare amenajata in locul fostului Cinema 23 August nu rezolva problema asigurării locurilor de paercare necesare pentru zona centrală a Bistritei. Nu se mai spune nimic despre amenajarea acelei parcări supraetajate in locul centralei termice situate pe str. Bistricioarei, din spatele Hotelului Bistrita, menită să serveasca zona Centrului Civic din jurul Prefecturii. Inca din 2013, se punea problema demolării centralei termice, astfel inc să se deschidă o arteră de circulatie cu intrare din str. Bistricioarei prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu, in lungul căreia intr-o primă etapă să fie amenajate parcări de suprafată pentru institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. Apoi, după identificarea surselor de finantare să fie construite parcări supraetajate care să rezolve definitiv această problemă.
De asemenea, mai există un loc in Piata Mihai Eminescu din Bistrita unde urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural care prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, era proiectată si o grădină suspendată în suprafață de 7000 mp prevăzută cu parcare interioara.
Chiar dacă in prezent perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, măcar grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial, asigurând un număr sporit de locuri de parcare fată de situatia actuală, dar si o noua infatisare pentru Piața Mihai Eminescu.
Pe de altă parte, parcarea amenajata in spatele complexului Sugălete, cu intrare de pe strada Lupeni ar putea fi etajată pentru a mării numărul de locuri de parcare din zona centrală fără demolarea sălii Omnia.
De aceea, pentru un oras ca Bistrita, care nu are prea multe clădiri din categoria stilului arhitectonic ”Secession” (Art Nouveau) ,ar fi mult mai bine să fie renovat fostul cinema 23 August cunoscut in perioada interbelică sub numele de „Sala Omnia”. Chiar dacă functia de cinematograf nu mai e necesară, aici ar putea fi amenajată o sală de spectacole si concerte.
Nu comparaţi mere cu pere. Unele clădiri vechi mai rezistă, fiindcă au fost îngrijite. Fostul cinema ,,Tineretului", de lângă Biserica romano-catolică este şi el pretabil pentru ce doriţi şi nu e dărăpănat, precum şi altele. E vorba de o ruină cu pretenţii de stil, căreia îi este viabil doar acoperişul. Fiindcă nimeni nu va investi la renovarea acesteia, aşteptaţi să se prăbuşească singură, spre a vedea realitatea lucrurilor. Nu neapărat parcare, dar trebuie salubrizat şi oraşul, Suntem ca părinţii cărora nu le-a păsat de copiii lor, iar acum trâmbiţă cât de mult i-au iubit, deşi au umblat goi şi desculţi, ei, de neam mare.
Referendum la Bistriţa s-a mai organizat, dar participarea a fost cea care o ştim, între ridicol .şi nimic, deşi nu era pandemie. Riscăm acum? Hai să vorbim, să nu aţipim.. Din păcate, Bistriţa nu e Elveţia, unde conştiinţa cetăţenească e cât Alpii.Pierdeţi vremea mâncând sâmburi.
Poate că „binele Bistriței” constă și în confortul psihic al locuitorilor, nu doar în chestiuni practice. Dincolo de frumusețe/urâțenie, utilitate/nonutilitate, această clădire susține amintiri. Amintirile cuiva (fie și numai unul de-ar fi, dar pare că sunt mai mulți). Peste generații, va fi (ar fi, de-ar fi să rămână) tot o amintire - amintirea a ceea ce au ridicat străbunicii. Sigur, i se poate da o nouă utilizare, preferabil, tot culturală, dar a intra cu buldozerul în amintiri e barbarie. Nu cred că cineva s-ar lega vreodată emoțional de o parcare, oricât de la îndemână i-ar fi să-și lase AZI mașina acolo. Știți, baba aia care n-a aruncat blidul vechi, demodat și ciobit, ci l-a pus în pod sau l-a mai folosit pentru mâncarea găinilor, și-a ajuns în curtea ei un muzeograf, și... Și acum, ne-„utilul” hârb ține amintirea unei lumi cu viața ei dusă cu mămăligă și cu tocană de cartofi, creează noi, duioase sentimente de apartenență la un trecut simplu în datele traiului de zi cu zi al unora din care ne tragem. Soră săracă, da, a palatelor vieneze, clădirea Omnia Kino (și chiar 23 August, de-i zicem...) este, înainte de aspect, o moleculă din sufletul orașului, care, totuși, nu e de azi, ci de alaltăieri. Fostul cinematograf are valoare de patrimoniu sentimental. În ce privește patrimoniul material, nu am calitatea de a mă exprima.
Grecii fac legende chiar si pentru pietrele pe care le au in diferite locuri . Cand nu le au , le cauta si le imprastie pe unde nu sunt . Daca unii "inventeaza istorie" , atragand prin asta turistii care se prefac a crede in legendele cu nimfa Nausica si semizei de alde Hercule , care cica s-au odihnit pe acele pietroaie , cred d-le profesor , ca la noi ar fi pacat sa nu pastram relicvele istoriei orasului.Destinatia si numele cladirii pot fi schimbate oricand. Proprietarul (statul , prin Compania de Cinematografie) poate fi schimat , ramanand tot stat dar de data asta prin Primaria mun.Bistrita. Trebuie facuta o cerere de catre cine poate si vrea. Banii pentru restaurare pot veni de la Compania Nationala de Investitii , din fonduri europene (daca se face proiect si se solicita). Cred ca problema se poate rezolva invitand pe cei doi ministri de resort , pe cel al Culturii si respectiv pe cel al Dezvoltarii. Cum bistritenii sunt ospitalieri , sansele de rezolvare a problemei sunt mari.S-apoi se mai pot gasi firme mari care sa finanteze restaurarea si desigur o campanie de colecta de tipul "dati un leu , pentru Ateneu". Asa cred. D-le profesor , va respect opinia dar nu pot fi de acord cu ea.
Îmi pare rău domnule profesor Gaurean ca susțineți o cauză demnă de alte vremuri când se demolau orice clădiri, biserici și palate numai de dragul sistematizarii urbanistice. Cred ca știți foarte bine la ce mă refer. De ce nu ați scris nimic atunci când se vroia demolarea casei memoriale Andrei Mureșanu? Tot din aceleași motive va poziționați oare împotriva unor oameni care cer, vor cultură autentică la Bistrița? Cred sincer ca demersul dvs nu va avea efect și apreciez critica dvs, dar dezavuez argumentele. Cum sa spui ca nu e patrimoniul cultural când Direcția Judeţeana de Cultură spune ca este? Cum sa spui ca o darapanatura nu merită salvată, atunci închidem toate siturile arheologice, toate muzeele și ne uitam în zare la conglomerate de sticla, fier și beton? Ce argumente sunt acestea? Ce calitate aveți dvs. în a va pronunța asupra valorii culturale a clădirii? Petiția online a fost semnata de specialiști în arhitectura și de istorici? Sunteți cumva mânat de alte interese? Va place sa pupați puterea? Ce argument este acela de a cataloga clădirea ca un loc unde se fumează droguri? Ce vină are clădirea asta?
Rusine, profesorasule!
lol domn profesor ce prost esti
Adaugă comentariu nou