Zidul de incintă al Cetăţii, Poarta Lemnelor şi clădirea „Liviu Rebreanu”, priorităţi pentru Primăria Bistriţa
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a anunţat că proiectele care vizează Centrul istoric al burgului vor rămâne în atenţia administraţiei locale, fie că vorbim de Biserica Evanghelică, Piaţa Unirii sau Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.
În ceea ce priveşte Biserica Evanghelică, edilul municipiului a precizat că în acest an vor fi reabilitate bolţile locaşului de cult, lucrările de restaurare urmând a se finaliza până în 24 august, când biserica trebuie să fie pregătită pentru o slujbă cu 3000 de oameni. „După aceea, Biserica Evanghelică va intra într-un ritm normal de reabilitare, pentru că din acel moment nu va mai fi în pericol”, a explicat Ovidiu Creţu.
Reabilitarea clădirii centrale a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” depinde de finanţare, fie de la nivel guvernamental, astfel de promisiuni fiind deja făcute, fie prin accesarea unor fonduri europene. Cert este că, spunea primarul Creţu, investiţia estimată la şase milioane de euro, nu se poate întinde pe o perioadă mai mare de doi ani. „Nu putem să scoatem 1000 de elevi câţi învaţă acolo şi să îi mutăm cinci-şase ani. În maximum doi ani, trebuie să se întoarcă”, a menţionat primarul Bistriţei.
Reabilitarea Pieţei Unirii este, parţial, la îngăduinţa enoriaşilor ortodocşi şi greco-catolici. Totul, de la biserica de la „Coroana”, aflată încă în litigiu.
„Noi avem un studiu de fezabilitate interesant pentru acea zonă, cu valorificarea zidului de incintă al Cetăţii Bistriţei, legat foarte strâns de Biserica Ortodoxă şi de clădirea Protopopiatului Ortodox. Din păcate, pentru cele două clădiri pentru care ar fi trebuit să intrăm în acest an în proiectare pentru reabilitarea lor completă, aşa cum facem şi la Biserica Evanghelică, există un proces pe rol, cererea de retrocedare din partea Parohiei Greco-Catolice, care a fost deţinătoarea şi proprietară al clădirilor respective. Eu nu cred că acest proces se va finaliza curând. Am purtat discuţii cu fiecare dintre cei doi ierarhi – şi cu Înaltpreasfinţitul Andrei şi cu Preasfinţitul Florentin Crihălmeanul, episcopul greco-catolic de Cluj – dar poziţia celor două biserici nu este conciliabilă la ora aceasta, se aşteaptă o soluţie a instanţei de judecată. Doresc să subliniez faptul că nu opoziţia în sine a celor doi înalţi ierarhi este problema, ci a credincioşilor din cele două parohii. Ortodocşii spun că sunt urmaşii celor care au cumpărat biserica, iar greco-catolicii sunt urmaşii juridici ai celor care au cumpărat biserica. Lucrurile trebuie să se lămurească, dar din păcate, noi nu putem să proiectăm reabilitarea bisericii”, a dat lămuriri Ovidiu Creţu.
Primarul a adăugat că, în aceste condiţii, va fi elaborat proiectul pentru zidul de incintă şi marcarea traseului prin oraş, dar şi pentru reconstrucţia Porţii Lemnelor, fie pe vechiul amplasament (între Flora şi clădirea de peste drum), fie în apropiere, în zona Capelei vechi.
Citiţi şi:
- Reabilitarea Colegiului „Liviu Rebreanu”, blocată juridic. Primarul Ovidiu Creţu: Ori o cumpărăm cu un leu, ori dăm ministerul în judecată
- Bistriţa, în inima Europei
- Rugăciune ecumenică, la 12 ani de la incendiul de la Biserica Evanghelică. Primarul Ovidiu Creţu: Astfel de încercări ne pot face mai buni
- Biserica Evanghelică, istoria “vie” din viaţa bistriţenilor
- Spiritul comunitar licitat în faţa autorităţilor germane
Adaugă comentariu nou