Zile de graţie la Monor - ediţia a VI a!
Zilele comunei Monor au ajuns la cea de-a VI a ediţie! Ca de obicei,organizarea a fost ireproşabilă. În vremuri de criză este nevoie mai întâi de oameni de nădejde pentru a duce la bun sfârşit lucrurile importante.Este adevărat că îţi mai trebuie şi o organizare perfectă de care primăria Monor nu duce lipsă ce-i drept ! Alături de toate acestea mai este nevoie şi de ceva oameni de suflet care să fie alături de tine şi cu vorba dar mnai ales cu fapta! Primarul Ioan Cira le-a avut pe toate acestea. Un viceprimar Ioan Todoran, om inimos care îşi înţelege perfect locul şi rolul în angrenajul lucrurilor bine făcute din primărie, consilieri cu picioarele pe pământ şi cu mintea la alegători şi nu la mofturile partidului dar şi un secretar şi o contabilă conectaţi perfect la anvergura şi importanţa evenimentului. Societatea comercială Carmolact Monor – o mână de oameni serioşi care fac lucruri deosebit de serioase a pus şi în acest an umărul la organizarea evenimentelor.Mulţumim domnilor Eugen Creuşteanu şi Ion Neagoş. Dacă toţi patronii din Romania ar fi la fel de discreţi şi de eficienţi ca Dumneavoastră poate că nu am mai vorbi acum de crize economice şi de alte nătdrăvănii dâmboviţene...
Peste toate acestea pluteşte la Monor, precum umbra lui Mircea la Cozia – iertată-mi fie asocierea venită pe filieră strict sufletească - harul, fapta şi binecuvântarea unui om care este pentru Monor precum cimentul care leagă trainic toate cărămizile ctitoriilor de orice fel din comună: părintele Marius Avram. Unde pune părintele Marius mâna şi sufletul pune şi bunul Dumnezeu binecuvântarea ! În atare condiţii nu se putea ca Zilele Monorului ediţia a şasea să nu fie o sărbătoare adevărată. Nu mai spun că această reţetă a succesului în organizarea unei manifestări culturale de nivel naţional – prin ţinuta artistică,umană şi neaoşă...românească ! – a primit binecuvântarea tuturor locuitorilor din Gledin şi Monor, prezenţi cu mic cu mare la acţiunile organizate.
S-au întors acasă mulţi fii ai satului,la ediţia aceasta cel mai de seamă a fost un om,trăitor acum în Germania, care face cinste nu numai Monorului ci întregii patrii române: profesorul doctor în economie Theodor Echim. Om de ştiinţă recunoscut în Germania, a doua sa Patrie, Theodor Echim a lansat la Monor volumul de poezii De ce oare? – o efuziune lirică impresionantă în care dorul,nostalgia,patriotismul cel mai curat,dragostea statornică pentru familie şi neam dar mai ales chipul sfânt al mamei sunt transfigurate in versuri ademenitoare, reconfortante pentru orice iubitor de poezie…O carte scrisă cu inima în integralitatea ei…
Cronicarul consemnează că sâmbătă 4 septembrie la orele 14 00 fiii satului s-au întâlnit la primărie unde au rostit cuvinte de salut primarui Ioan Cira, profesorul Nicolae Gălăţean directorul Centrului de cultură judeţean, Mircea Oliv,directorul bibliotecii judeţene,Adrian Ardelean, directorul Centrului de cultură al judeţului Iaşi şi părintele Marius Avram. Au fost prezenţi şi 21 de invitaţi din Monflanquin, Franţa în frunte cu Martine Fajol.
Primul moment de înălţare sufletească a fost vizitarea Schitului la Tufe, o adevărată mănăstire ctitorită de precuviosul părinte Marius Avram, bisericuţa din acel loc urmând va fi sfinţită în prezenţa PS Irineu Bistriţeanul pe data de 26 septembrie!
Prezent la întâlnirea cu fii satului venerabilul om de cultură Teodor Tanco a fost apoi amfitrionul tuturor la sfinţirea capelei ecumenice din cadrul ‘’Muzeului Teodor Tanco’’ primul şi probabil singurul muzeu privat din România. Am văzut acolo portretele celor 14 doctori în ştiinţe care s-au ridicat din Monor…Desfăşurătorul evenimentelor culturale ne-a dus apoi în şcoala generală ‘’Teodor Tanco’’ – o bijuterie din toate punctele de vedere…
Programul a cuprins apoi un moment special: inaugurarea bibliotecii comunale în localul elegant găzduit de căminul cultural. Primarul Ion Cira a mulţumit tuturor celor implicaţi în proiectul ‘’Biblionet.Lumea în biblioteca mea’’condus de Alina Diana Rus ne uitând să spună că biblioteca a fost înfiinţată cu ani în urmă de învăţătorul Aurel Morar,actualul director al căminului. Bibliotecara Ana Aurora Roiban emoţionată ca o mireasă la cununie, a prezentat concepţia în care se lucrează la noua bibliotecă dotată prin grija bibliotecii judeţene cu cărţi noi şi cu patru calculatoare conectate la internet !
La orele 18 00 în eleganta sală de conferinţe a primăriei profesorul Dumitru Mureşan, un om cu suflet sensibil şi generos, a deschis prima filă a cărţii de poezie a dr. Theodor Echim. Au mai vorbit despre carte avocatul George Echim,fratele poetului, care s-a ocupat de apariţia la Editura Pastel din Braşov a cărţii. Poetul Theodor Echim cu statura sa impresionantă – la propriu şi la figurat ! – a vorbit cu modestie şi cu o emoţie vizibilă despre viaţa sa,despre dorurile,neîmplinirile şi împlinirile sale, despre poeziile sale…Erau în sala arhiplină colegi,oameni pe care nu-i văzuse de zeci de ani… A încheiat momentul părintele Marius Avram, citind, cu ochii în lacrimi poezia Mâna mamei, versuri care ar trebui sa deschidă orice carte de citire din şcolile acestei ţări … Prima zi s-a încheiat cu balul fiilor satului,ca să-i zic aşa, în cântecele de voie bună ale Corneliei Ardelean şi ale lui Alexandru Pugna.
Duminică 5 septembrie liturghia a fost oficiată pe scena pregătită pentru Festivalul folcloric de către pr.protopop Alexandru Vidican şi pr. Marius Avram în faţa întregului sat. A fost o slujbă religioasă aparte deoarece harul celor doi preoţi - pe care Bunul Dumnmezeu îi iubeşte în mod vizibil! – a creat o atmosferă cu adevărat înălţătoare pentru participanţi.
Parada portului popular a deschis regalul folcloric. Alexandru Pugna, la fel de inspirit şi de pasionat ca întotdeauna a prezentat spectacolul început la orele 14 00 şi încheiat la orele 20 00 ! Au urcat pe scenă membrii Ansamblului folcloric Baltagul cu soliştii Alina Haja, Petruţa Creţa,Andrei Moţoc şi Florina Moţoc.
Ansamblul folcloric Balada condus de maestrul coregraf Nelu Simionca a prezentat suitele de dansuri cu măiestria cunoscută, ca într-o repetiţie în vederea turneului artistic din Cehia şi Ungaria din zilele care urmează ! Au cântat cântece frumoase Nicoleta Burduhos,Iulia Onigaş Paula Tănase şi Ileana Melian.
Ansamblul folcloric profesionist Mureşul din Tg Mureş condus de Titi Boantă a cules ropote de aplauze cu suitele de dansuri din Oaş şi din Câmpia Transilvană, pe scenă urcând Maria Sântean Faghiura,Dorina Grad,Dorina Oprea şi Leontina Pop soliste de renume ale folclorului transilvan. Adriana Anghel, Adriana Hagău şi Livia Harpa au fost solistele de pe alte meleaguri invitate la Monor, Livia Harpa prezentând un recital încântător!
Spectacolul folcloric a fost încheiat de recitalurile îndelung aplaudate ale Corneliei Ardelean Archiudean şi Alexandru Pugna, doi artişti care au onorat Zilele comunei Monor la toate cele şase ediţii !
Marea sărbătoare a Monorului s-a încheiat cu recitalul de excepţie a artiştilor din Monflanquin, Franta. Martine,Didier şi Bernard Fajol au adus pe scenă cântecele vârstei de aur a muzicii uşoare franceze dar şi melodii în aranjamente moderne, toate plăcute auzului şi cântate în aplauzele sacadate ale publicului…În final melodia Comment ca va ? a devenit Comment ca va - Monor,Monor inima mea...imnul sărbătorilor Monorului după câte se pare...Focul de artificii care a încoronat zilele de sărbătoare de la Monor a trasat un arc peste timp, stabilind că la anul, în prima duminică din septembrie fii satului cu cei mai mulţi doctori în ştiinţe din Romania sunt aşteptaţi din nou acasă...
Îmi închei relatarea despre Monor cu poezia Iubirea se spune a poetului Theodor Echim.Sper că astfel cititorul va înţelege mai bine spiritul Monorului...Iubeşti pe cineva sau te iubeşte el / Trebuie sa-i spui, să afli într-un fel./ Nu-i spui,nu-ţi spune dragostea, / N-o află şi n-o ştie nimenea.
Te iubim Monor!
Adaugă comentariu nou