„Zilele Aletheia”, cu producţii literare bistriţene

În cea de a treia bogată rundă în literatură, produsă de „Zilele Aletheia” şi desfăşurată la Librăria Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt”, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, au avut loc două lansări de carte de producţie bistriţeană: „Profetul de la Duba”, de Virgil Raţiu, apărută la editura ieşeană „TipoMoldova”, şi revista „Mişcarea Literară”, Anul XXII, nr. 1(45), 2013, Bistriţa, tipărită la editura clujeană Eikon.
Noua producţie literară a lui Virgil Raţiu, aflat de astădată într-un cvartet de importante posturi: amfitrion, moderator, autor de carte, dar şi comentator foarte bine plasat, în explicarea gândirii sale despre realizarea şi obiectivul paginilor scrise, încercând să fie, în exces autocritic, după părerea unora, dar şi a mea, referindu-se la debutul său cu poezie (versuri care nu i-au plăcut şi au fost aruncate în foc, ce păcat!), sau la lunga sa activitate jurnalistică, pe care o situează în afara şi chiar în detrimentul literaturii, despre care afirmă că nu o va da nicicând tiparului, ceea ce ar fi, desigur, un alt mare păcat, însemnările sale din cele patru decenii nu pot rămâne în afara istoriei.
Cartea scriitorului Virgil Raţiu, întitulată „Profetul din Duba”, deşi considerată o antologie de proză scurtă contemporană, cuprinde, în cele 650 de pagini, admirabile referiri la întâmplări din viaţă, nu doar ale autorului, cât mai ales ale altor personaje, multe dintre ele fiind uşor de recunoscut, după cum au remarcat şi cei care au vobit despre cartea lansată.
Prezentarea volumului a fost deschisă de Aurel Ştefanachi, directorul editurii ieşene „TipoMoldova” şi redactorul cărţii, care a apreciat reuşita eforturilor literare ale autorului, amintind şi despre alţi bistriţeni antologaţi de moldoveni.
Filologul George Ţâra a punctat cu dibăcie abordarea capitolelor cărţii lui Virgil Raţiu, aducând şi completări despre Prorocul Găbriş, din Tiha Bârgăului, cel care a dat titlul volumului, bine scris, de un autor greu de clasificat având un stil particularizat.
Criticul de artă Oliv Mircea a susţinut o interesantă pledoarie despre omul Virgil Raţiu, despre cărţile sale anterioare, viu comentate de specialişti, dar mai ales de personajele recentei sale cărţi, multe recunoscute şi completate suplimentar.
Despre cartea lui Virgil Raţiu a vorbit şi scriitorul Corneliu Florea, după care autorul cărţii lansate a citit un savuros capitol, întitulat „Cronică”, mult apreciat de publicul numeros la această originală lansare.
În partea a doua, mult mai condensată, dar densă ca valoare, scriitorul şi poetul bistriţean Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei „Mişcare Literară”, a prezentat ultimul număr apărut recent (prezentat mai dinainte pe NET), din publicaţia literară bistriţeană, un număr dedicat scriitorului Horia Bădescu, dar conţinând şi un extrem de bogat material literar, semnat de cunoscuţi autori.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5