Ziua Mondială a Educaţiei la Tureac

profesor Musteață Călin

Începând din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Mondială a Educației să fie celebrată în fiecare an pe data de 5 octombrie. Ziua Mondială a Educaţiei este o ocazie potrivită pentru a aduce un omagiu dascălilor de pretutindeni care educă generaţiile viitoare.
”În anul 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Ziua Mondială a Educaţiei nu are rolul de a omagia doar munca profesorilor şi a dascălilor, ci trebuie să fie şi un prilej de reconştientizare a rolului pe care educaţia în sine îl are pentru orice stat.”
(sursa http://www.ziuaconstanta.ro )
Din această cauză mulțimea de copii care învață la școlile de pe valea Bârgăului au avut un ”sfârșit de săptămână” prelungit fiind liberi și luni. Spun copiii, pentru că profesorii și învățătorii au sărbătorit această Zi a Educației tot prin muncă.
În multe școli din județul Bistrița Năsăud cadrele didactice s-au întâlnit pentru a desfășura Cercuri Pedagogice și Consfătuirile pe discipline de studiu.
La Școala Gimnazială Tureac și-au dat întâlnire învățătorii care predau în școlile de pe frumoasa vale a Bârgăului. Într-un număr foarte mare, toți s-au adunat în sala de lectură a școlii care la momentul începerii activității a devenit neîncăpătoare. Gazdă primitoare, directorul școlii profesorul Radu Morariu, a pus la dispoziția celor prezenți toate cele necesare bunei desfășurări a activităților propuse. După urarea de bun venit adresată de domnul director, cele două metodiste ale ISJ BN, învățătoarele Pătraș Fira și Albu Mărioara au prezentat materialele prelucrate de către inspectorul de specialitate. Maniera caldă, familială, în care s-au desfășurat prezentările colegelor noastre, a făcut ca timpul să treacă foarte repede, dar în folosul celor prezenți. Participanții au adresat întrebări obiective, legate de buna desfășurare a viitoarelor activități și în acest mod se păstrează un dialog eficient între cadrele didactice și Inspectoratul Școlar.
Activitatea s-a desfășurat pe mai multe secvențe interconectate și avându-se ca temă principală ”Învățarea diferențiată”. În prima parte a întâlnirii s-a desfașurat Cercul Pedagogic al Învățătorilor și Consfătuiri, urmate, în final, de discuții privitoare la normativele nou apărute în vederea bunei funcționări a activităților școlare.
Fiind bine știut faptul că a educa copilul nu e ușor, totul s-a încheiat cu urarea ”să avem multă răbdare cu cei mici …”.
Și pentru ca atmosfera sa fie una de adevărată sărbatoare, directorul școlii a surprins invitații cu un minirecital de cântece populare specifice zonei bârgăului, oferit de către o foarte talentată interpretă de muzică populară și fostă elevă a văii Bârgăului, Maria Pavelean. Să aveți nultă sănătate și … răbdare cu cei mici . Doamne ajută.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5