Ziua păsărilor sărbătorită de elevi prin aplicații practice în rezervația naturală Tăul lui Alac

Ziua internațională a păsărilor, respectiv 1 aprilie, a fost sărbătorită de elevi din localitățile Mocod, Nimigea, Zagra printr-o vizită în rezervația naturală Tăul lui Alac cu scopul observării faunei de păsări, interpretarea ecologiei faunei ornitologice, evaluarea stării de conservare a habitatelor acvatice și forestiere din zonă, identificarea unor amenințări la adresa păsărilor prezente, propunerea unor măsuri de îmbunătățire a stării de conservare a speciilor de păsări. Elevii au fost coordonați de biologi și rangeri ai Admnistrației Parcului Național Munții Rodnei.

         Cu zborul, cântecul şi frumuseţea lor, păsările ne încântă şi inspiră. Sunt sanitari ai pădurilor, împrăştie seminţe, fertilizează solul, oxigenează aerul şi contribuie la stabilizarea climei, iar ca atracţii turistice sprijină economia. În plus, ne dau şi nenumărate lecţii de viaţă. Cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului este Ziua Internaţională a Păsărilor, sărbătorită în 1 aprilie încă din anul 1906 şi are la baza Convenţia pentru apărarea păsărilor care promoveză principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei.

La est de localitatea Zagra (Bistrița-Năsăud), pe versantul sudic al dealului Comoara, apare un mic platou format în urma unor alunecări vechi. Pe acest platou se află un lac cu o suprafață de circa 1800 m2 și o adâncime de 8 m, în care trăiesc țestoasele de apă dulce (Emys orbicularis). Lacul este înconjurat de trestie și papură iar pe suprafața sa plutesc insulițe de plaur. Bogat în țestoase, șerpi, păsări de baltă, lacul impresionează prin frumusețe și sălbăticie. Lacul s-a format în urma alunecării rocilor sedimentare miocene de pe versantul sudic al dealului Comoara și este alimentat cu apă din izvoare și precipitații.

Aplicația practică a avut scopul de a conștientiza elevii cu privire la necesitatea de protecție a păsărilor, a rolului acestora în ecosistemele sănătoase și de a identifica măsuri de conservare atât a habitatelor vulnerabile cât și a speciilor amenințate.

Biolog dr. Claudiu Iușan

Administrația Parcului Național Munții Rodnei (Rezervație a Biosferei)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5