1000 de tineri, timp de 3 zile, sub semnul credinţei, la Bistriţa, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului

 Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a avut deswchiderea oficială la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și a adunat peste 1000 de tineri din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului. Ceremonia a fost onorată de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, a ierarhilor din Sinodul Mitropolitan – Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, precum și de  numeroși preoți, autorități județene și locale.
 
IPS Andrei, îndemn către tineri: „Fiți exemple de credință și curăție într-o lume aflată în declin moral”
 
Deschiderea ITO Bistrița, moderată de preotul Tudor Mudure, inspector de tineret al Arhiepiscopiei Clujului în județul Bistrița-Năsăud, a început cu intonarea Imnului de Stat al României, interpretat de Grupul vocal „Synavlia”, alături de tinerii prezenți, urmat de o slujbă de Tedeum, oficiată de Preasfințitul Timotei Sătmăreanul. După slujbă, Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat un mesaj emoționant tinerilor, accentuând importanța acestei întâlniri pentru comunitatea ortodoxă și încurajându-i să fie modele de credință și curăție într-o lume aflată în declin moral.
 
„Sunteți tineri integri și echilibrați, într-o lume intrată în degringoladă morală. Nu trebuie să detaliez eu, pentru că observați și dumneavoastră”, a afirmat Mitropolitul Clujului. Înaltpreasfințitul a exprimat speranța că tinerii vor rămâne un exemplu pozitiv și „contaminant” pentru cei din jur în privința credinței, curăției și vieții de zi cu zi. „Cine să spiritualizeze acum viața românilor? Dumneavoastră să spiritualizați viața românilor și a celor din Mitropolia noastră!”, a îndemnat ierarhul, subliniind că viitorul Mitropoliei Clujului se află în mâinile tinerilor și exprimându-și dorința ca aceștia să aducă o schimbare în bine.
 
Ierarhul a recunoscut și nevoia tinerilor de a se bucura și distra, dar a amintit că bucuriile și distracțiile trebuie să fie însoțite de frumusețe și puritate, în concordanță cu valorile creștine.
 
 
Emil Radu Moldovan: „Să nu vă fie rușine să spuneți cu voce tare: Sunt creștin!”
 
Și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a transmis un mesaj de încredere și apreciere, subliniind importanța rugăciunii și a lecturii Bibliei pentru dezvoltarea spirituală a fiecărui tânăr.
 
„Cred că cel mai frumos salut care poate exista între noi este Iisus, în mijlocul nostru! Ce poate să sune mai frumos?”, a spus Emil Radu Moldovan, citând din Scriptură: „Acolo unde doi sau trei se întâlnesc în numele Meu, acolo voi fi și Eu”. Președintele Consiliului Județean și-a exprimat bucuria de a vedea atât de mulți tineri adunați la Bistrița și a felicitat echipa organizatoare, subliniind modul extraordinar în care s-au revitalizat activitățile pentru tineri în județ. În încheiere, Emil Radu Moldovan i-a îndemnat pe tineri să-și afirme credința cu mândrie: „Să nu vă fie rușine să spuneți cu voce tare: Sunt creștin!”
 
Totodată, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a oferit o Diplomă de onoare preotului Tudor Mudure-Iacob, inspector de tineret al Arhiepiscopiei Clujului în județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia împlinirii a 10 ani de activitate în această funcție.
 
 
PS Petroniu: „Iubirea ne apropie de Dumnezeu și de semeni”
 
În cadrul deschideri ITO Bistrița, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a transmis un mesaj tinerilor despre esența iubirii creștine și rolul ei în apropierea de Dumnezeu și de semeni. „Este o mare bucurie să mă aflu astăzi aici, la Bistrița, la acest eveniment foarte important al Mitropoliei noastre”, a început PS Petroniu. Ierarhul a comparat relația creștinilor cu Dumnezeu cu apropierea față Soare: „Cu cât ne apropiem de Hristos, de Dumnezeu ca un Soare, cu atât ne apropiem și unii de alții. Cu cât ne îndepărtăm de Soare, ne îndepărtăm și unii de alții”. PS Petroniu i-a îndemnat pe tineri să cultive iubirea în viața de zi cu zi.
 
PS Timotei, îndemn la misiune: Tinerii, chemați să ducă bucuria lui Hristos în comunități
 
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a adresat un mesaj participanților la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, subliniind frumusețea duhovnicească a Bisericii și rolul esențial al comuniunii în Hristos în viața credincioșilor.
 
„Am venit cu multă bucurie în suflet, pentru ca să arătăm frumusețea duhovnicească a Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a afirmat ierarhul, exprimând recunoștința și entuziasmul de a fi prezent la acest eveniment important.
 
El a subliniat că tot ceea ce se trăește în aceste zile la Bistrița „este sub semnul binecuvântării Mântuitorului Iisus Hristos”, și că această întâlnire reprezintă mult mai mult decât un simplu eveniment, fiind „o comuniune în Hristos”.
 
Preasfințitul Timotei a evidențiat unitatea spirituală, creată între participanți: „Toți cei care am venit de aici ne-am adunat într-un cuget și într-o simțire”. În continuare, el a descris această adunare ca fiind un „pelerinaj înspre locurile sfinte”, subliniind că orice pelerinaj implică atât o drumeție, cât și o comuniune profundă între credincioși.
 
Într-o lume plină de provocări și incertitudini, PS Timotei i-a încurajat pe tineri să devină misionari ai credinței, transmițând bucuria întâlnirii cu Hristos în comunitățile lor. „Iar toți cei care suntem astăzi aici și pe parcursul acestor zile, avem misiunea, nu numai noi arhierei și preoții Bisericii Lui Hristos, ci toți acești tineri, să fie misionari, să ducă mai departe, în sânul comunităților pe care le reprezintă, bucuria întâlnirii cu Hristos”, a subliniat Preasfințitul.
 
Mesajul Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul a fost transmis aseară, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, unde, începând cu ora 19:00, a avut loc ceremonia de deschidere a ITO Bistrița.
 
Ceremonia  a continuat cu un micro-concert de pricesne susținut de familia preotului Ciprian Taloș din Cluj-Napoca. Tinerii au avut ocazia să se bucure și de cântece la chitară, interpretate de colegii lor. Seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist „Dor Românesc” și Grupul Vocal Folcloric „Valeria Peter Predescu”.
 
 
ÎPS Andrei îndeamnă tinerii la depășirea rugăciunii superficiale
 
În cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Bistrița, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei,  Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, le-a transmis un mesaj tinerilor participanți, subliniind importanța rugăciunii în viața spirituală.  În predica sa, rostită după rugăciunea de dimineață, săvârșită la Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9,  ierarhul a explicat cele cinci trepte calitative ale rugăciunii și a încurajat tinerii să aspire la cele mai înalte stări de comuniune cu Dumnezeu.
„Cea mai slabă rugăciune este rugăciunea amestecată cu păcat”, a explicat IPS Andrei, avertizând asupra pericolului de a permite minții să fie distrasă de gânduri lumești sau păcătoase în timpul rugăciunii. „Să nu stăruim însă în această rugăciune”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa, îndemnând la o concentrare mai mare asupra esenței rugăciunii. Mitropolitul Clujului a detaliat apoi etapele superioare ale rugăciunii, de la rugăciunea făcută cu mintea, la rugăciunea în care „mintea coboară în inimă”. Acest tip de rugăciune, a explicat el, aduce o apropiere mai mare de Dumnezeu și este caracterizată de o sinceritate și intensitate mai mare.
„Acum, zic Părinții, că mai este și o a cincea treaptă calitativă a rugăciunii, care este mai mult decât o rugăciune. Este starea de răpire sau de extaz”, a continuat ierarhul, încurajându-i pe tineri să aspire la această stare de comuniune profundă cu Dumnezeu. „Sigur, eu vă urez să ajungeți și la această stare”, le-a spus Mitropolitul Andrei, subliniind că acest nivel înalt al rugăciunii este dificil de atins, dar nu imposibil.
În final, ierarhul a citat din Epistola Sfântului Pavel către Romani, pentru a sublinia faptul că adevărata rugăciune vine prin intermediul Duhului Sfânt: „Noi nici nu știm să ne rugăm, căci Duhul Sfânt se roagă în inima noastră cu suspinuri adânci”.
Tinerii ortodocși, participanți la ITO 2024 de la Bistrița, au început a doua zi a întâlnirii în rugăciune, la Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din oraș (secolul XIII).
 
Simplitatea și sinceritatea: Calea apropierii de Dumnezeu, explicată de pr. Necula
 
La Sala Polivalentă din Bistrița, în cadrul conferinței „Tinerețea – Timpul cu Hristos, vindecarea de vremuri!”, organizată cu prilejul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, preotul Constantin Necula a vorbit tinerilor despre importanța trăirii unei vieți autentice de credință, chiar și în fața provocărilor contemporane. 
 
În cadrul conferinței, invitatul a evidențiat una dintre cele mai mari provocări pe care le întâlnim în viață: capacitatea de a transforma răul în bine. „Cea mai mare furtună este cea în care nu reușiți să convertiți lucrurile care vin spre voi cu răutate în lucruri care se transformă în bine,” a spus el, oferind tinerilor un ghid esențial pentru a naviga printre dificultățile vieții. Părintele a subliniat că, în fața răutății și a provocărilor, puterea de a răspunde cu bine reprezintă o victorie personală și spirituală.
 
El a continuat prin a încuraja tinerii să își aleagă cu atenție modelele de viață, subliniind importanța de a căuta „oamenii prin care trece lumina și vă zâmbesc”. În acest sens, pr. Necula a menționat câteva exemple de astfel de figuri inspiratoare: „învățătorii voștri, profesorii voștri, medicii, oamenii din jur, preotul, cântărețul, oamenii simpli”. Acești oameni, prin simplitatea și lumina lor interioară, pot ghida tinerii spre o viață autentică, plină de credință și sens.
Un alt aspect central al conferinței susținute de pr. Constantin Necula a fost accentuarea importanței simplității și sincerității în viața spirituală. „De cele mai multe ori, cea mai mare calitate a unui om care se apropie de Dumnezeu este simplitatea vieții și sinceritatea rostirii,” a explicat părintele, subliniind că apropierea de Dumnezeu nu necesită manifestări grandioase, ci o viață trăită cu sinceritate și modestie.
Într-o lume adesea marcată de superficialitate și aparențe, părintele i-a îndemnat pe tineri să își păstreze sinceritatea și autenticitatea, calități esențiale pentru a trăi o viață în comuniune cu Dumnezeu. El a atras atenția asupra faptului că adevărata valoare a unei persoane nu stă în ceea ce afișează în exterior, ci în puritatea inimii și în sinceritatea cu care își trăiește viața.
În continuare, pr. Constantin Necula a abordat tema identității naționale și a moștenirii istorice, subliniind importanța recunoașterii rădăcinilor și a eroismului strămoșilor. „Noi nu suntem accidente genetice niciunul dintre noi,” a afirmat el, amintind tinerilor că fiecare are o moștenire valoroasă de păstrat și de transmis mai departe.
Părintele a evocat curajul și determinarea înaintașilor, remarcând că „Bistrița nu e Bistrița fără toată istoria ei.” El a amintit despre detașamentele de la Bistrița și Năsăud care, în vremuri de restriște, au apărat cu curaj zona, făcând față provocărilor cu demnitate. Această evocare a trecutului a fost folosită pentru a contrasta cu provocările contemporane, părintele exprimând îngrijorarea că, în prezent, „noi murim de plictiseală,” referindu-se la superficialitatea interacțiunilor moderne.
Părintele Necula a subliniat pericolele tehnologiei moderne, care, în loc să unească, adesea amplifică conflictele și ura. „Suntem cu toți dușmanii noștri pe Facebook,” a adăugat el, criticând modul în care rețelele de socializare pot adânci dezbinarea și înstrăinarea între oameni, transformându-ne în proprii noștri dușmani.
Conferința, moderată de jurnalistul Dan Negru a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a Părintelui Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a autorităților județene și locale, oameni de cultură, preoți, locuitori ai orașului  și cei peste 1000 de tineri din întreaga Mitropolie.
În deschidere, IPS Andrei a adresat un scurt cuvânt despre importanța credinței și strădania personală în întărirea acesteia. El a subliniat rolul crucial al cuvântului Scripturii în formarea și întărirea credinței. „Părintele Necula va face acest lucru. În sufletul nostru va semăna cuvântul lui Dumnezeu, și cred că noi dorim să ne străduim să-l facem să crească,” a spus ierarhul. Arhiepiscopul a explicat că, pe lângă faptul că „este darul lui Dumnezeu pe care o primim la botez”,  credința este și rezultatul „strădaniilor noastre”.
„Ceea ce facem astăzi, am venit să-l ascultăm pe părintele Necula și pe domnul Dan Negru, ține de această latură legată de noi, de strădania noastră, de a ne întări credința,” a adăugat IPS Andrei. În încheiere, Mitropolitul Clujului a exprimat bucuria personală de a-l vedea pe părintele Necula evoluând ca o personalitate remarcabilă. „Pe părintele Necula îl cunoașteți foarte bine, și de la televiziune și din conferințe. S-a nimerit că atunci când a fost hirotonit diacon, să-l hirotonesc eu. Și tare mult m-am bucurat mai târziu când am văzut ce personalitate a răsărit din părintele Necula,” a spus IPS Andrei, subliniind aprecierea și respectul său pentru contribuția părintelui pentru viața spirituală a comunității.
Totodată, preotul Tudor Mudure, inspector eparhial de tineret, a oferit Arhiepiscopului și Mitropolitului Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei, dar și Președintelui Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, câte un tricou personalizat, semnat de voluntarii ITO Bistrița, în numele tinerilor participanți. Acesta a explicat că tricourile sunt oferite în semn de apreciere și recunoștință.
În deschiderea conferinței, Grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a susținut un micro-concert de muzică religioasă.
 
 
 
PS Benedict despre Cuvântul Viu al Evangheliei și Limba Română
 
În cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Bistrița, PS Benedict, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a rostit un scurt cuvânt la finalul conferinței „Tinerețea – Timpul cu Hristos, vindecarea de vremuri!”, sustinută de pr. Constantin Necula, subliniind importanța cuvântului viu al Evangheliei și rolul crucial al limbii române în viața spirituală și culturală a participanților.
PS Benedict a început prin a evidenția coincidența semnificativă dintre evenimentul ITO și Ziua Limbii Române: „Acest moment a fost o sărbătoare a cuvântului. Nimic nu e întâmplător. Astăzi este și Ziua Limbii Române.”
Ierarhul a remarcat și interpretarea muzicală a grupului Sinavlia, care a inclus o piesă pe versurile lui Mihai Eminescu: De asemenea, episcopul a apreciat faptul că pr. Constantin Necula a adus un omagiu limbii române, prin referințele frecvente la scriitori importanți din judetele Bistrița-Năsăud, Cluj și din alte părți ale țării, subliniind că „în sensul acesta, a fost un omagiu la ceea ce înseamnă limba română, dar în forma ei foarte vie, care ne face să comunicăm unii cu alții.”
Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului a continuat să vorbească despre importanța cuvântului Evangheliei, subliniind că „sărbătoarea Cuvântului viu al Evangheliei ne încântă cel mai tare.” El a evidențiat capacitatea preotului Necula de a transmite mesajul evanghelic cu prospețime și autenticitate, care rezonează profund cu realitățile contemporane: „Evanghelia, ați putut vedea, este atât de vie, din gura sa se vede cu atât de multă prospețime și foarte suprapusă la realitățile noastre.”
În încheiere, PS Benedict a subliniat necesitatea de a transmite Evanghelia cu seriozitate, dar și cu bucurie, fără încrâncenare: „Este tare important când reușim să transmitem Evanghelia cu prospețime, cu seriozitate, dar în același timp necrispați, pentru că, până la urmă, Dumnezeu, folosind toate exemplele pe care Le-a dat, a vrut tocmai acest lucru: să ajungă la inimile celor care Îl ascultau și să arate că Împărăția Lui Dumnezeu este cel mai serios lucru pe care cineva îl caută în această lume.”
 
Workshopuri și dezbateri la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”
 
După conferință, tinerii s-au îndreptat spre Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița, unde au avut loc o serie de workshopuri. Acestea au fost concepute pentru a încuraja dezbaterile și reflecțiile asupra temei „Imaginea tânărului creștin ortodox în anul 2050.” În cadrul acestor ateliere, tinerii au discutat în grupuri de 25 de participanți, sub coordonarea unor profesori moderatori, abordând subiecte precum limitările societății actuale în ceea ce privește implicarea tinerilor în activități comunitare și bisericești. De asemenea,  au propus activități și inițiative care ar putea fi implementate de Biserică pentru a sprijini tinerii și au participat la un exercițiu de imaginație: cum ar putea arăta viitorul tânărului de astăzi ca adult în anul 2050.
 
Procesiunea Bucuriei: Un moment de comuniune la ITO Bistrița
 
Unul dintre momentele speciale din cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, desfășurată la Bistrița, a fost Procesiunea Bucuriei. Concepută ca o sărbătoare a comuniunii în Hristos, procesiunea a pornit de pe Bulevardul Independenței (Biserica „Sfânta Ana” BIG), continuând pe străzile Gării, Bulevardul Republicii, Piața Unirii (Protopopiatul Ortodox Bistrița), strada General Grigore Bălan și s-a încheiat la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
 
Alături de cei peste 1.000 de tineri participanți s-a aflat și Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, cunoscut drept „Episcopul tinerilor”. Pe parcursul celor doi kilometri, tinerii au cântat pricesne și cântece patriotice, acompaniați în sunet de toacă de maicile de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele. După ripide, au urmat membrii Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” din cadrul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și ai Ansamblului „Roua Țibleșului” al Liceului Tehnologic „Ion Căian Românul” din Căianu Mic, județul Bistrița-Năsăud, îmbrăcați în port tradițional specific bistrițean. Aceștia au purtat două drapele imense, fiind urmați de protopopi, preoți și de alți bistrițeni. La procesiune au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, printre care: ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, și primarul ales al Bistriței, Gabriel Lazany. Tinerii au fost coordonați permanent de echipajele de ordine, precum și de însoțitorii și voluntarii ITO BN 2024.
La finalul Procesiunii Bucuriei, pe scena amenajată în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud a avut loc rugăciunea de seară. După slujbă, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oferit tinerilor un set de șapte îndemnuri esențiale pentru o viață trăită în armonie cu Dumnezeu și cu cei din jur. Episcopul a oferit direcții clare pentru cei care doresc să trăiască o viață plină de sens și echilibru.
Fii organizat și trăiește în prezent Ierarhul a început prin a sublinia importanța organizării în viața de zi cu zi. „Este esențial să discernem între ceea ce trebuie să facem acum și ce poate fi amânat,” a spus acesta. „Secretul fericirii constă în a fi pe deplin prezent în momentul de față.”
Stabilește priorități Un alt punct cheie a fost stabilirea priorităților în viață. „Viața este plină de momente esențiale. Înțelege că atunci când cineva important este lângă tine, alte activități mai puțin semnificative pot aștepta,” a îndemnat episcopul. El a subliniat importanța de a prețui relațiile și de a acorda atenție momentelor semnificative, care se pot pierde în agitația cotidiană.
Fă-ți un plan Planificarea viitorului a fost un alt sfat oferit de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului. „O viață organizată și bine gândită are mai multe șanse de reușită,” a explicat acesta. „Proiectează-ți viitorul cu grijă, astfel încât să ai resursele necesare pentru a-ți atinge obiectivele.”
Fii ferm în deciziile tale Preasfințitul Benedict a accentuat importanța fermității în luarea deciziilor. „Când hotărăști să faci ceva, du acel lucru la bun sfârșit. Când decizi să nu faci ceva, rămâi ferm. Așa cum spune Domnul: Da-ul să fie Da, iar Nu-ul să fie nu”.
Respectă-ți propriile nevoi Într-o lume în care disponibilitatea continuă este adesea valorizată, ierahul clujean a subliniat necesitatea de a respecta propriile nevoi. „Este important să ai o igienă personală a sufletului și a minții. Nu trebuie să fii mereu disponibil pentru cerințele altora; uneori, trebuie să te retragi și să te îngrijești de tine,” a explicat episcopul, evidențiind importanța echilibrului între viața personală și responsabilitățile externe.
Alternează activitatea cu momente de rugăciune Preasfințitul Benedict a vorbit și despre importanța rugăciunii în viața de zi cu zi. „Rugăciunea ne reîncarcă spiritual și ne aduce bucurie,” a afirmat acesta. „Retrage-te în rugăciune, astfel încât să poți pulsa viață și entuziasm nu doar pentru tine, ci și pentru cei din jur.”
Nu te teme de eșec În final, ierarhul a încurajat tinerii să nu se teamă de eșecuri. „Învață să accepți și să îți asumi greșelile și vulnerabilitățile. Puterea adevărată nu constă în succesul final, ci în capacitatea de a învăța din eșecuri și de a merge mai departe cu credință”.
Aceste șapte îndemnuri, oferite de Prasfințitul Benedict Bistrițeanul, sunt o invitație la o viață trăită cu înțelepciune și echilibru. Tinerii au fost încurajați să își organizeze viața, să prioritizeze ceea ce este cu adevărat important, să se retragă în rugăciune și să nu se teamă de greutățile pe care le pot întâlni pe parcurs.
 
Apoi, toți cei prezenți s-au bucurat de un moment muzical de excepție, în interpretarea celebrului grup Ad Libitum Voices, unul dintre cele mai cunoscute grupuri pop-opera din sud-estul Europei. 
 
Sfânta Liturghie Arhierească și Festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși 
 
În prima zi a noului an bisericesc, 1 septembrie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul celor peste 1.000 de tineri participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, desfășurată în municipiul Bistrița, în perioada 30 august-1 septembrie.
 
De la ora 9:30, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.
 
Din soborul liturghisitor au făcut parte: consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Cornel Coprean, inspectorul eparhial pentru activitățile cu tinerii din județul Bistrița-Năsăud, pr. Tudor Mudure, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, pr. Liviu Vidican-Manci, părinții protopopi de Bistrița, Beclean, Năsăud si Gherla, precum și alți preoți din eparhiile componente ale Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
 
După citirea pericopei evanghelice rânduite pentru Duminica a X-a după Rusalii (a vindecării fiului lunatic), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a expus simbolismul și semnificația pentru tineri a unor termeni regăsiți în episodul minunii relatate azi: focul (expresie a riscului asumat la tinerețe), apa (simbol al ispitei abandonului și demoralizării), credința (expresie a viitorului adus la timpul prezent), rugăciunea (simbol al prieteniei continue cu Dumnezeu și al dialogului ca formă vitală și fericită de existență) și postul (semn al disciplinei în formarea caracterului de atleți ai lui Hristos).
 
De asemenea, ierarhul a mai evidențiat importanța asigurării unui ghidaj spiritual prin identificarea unui părinte duhovnicesc si a unei companii plăcute lui Dumnezeu.
„Când e vorba de tinerețe, suntem într-o vreme în care lucrurile nu sunt clare, dar stăm aproape de Hristos, ne străduim să ne exersăm în lucrarea credinței încercând un plan pentru viața noastră, pe care să-l construim împreună cu Domnul în rugăciune, făcându-L colaborator în fiecare moment. Apoi, apelăm la post în sensul unei înfrânări, unei discipline, unui mijloc prin care devenim robuști spirituali. În același timp, folosindu-mă de cuvântul Sfântului Apostol Pavel, am zis să fiți atenți la dascălii voștri, să furați tot ceea ce este bun de la ei, să stați în umbra lor, iar, în cele din urmă, toate să se desăvârșească prin relația personală cu un părinte duhovnicesc pe care mi-aș dori să-l aveți. Ne bucurăm de această sărbătoare, pe care o petrecem la Bistrița, și ne dorim ca Liturghia aceasta să fie o vreme de tihnă, o vreme de încurajare, dar, în același timp, o vreme în care să ni se deschidă perspective noi!”, a spus, în acest sens, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, format din eleve ale Colegiului Ortodox “Mitropolitul Nicolae Colan” și alți tineri teologi, condus de arhid. prof. dr. Daniel Frumos.
Mulțime de credincioși din Bistrița, dar și din alte zone învecinate, au luat parte la Liturghia arhierească, împreună cu cei peste 1000 de tineri veniți din toate județele Mitropoliei Clujului, însoțiți de preoții și profesorii lor însoțitori.
La momentul rânduit, mulți tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Benedict a mulțumit tuturor bistrițenilor pentru ospitalitatea lor si l-a felicitat pe inspectorul eparhial pentru activitățile cu tinerii din județul Bistrița-Năsăud, preotul Tudor Mudure, care își va aniversa ziua de naștere peste câteva zile.
La rândul său, preotul Tudor Mudure a mulțumit ierarhului și tinerilor pentru prezență, precum și tuturor partenerilor și sponsorilor datorită cărora organizarea acestui eveniment a fost posibilă.
De la ora 13:00, la Sala Polivalentă din municipiu, s-a desfășurat festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului 2024.
La aceasta, la propunerea responsabililor acestui proiect, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a acordat mai multe plachete, în semn de recunoștință și respect, pentru organizatori, sponsori, oficialități și toți cei implicați în buna-desfășurare a activităților dedicate întâlnirii. Totodată, fiecare grup a primit câte o diplomă de participare.
În cadrul festivității, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, domnul Bogdan Ivan Gruia a rostit un discurs în care a vorbit despre misiunea specială a fiecăruia pentru care a venit în lume.
Ceremonia s-a încheiat printr-un concert vocal acompaniat de chitară, în interpretarea tinerilor din protopopiatele Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, coordonați de părintele Clapa Ioan. Totodată, la sfârșit, tinerii au intonat, din nou, imnul ITO BN 2024, după care și-au oferit o îmbrățișare de grup însoțită de promisiunea unei viitoare reîntâlniri.
 
Autor: Grigore Sâmboan / Radio Renașterea
 
Foto credit: Ionuț Chifa / Darius Echim  Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5