12 Septembrie-Ziua sanatatii orale
In fiecare an, pe intreg mapamondul, aceasta zi, este celebrata atat de medicii stomatologi, cat si de ceilalti colegi medici, care gandesc programe elaborate si bine tintite in vederea asigurarii unei profilaxii eficace ale afectiunilor oro-dentare.
Un astfel de program national au gandit si medici din cadrul Ministerului Sanatatii in 2011, cu ajutorul D.S.P. judetene si Colegiul Medicilor din Romania, intins pe cativa ani, program de care trebuie sa beneficieze in special anumite categorii ale populatiei: copii, gravide, tineri, cadre didactice, parinti.
Aceasta campanie de informare s-a desfasurat intre 12-30 septembrie 2011, si in mod normal ar trebui sa continue atat anul acesta, cat si in 2013. Sunt vizate in general fiecare cabinet stomatologic din tara, si in special cabinetele scolare.
Sunt sigur ca fiecare medic stomatolog, fara sa i se spuna, poate realiza in cabinetul sau acest deziderat si, in mod sigur o va si face. Autoritatile publice, prin actiunea lor, pot revigora periodic, prin astfel de campanii, constientizarea populatiei asupra importantei masurilor de profilaxie buco-dentara si a igienei orale in special, evitand astfel instalarea unor afectiuni severe.
Exemplific cateva dintre masurile de prevenire ale afectiunilor oro-dentare:
- aport nutritional corespunzator
- consum de fructe si legume
- evitarea/renuntare la tutun si alcool
- incurajarea parintilor de a se spala pe dinti impreuna cu copiii lor in vederea formarii unei deprinderi corecte de la o varsta frageda
- control regulat la cabinetul stomatologic (cel putin o data la 6 luni)
- prevenirea cancerului oral
- aport de fluor
Afectiunile orale, netratate si neglijate, pot fi, in timp, punctul de plecare a unor probleme serioase de sanatate a organismului; microorganisme precum streprococci, Helicobacter pylori, prezente la nivelul cavitatii orale in cazul inflamatiilor pot ajunge in circulatia sangvina si pot provoca tromboze, infarct miocardic, accident vascular cerebral, meningite, abcese cerebrale, dermatite, dureri articulare, ulcer gastric, dermatite.
Asadar, trebuie luat la cunostiinta faptul ca, in cavitatea orala exista o varietate de specii de bacterii deosebit de periculoase, care pot perturba serios echilibrul biosistemului de aparare al organismului, cu repercursiuni neasteptate pentru pacienti. Daca nu veti uita ceea ce ati aflat mai sus, veti avea o dantura sanatoasa si un zambet pe masura.
Dr. Marius Pop,
Medic Primar Stomatologie Generala
Citiţi şi:
- DSP BN: Campania „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate!”- martie 2024
- 20 martie Ziua Mondialã a Sãnãtãţii Orale. Ce spune dr. Marius Pop
- Află totul despre implantul dentar de la echipa Life Dental Spa
- Dr. Marius Nicolae Pop: 90% dintre şcolari au carii dentare. A fost demarată o amplă acţiune de conştientizare a unei tehnici corecte de menţinere a igienei cavităţii bucale
- Despre igiena orală
Adaugă comentariu nou