Mica Unire sărbătorită-n „cuget şi simţiri”, la Bistriţa

154 de ani de la Unirea Principatelor Române – Ziua Unirii

Într-o atmosferă sărbătorească, de o sensibilitate aparte, de înaltă vibraţie patriotică şi într-o organizare de excepţie, a avut loc un deosebit ceremonial militar şi religios, prilejuit de aniversarea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române – Moldova şi Ţara Românească, prin alegerea unui singur domnitor – Alexandru Ioan Cuza, cunoscută şi recunoscută în istorie ca „Mica Unire”, manifestări care s-au derulat în Piaţa Unirii din Bistriţa, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 11.00.
Ceremonialul a debutat prin darea onorului de către Garda de Onoare, reprezentantului Guvernului în teritoriu – prefectul Ioan Ţintea şi oficialităţilor de la Consiliul Judeţean etc., urmată de trecerea în revistă a gărzii, urmată de intonarea Imnului României
După salutul Gărzii de Onoare de la Brigada 81 Mecanizată din Bistriţa de către prefectul judeţului, Ioan Ţintean, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, gen. de brigadă dr. Dan Florin Grecu, comandantul Garnizoanei Bistriţa şi a Brigăzii 81 Mecanizată, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a urmat un înălţător serviciu religios oficiat de un sobor de preoţi, inclusiv de alte confesiuni faţă de cea ortodoxă, în frunte cu P.C. preot protopop de Bistriţa, Alexandru Vidican, care a binecuvântat pe înaintaşi, trupele prezente şi „Dumnezeu să binecuvânteze România” a fost urarea protopopului de Bistriţa.
Invitat să-şi exprime gândurile faţă de acest act patriotic, istoric şi cu multiple consecinţe benefice poporului român, dl. Ioan Ţintean a precizat „La împlinirea a 154 ani de la marele eveniment, generaţia noastră are datoria să nu-i dea uitării pe înaintaşii noştri, care au făurit statul naţional şi de a duce mai departe efortul acestora pentru asigurarea bunăstării României”.
„La mulţi ani naţiune română, mulţi ani locuitorilor judeţului nostru şi Dumnezeu să ne ajute tuturor!”, a conchis prefectul.
În acordurile „Imnului Eroilor”, interpretat impecabil de către profesionista Muzică Militară a Brigăzii 81 Mecanizată, s-au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din partea Prefecturii, Consiliului Judeţean B-N, Primăriei Bistriţa, Brigăzii 81 Mecanizată, Asociaţia Veteranilor de Război, C.M.R.R., Jandarmeriei, Poliţiei, ISU, IŞJ, Finanţe, din partea tuturor instituţiilor descentralizate, asociaţiilor, inclusiv de revoluţionar, a partidelor politice etc., fiind prezenţi la eveniment toţi comandanţii de unităţi din Garnizoana Bistriţa, directori, managerii de societăţi, un numeros public, elevi, copii de la grădiniţă etc.
Garda de Onoare a Brigăzii 81 Mecanizată şi-a prezentat, prin defilarea impecabilă şi profesionistă, valoarea şi stima asistenţei, la fel ca şi salutul apreciatei Muzici Militare.
Trei solişti de excepţie de la Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” au încântat asistenţa cu „cântece de neam şi ţară”, acompaniaţi de o orchestră profesionistă condusă cu pricepere şi tact de către prof. Ioan Lazăr.
Cu mic, cu mare, de la „vlădică până la opincă” şi-au dat mâna şi au dansat „hora mare” pe textul şi acordurile îndrăgitului imn care începe cu versurile „Hai să dăm mână cu mână”.
A fost o zi de înaltă preţuire pentru înaintaşii noştri şi nu avem voie să uităm niciodată istoria, neamul, cinstirea eroilor, limba, graiul etc.
Felicitări organizatorilor şi realizatorilor.

Comentarii

25/01/13 10:20
Vizitator

Ziua de 24 ianuarie a fost sărbătorită pentru a doua oara la Bistriţa în faţa Protopopiatului ortodox, unde a fost mutat bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la IJP de catre un primar incult, care habar nu are ca locul respectiv nu are nici o legatura cu "mica unire" si deci nici cu A.I. Cuza. Numele pietei Unirii din Bistrita este legat de Marea Unire de la 1918, eveniment mult mai important de care nu aminteste nici un monument. Amplasarea bustului lui Cuza aici este un act de falsificare a adevarului istoric. In plus, inghesuirea manifestarilor de 24 ianuarie in usa bisericii de la Coroana, in aceasta piata de dimensiuni reduse denota lipsa de viziune formalism si provincialism in organizarea unor asemenea manifestari. Orasul Bistrita dispune de locuri mult mai ample pentru astfel de manifestari, cum ar fi Piata Eminescu, situata la intersectia unor mari bulevarde care permit evitarea senzatiei de inghesuiala, formalism si prost gust.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5