În 22 localităţi, anul şcolar debutează cu darea în folosinţă a unor obiective de investiţii

Staff-ul Inspectoratului Şcolar judeţean Bistriţa-Năsăud a evaluat, premergător începerii anului şcolar 2013-2014, stadiul infrastructurii şcolare, în toate localităţile din judeţ.
Chiar dacă există încă locaţii unde sunt probleme sau chiar imobile rămase de ceva ani „în şantier”, sunt şi comune unde, prin implicarea autorităţilor locale, vor fi date în folosinţă obiective de investiţii, fie că ne referim la localuri de şcoală, grădiniţă, grupuri sanitare, terenuri sau săli de sport.
„După un număr de ani, am avut o satisfacţie deplină pentru că, pe lângă ceea ce se face în mod curent, an de an – igienizări/curăţenie generală – în foarte multe dintre localităţile judeţului nostru au fost sau vor fi date în folosinţă, la data începerii anului şcolar, obiective de investiţii de tipul clădirilor pentru grupuri sanitare, cu apă curentă, clădiri pentru centrale termice, localuri de şcoală reabilitate 100%, terenuri de sport, săli de sport. Este o impresie deosebit de plăcută pentru că am putut să văd că a existat, pe tot parcursul anului 2013, determinare din partea primăriilor şi a consiliilor locale vizavi de problemele mai mari sau mai mici care există în unităţile şcolare, din punct de vedere administrativ. Sunt 22 de astfel de locaţii unde anul şcolar 2013-2014 va începe cu darea spre folosinţă elevilor şi cadrelor didactice a acestor obiective de investiţii”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul şcolar general adjunct Mihai Mureşan.
Iată lista localităţilor menţionată de conducerea IŞJ B-N, care şi-au „primenit” infrastructura şcolară, cu fonduri europene sau de la bugetul local!
*Telciu – Grădiniţa cu program prelungit, „o bijuterie”
*Romuli – Baza sportivă (teren sintetic, bazin de înot, sală de sport, vestiare încălzite)
*Dumitriţa – grupuri sanitare la şcoala din Budacu de Sus
*Cetate – grupuri sanitare la şcoala din Pietriş
*Prundu Bârgăului – reabilitare termică la clădirile Liceului Teoretic „Radu Petrescu”, dar şi la grădiniţă
*Tiha Bârgăului – construcţie grupuri sanitare şi clădire pentru centrală termică
*Mărişelu – teren de sport
*Şieu – reabilitarea şcolii şi a grădiniţei din Posmuş
*Şieuţ – reabilitarea sălilor de clasă de la şcoala din Lunca (şcoală „rămasă într-o paragină totală”)
*Monor – construcţie grupuri sanitare, amenajare teren de sport
*Beclean – amenajare trei săli de grupă pentru Grădiniţa „Peste Piaţă”
*Sângeorz Băi – reabilitarea clădirii Liceului Teoretic „Solomon Haliţă” şi investiţii la Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi”
*Maieru – reabilitarea unui imobil al Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu”
*Rodna – reabilitarea „din temelii” a două corpuri de clădire ale Şcolii Gimnaziale „Florian Porcius”
*Petru Rareş – reabilitarea şcolii din Poieni, amenajare teren de sport şi grupuri sanitare pentru şcoala din centru
*Nuşeni – clădire nouă pentru programul „Şcoală după şcoală”, plus un centru de consiliere psihopedagogică a elevilor din zonă
*Matei – locaţie nouă pentru grupele grădiniţei
*Urmeniş – grădiniţă nouă
*Miceştii de Câmpie – finalizarea reabilitării imobilului şcolii generale
*Budeşti – grădiniţă nouă
*Chiuza – teren de sport
*Runcu Salvei – grădiniţă nouă (care va fi folosită dacă Primăria va încheia contractul de furnizare a energiei electrice).
***
Singurele instituţii care au rămas în şantier sunt două imobile din localităţile Şanţ şi Rodna care au ca destinaţie săli de grupă pentru grădiniţă cu program prelungit. De asemenea, mai sunt clădiri unde nu au fost finalizate investiţii în grupuri sanitare, cum este şi Dobricul, unde singura problemă o constituie racordul la o sursă de apă ( n.n. – după ce se va săpa fântâna).
Inspectorul şcolar adjunct Mihai Mureşan a ţinut să precizeze că în toate localităţile judeţului a existat o preocupare a primăriilor de a asigura o bază materială corespunzătoare pentru şcoli, însă acolo unde populaţia de vârstă şcolară şi preşcolară este în scădere nu se vor mai justifica investiţii, atât din punct de vedere al calităţii învăţământului, cât şi al costurilor.
În acest an şcolar, aproximativ un sfert dintre imobilele care adăpostesc şcoli sau grădiniţe nu vor primi autorizaţie sanitară din partea DSP B-N, şi asta pentru că nu sunt racordate la reţea de apă potabilă, încălzirea se face cu sobe metalice, grupurile sanitare sunt „în curte”, iar multe grădiniţe funcţionează în spaţii închiriate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5