4 activități agricole de primăvară
-
View the full image
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/devenish-supradimensionat-ma%C8%99ini-5052759/
Primăvara este sezonul care marchează debutul unei noi campanii agricole, fiind foarte important ca activitățile în câmp să înceapă imediat ce vremea o permite. Lucrările se desfășoară etapizat, vizând mai întâi pregătirea solului, apoi înființarea culturilor de primăvară.
Înainte de a începe efectiv munca pe câmp, este necesară o verificare a utilajelor agricole, care vin după o pauză de câteva luni de inactivitate, pe durata sezonului rece. Se verifică piesele esențiale ale fiecărui utilaj, precum dălțile pentru combinator, arcurile de semănătoare, curelele, rulmenții și toate celelalte componente. În cazul în care sunt constatate probleme, acestea se remediază înainte ca utilajele să fie scoase în câmp, pentru a evita situații care pot întârzia efectuarea lucrărilor.
Arăturile de primăvară
Prima lucrare în câmp la debutul unei noi campanii agricole o constituie aratul pământului, pentru a pregăti solul în vederea culturilor de primăvară. Dacă iarna a fost una blândă, arăturile de primăvară pot începe chiar din luna februarie sau în primele zile din martie. Important este ca, la momentul respectiv, zăpada de pe câmp să fie topită, iar pământul uscat. Dacă debutul primăverii este unul ploios, trebuie să aștepți până când vremea se îndreaptă, pentru că o arătură pe teren moale este de slabă calitate, iar asta se va răsfrânge și asupra lucrărilor ulterioare.
Dacă terenul este foarte tasat și năpădit de buruieni, arăturile se vor efectua la o adâncime de 18-20 de centimetri.
Însămânțarea culturilor de primăvară
După ce solul a fost arat și pregătit conform cerințelor fiecărei culturi, se poate trece la însămânțare. Primele culturi care se pot semăna încă din martie sunt grâul și orzoaica de primăvară, lucerna mazărea trifoiul și borceagul, acestea făcând parte din categoria plantelor de primă epocă.
Foarte importantă în această etapă este temperatura solului, care, în cazul plantelor menționate mai sus, trebuie să fie cuprinsă între 3 și 6 grade Celsius. Ulterior, când temperatura din sol se va menține constant la 6 grade, se vor cultiva cartofii.
În aprilie se va continua cu semănatul culturilor restante ce n-au putut fi realizate în prima fază, aceasta fiind perioada optimă și pentru alte culturi. Astfel, când temperatura solului atinge 7 grade, se plantează floarea soarelui, iar la 8-10 grade sunt condiții propice pentru cultivarea porumbului și soiei. Nu în ultimul rând, în aceeași perioadă se mai cultivă sfecla furajeră și sfecla de zahăr.
Verificarea culturilor de toamnă
În cazul în care ai semănat în toamnă, primăvara se verifică starea culturilor pentru a vedea cum au trecut de perioada de iernat. Cu aceeași ocazie se identifică și speciile de buruieni, pentru a stabili tipul de erbicid ce trebuie folosit pentru combaterea acestora. Nu trebuie să te grăbești cu erbicidarea, dat fiind faptul că este recomandat ca aplicarea soluțiilor să se facă în perioada în care temperaturile de afară ajung la 15 grade Celsius.
Fertilizarea cerealelor de toamnă
Dacă în urma verificărilor la culturile de toamnă constați că grâul și orzul nu au înfrățit, sau că densitatea culturilor este redusă, se impune fertilizarea cu azot cât mai curând cu putință. Este indicat ca fertilizarea să aibă loc timpuriu, când pământul este încă înghețat, de aceea și verificarea culturilor trebuie să aibă loc la sfârșitul lui februarie sau în primele zile din martie.
De asemenea, dacă în toamnă nu a fost efectuată fertilizarea cu azot înainte de semănat, această operațiune trebuie realizată neapărat la început de primăvară, Cantitatea recomandată este de 60-68 de kilograme de azot la hectar, în funcție de tipul culturii.
Așadar, de momentul și de modul în care sunt realizate lucrările de primăvară depinde în mare măsură evoluția viitoare a culturilor și calitatea producției obținute pe terenul respectiv.
Adaugă comentariu nou