5 moduri de a face rost de bani pentru a desfășura o afacere

În ultimii ani, antreprenoriatul a căpătat popularitate în România. Tot mai mulți angajați renunță la acest statut, pentru a fi proprii șefi. Lucrurile sunt însă mai grele decât se așteaptă, astfel că, din cele peste 100.000 de firme noi care apar la fiecare an, jumătate nu găsesc resurse pentru a își desfășura activitatea și se închid, încă din primele luni.

Există mai multe moduri de finanțare la care antreprenorii pot apela, pe termen scurt sau lung, pentru a își desfășura afacerea. Acestea nu constituie însă o garanție a succesului în afaceri, ci doar o mână întinsă, pe care antreprenorii trebuie să știe să o “apuce”.

5 moduri de a face rost de bani pentru a desfășura o afacere:

  1. Economiile proprii. Mulți antreprenori demarează afaceri având finanțări proprii, din economii, arată statisticile. În Uniunea Europeană, peste 85% dintre acestea sunt înființate având la bază economii personale.
  2. Bani împrumutați de la familie, prieteni sau rude. Un ajutor substanțial, de multe ori venit ca un supliment al economiilor proprii.
  3. Creditele bancare. O variantă populară în rândul viitorilor antreprenori și a antreprenorilor. Din păcate, puțini reușesc să și obțină un împrumut, întrucât băncile nu acordă prea mult credit companiilor aflate la început de drum.
  4. Credite de la Instituțiile Financiare Nebancare. Chiar dacă sumele pe care IFN-urile le acordă cu titlu de împrumut sunt considerabil mai mici decât cele oferite de bănci, antreprenorii se pot baza pe aceste împrumuturi. Un exemplu de împrumut garantat este cel de tipul amanet auto, unde se lasă autoturismul în gaj, obținându-se până la 70 la % din valoarea lui. În funcție de destinația banilor, suma poate fi suficientă pentru finanțarea unei mici afaceri, ori doar o completare la sumele deja existente.
  5. Programe guvernamentale de finanțare pentru antreprenori. SRL-D, de exemplu, acordă finanțări de până la 10.000 de euro pentru dezvoltarea de microînteprinderi, cu condiția să fie conduse de întreprinzători debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică. Acesta este însă limitat, programul fiind operațional doar până în 2020, bugetul disponibil fiind pentru doar 550 de beneficiari anual.

Acestea sunt 5 dintre cele mai populare moduri de a face rost de bani pentru a desfășura o afacere. În funcție de context și de profilul fiecăreia, oricare dintre acestea poate reprezenta mâna de ajutor întinsă antreprenorilor care chiar își doresc să fie proprii lor șefi. Pentru că și în antreprenoriat, ca în orice domeniu, există o “selecție naturală”.

Ești antreprenor? La ce metode de finanțare ai apelat pentru a-ți dezvolta afacerea?

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5