50 de cugetări

Scriitorul Virgil Şerbu Cisteianu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Gând românesc”, prezintă, la Editura „Realitatea Românească” volumul „50 de cugetări în faţa icoanei Eli”. O carte în care se redescoperă esenţa vieţii, se regăseşte calea spre Dumnezeu. Virgil Şerbu Cisteianu este călătorul care vede şi consemnează, care trece prin filtrul sufletului toate detaliile vieţii înconjurătoare pentru ca mai apoi să filozofeze întru descoperirea secretelor lumii. Culegerea prezintă cugetări, aforisme, gânduri structurate întru bucuria spiritului poetic. O carte în care descoperim metamorfozele unor întâmplări biblice spuse uneori comic, dar în esenţe adevărate: „Doamne, cum ai putut lăsa pe Adam şi Eva să trăiască împreună în concubinaj, fără certificat de căsătorie? Nu te-ai gândit că încurajezi desfrâul?” Prin exemplele biblice, scriitorul ironizează societatea de azi, care are mult mai multe reguli, dar şi cutume pe măsură.

Despre gândul curat, Virgil Şerbu Cisteianu declară: „Morala nu pretinde o simplă supunere faţă de exigenţe din afară, ci estimarea de bună voie a opţiunii pentru bine în defavoarea răului”. Modelul adevărului este Hristos, cel care „a inventat morala creştină, au îmbogăţit-o apostolii şi au decapitat-o preoţii”. Despre religie, scriitorul spune că este „Una dintre verigile evoluţiei spirituale a omenirii de care se leagă o etapă îndelungată în istoria societăţii”. Poate tocmai datorită faptului că sunt atâtea curente religioase, filozoful declarând că nu crede decât într-o singură religie.

O carte în care descoperim personalitatea marcantă a scriitorului care nu este doar un dar de la Cel de Sus, ci şi rodul unei îndelungate limpeziri lăuntrice în lumină şi logică. Descoperim o lume unitară, de durată, pe care o sădim în pământ, în galaxii şi, mai ales, în sufletul care nu este uzat de timp. Toate cugetările se învârt în jurul următoarei: „Gândirea nu e liman. Gândirea este căutare”. A fi om înseamnă a-ţi multiplica viaţa, a-ţi împărtăşi gândirea, a te ruga la icoana Eli, cea care te înalţă pe verticala amintirilor. O carte a bunelor maniere, a frumuseţii crude, a scrisului etern.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5