70% din produsele agro-alimentare le importăm!
Este concluzia premierului Emil Boc, situaţia fiind inadmisibilă ca România să importe 70% din produsele agro-alimentare, deşi are o capacitate mai mare, agricolă şi zootehnică, faţă de alte ţări. Afirmaţia lui Emil Boc poate fi verificată şi în pieţele bistriţene sau în marile magazine comerciale. Ouă din Turcia, pui din Ungaria, carne de porc de nu ştiu unde, ori legumele şi fructele „proaspete şi frumoase”, dar fără niciun gust, pot fi cumpărate de bistriţeni. Cam asta consumăm, în vreme ce producătorii autohtoni falimentează. Şi tot primul ministru se întreabă: „Trebuie să stăm cu mâna întinsă pentru producţia din afară?” Fermierii bistriţeni aşteaptă măsuri guvernamentale.
41 fonduri de vânătoare scoase la licitaţie
În aceste zile, Ministerul Agriculturii, a organizat licitaţii pentru atribuirea dreptului de gestionare a 41 de fonduri de vânătoare. Licitaţiile au avut loc la sediul MAPDR. Printre fondurile cinegetice se află şi cele din judeţul Bistriţa-Năsăud. Suprafeţele scoase la licitaţie sunt cuprinse între 5.000 mp şi 17.000 mp. Licitaţiile au pornit de la tarife cuprinse între 12 euro şi 3800 euro pentru fondul de vânătoare de la Balc, ce a aparţinut lui Ion Ţiriac, acesta renunţând să mai participe la licitaţie. Ministerul precizează că urmează semnarea contractului de gestionare a fondurilor cinegetice pe o perioadă de 10 ani.
Credite cu dobândă de maximum 6,5% pentru fermieri
O măsură inclusă în Programul „Fermierul” prevede acordarea de credite în condiţii avantajoase pentru investiţiile din agricultură. Măsura se adresează fermierilor care au depus proiecte eligibile vizând modernizarea exploataţiilor agricole în cadrul „Programului de dezvoltare rurală, proiecte declarate eligibile în noiembrie-decembrie 2008, dar care nu au fost selectate pentru finanţare din lipsă de fonduri U.E. Acelaşi program va mai permite acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, atât pentru prima populare a fermelor de animale, cât şi pentru cei care au deja fermele în exploatare şi doresc să se dezvolte prin achiziţionarea de animale cu valoare genetică ridicată, se arată într-un comunicat al MADPR.
Adaugă comentariu nou