Accesorii de protecție esențiale pentru curățenie profesională

Multe activități profesionale sunt supuse unui risc mai mic sau mai mare de accidente, astfel că în toate domeniile se pune un accent important pe respectarea normelor de protecția a muncii. Nici activitatea de curățenie nu face excepție, cei care lucrează în acest domeniu fiind obligați să poarte o serie de accesorii și echipamente de protecție, în funcție de mediul în care își desfășoară activitatea.

În cele ce urmează, facem o scurtă trecere în revistă a echipamentelor de protecție pe care trebuie să le poarte personalul care desfășoară activități de curățenie profesională.

 

Mănuși

Există mai multe tipuri de mănuși care pot fi utilizate în activitățile de curățenie, principalul scop fiind protejarea mâinilor, astfel încât pielea să nu intre în contact cu diferite substanțe și soluții de curățare sau cu alte obiecte contaminate. Cele mai des folosite sunt mănușile din latex, de unică folosință, însă există și mănuși fabricate din alte materiale, recomandate pentru persoanele cu alergii.

De asemenea, mai există și mănuși de menaj, dedicate strict activităților de curățenie, dar și mănuși care asigură un grad mai mare de protecție împotriva substanțelor chimice. Acestea din urmă sunt recomandate celor care efectuează activități de curățenie în unități industriale, hale sau laboratoare în care sunt folosite astfel de substanțe. 

Halate și combinezoane

Pentru personalul care desfășoară activități de curățenie în sediile de birouri sau în instituții, este necesară purtarea unui halat simplu, care să protejeze îmbrăcămintea împotriva prafului și a petelor. Riscurile de accident în astfel de activități sunt reduse, astfel că un echipament de protecție mai complex nu-și are rostul.

Lucrurile se schimbă însă în cazul activităților de curățenie și de dezinfecție în spațiile industriale, în unități sanitare sau în alte medii contaminate. În astfel de cazuri, este necesară purtarea de combinezoane care protejează împotriva substanțelor chimice și previn totodată contaminarea cu virusuri sau bacterii. Există mai multe tipuri de combinezoane de protecție, iar alegerea modelului potrivit se face în funcție de necesitățile impuse de activitatea desfășurată.  

Antifoane

Zgomotul aspiratorului sau al utilajelor din halele în care se face curățenie poate fi deranjant, iar expunerea prelungită la acest factor de stres poate duce la apariția problemelor de auz. De aceea, personalul de curățenie care lucrează în medii cu un nivel de zgomot ridicat trebuie să poarte antifoane, pentru a-și proteja auzul. Acestea pot fi sub formă de căști antifonice sau sub forma unor antifoane interne, cunoscute mai bine sub denumirea de „dopuri de urechi”. La rândul lor, dopurile de urechi pot fi reutilizabile sau de unică folosință.

Încălțăminte

Sunt recomandate personalului care face lucrări de curățenie în medii cu un risc mare de accidente, cum ar fi unitățile industriale. Aici există riscul de alunecare, de lovire sau de înțepare cu diferite obiecte ascuțite, astfel că toți cei care lucrează în astfel de medii trebuie să poarte o încălțăminte specială, care să îi protejeze. De asemenea, în mediile cu risc de incendiu ridicat este indicat ca încălțămintea să nu se încarce electrostatic. Nu în ultimul rând, încălțămintea de protecție trebuie să aibă și un grad ridicat de impermeabilitate, în cazul în care lucrările se desfășoară în medii umede. În această categorie intră o serie de produse, de la banalele cizme de cauciuc, până la bocancii speciali, adaptați diferitelor tipuri de activități.

Ochelari

În anumite activități de curățenie, personalul este expus și riscului de a se răni la ochi din cauza particulelor, așchiilor sau anumitor substanțe cu care intră în contact. În astfel de situații se impune purtarea unor ochelari de protecție, care pot fi cu lentile transparente sau fumurii, pentru a proteja și împotriva razelor ultraviolete.

De asemenea, nu trebuie să uităm accesoriul devenit popular odată cu declanșarea pandemiei: masca de protecție. Purtarea sa este obligatorie în toate spațiile publice închise, având în vedere contextul pandemic. În funcție de riscul de contaminare, poate fi folosită o mască facială simplă sau o mască cu grad de protecție mai ridicat, precum măștile FFP2 sau FFP3.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5