Achizitii publice
S-a spart pusculita achizitiilor publice
Institutiile de stat sunt mari amatoare de shopping, acestea privind mereu cu jind in vitrina licitatiilor de achizitii publice. Rezultatul? Adjudecat, bineinteles!
Probabil ca in departamentele de achizitii publice ale statului predomina sexul feminin din moment ce sesiunile de cumparaturi si licitatii cu bani publici sunt atat de dese. In fapt, achizitiile publice se refera la modalitatea prin care institutiile tarii noastre, sprijinite total sau partial de bugetele de stat, isi planifica lista de cumparaturi in functie de sezon si de nevoile perioadei respective. Cumparaturile nu se fac haotic, la nimereala, sub impulsul placerii de a achizitiona ce se afla in vitrina, ci se intocmeste o lista prioritara, care trebuie ulterior aprobata.
Procedura de shopping se diversifica pentru a elimina monotonia, astfel ca firmele pasionate de cumparaturi la preturi mici, dependente de sezonul de reduceri, se intrec la licitatii, acele procese de selectie considerate prin natura transparente. Astfel, chiar daca o companie a pus ochii pe un bun care-i face contul bancar sa ovationeze, nu poate obtine favoruri din partea gestionarului pentru a i-l pune deoparte, ci va trebui sa astepte cuminte licitatia si sa elimine in mod corect concurenta, la fel de dependenta de achizitii.
Cele 7 porunci ale achizitiilor publice
Shopping-ul public se realizeaza sub imperiul celor 7 dictoane menite sa usureze alergatura companiilor si sa le mai limiteze pornirile de achizitionare a unor piese scumpe, cu defecte, sau din colectiile trecute, care nu isi mai au aplicabilitate in garderoba statutului. Toti operatorii economici trebuie sa se bucure, printre altele, de principiul transparentei, al proportionalitatii si al tratamentului egal, neacceptandu-se discriminari in sesiunile de cumparaturi.
Programul SEAP: varianta shopping-ului online
Cum ofertantii intampina greutati in completarea documentelor si a formularelor interminabile necesare procesului de achizitie, atat ei cat si partile contractante pot folosi Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Aceasta platforma electronica asigura transparenta procesului si a procedurilor de achizitii publice, fiind locul unde autoritatile contractante publica anunturile de intentie si de participare. Prin urmare, pentru a beneficia de suportul SEAP si de a fi in consonanta cu litera legii, este imperativ ca fiecare parte contractanta sa detina in biroul aferent un calculator conectat la internet. Beneficiarii acestei “tarabe electronice” trebuie sa fie monitorizati si instruiti in mod constant, asta pentru a evita erorile si pentru a fi siguri ca marfa lor este frumos expusa si gata sa fie achizitionata de catre contractanti.
Cine verifica marfa?
Cum era firesc, in prealabil, marfa expusa trebuie verificata si avizata. In fruntea celor care reglementeaza coordonatele acestor achizitii sta Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, un organ de control desprins din corpul Ministerului de Finante, iar daca lucrurile nu functioneaza in parametrii legali, solutionarile problemelor ce privesc litigiile stau in mana Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Costina Avram, alaturi de invitatul sau, Alin Mihai Munteanu, ofera informatii interesante legate de achizitiile publice.
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)
Citiţi şi:
- Contractele de achizitii publice
- Guvernul „cu ochii” pe achiziţiile publice
- Primarii bistriţeni şi-au spus off-urile pe tema achiziţiilor publice
- Deputatul Diana Morar, coinițiator al proiectului de modificare a legii achizițiilor publice: Proceduri simplificate, termene reduse!
- Secretarul de stat Monica Săsărman: Am pus pe masa specialiștilor problemele administrațiilor publice locale în derularea achizițiilor publice! Este necesară reevaluarea cadrului legislativ!
Adaugă comentariu nou