Acuze de turism electoral şi o lege şchioapă
Cele 10.213 persoane care au votat, la europarlamentare, pe listele electorale suplimentare întocmite de fiecare secţie, sunt ţinta acuzelor între PSD şi PD-L. Social-democraţii îi acuză pe democrat-liberali că au fraudat alegerilor cu ajutorul celor care au votat pe listele suplimentare. În acest sens, reprezentanţii organizaţiei judeţene PSD au făcut plângere penală la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.
„Am fost aproape convins că vom câştiga alegerile, dar nu am luat în calcul ingeniozitatea celor de la PD-L, care ne-au furat. Acum, în loc să facem politică, trebuie să facem investigaţii să vedem cum ne-au furat ca să nu mai păţim acelaşi lucru (…) Sunt nemulţumit şi dezamăgit pentru că nu am ştiut să blocăm turismul electoral şi furtul”, a declarat deputatul PSD Radu Moldovan.
De cealaltă parte, secretarul de stat Ioan Andreica nu consideră că s-au făcut fraude electorale serioase.
„Eu nu cred că vor fi multe cazuri de dublă semnătură. Este o problemă personală dacă cineva votează de două ori şi vrea să ajungă după gratii. Datele din listele respective sunt introduse într-un soft special, în care sunt trecute numele, prenumele şi CNP-ul fiecărui votant. Dacă o persoană va apărea cu CNP-ul pe două liste de votare, acesta se va alege cu dosar penal...”, a explicat Ioan Andreica.
Cert este că, la o lege electorală atât de prost făcută, nu aveau cum să nu apară astfel de declaraţii. Şi sunt foarte greu de dovedit că „turiştii” ar fi făcut vreo fraudă…
Dacă e să ne luăm după declaraţiile politicienilor că la mai multe secţii de votare au poposit autocare cu votanţi, nu e nimic relevant. Oamenii ăşi exercită dreptul de vot şi sunt trecuţi pe listele suplimentare. Pot fi condamnaţi? Au făcut vreo ilegalitate? Nicidecum! Dacă însă aceeaşi cetăţeni mai fac un popas şi în altă secţie de votare tot din judeţ, şi mai votează o dată sau de mai multe ori, deja au încălcat legea şi pot fi amendaţi sau pot fi condamnaţi la închisoare.
Mai trebuie însă dovedită fapta lor, iar acest lucru e aproape imposibil în România, în afară de cazul în care a stat cineva după coada lor toată ziua. Atâta timp când nu se va pune problema modificării legii electorale pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, acesta se vor repeta şi la viitoarele alegeri…
Citiţi şi:
- După prima oră, au votat peste 1,20% din alegătorii bistriţeni!
- Ghid de vot pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie
- Radu Moldovan le recomandă bistriţenilor să nu-şi deconspire CNP-ul
- BEJ: Operatorii de date din secţiile de votare au dreptul să întrebe la câte scrutine votaţi. E o procedură normală!
- ACL solicită verificarea listelor suplimentare
Adaugă comentariu nou