AJPIS BN: 3744 familii/persoane singure au beneficiat de venitul minim de incluziune, în luna iunie

În luna iunie, 3744 familii/persoane singure au beneficiat de venitul minim de incluziune, din care 1618 au primit doar componenta de ajutor de incluziune, 673 fiind persoane singure peste 65 ani; 976 au beneficiaat doar de componenta ajutor pentru familia cu copii, iar 1150 au avut  ambele componente.

     Datele au fost prezentate în ședința Colegiului Prefectural de către Liliana Suciu - Șef serviciu beneficii asistență socială, programe de servicii sociale, incluziune socială, egalitate de șanse din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud.

La ajutor de incluziune, cei mai mulți beneficiari sunt din Bistrița, Năsăud, Dumitrița, Petru Rareș, Teaca, Târlițua, Tiha Bârgăului, Zagra, iar cei mai puțini din Poiana ILvei, PRundu BÂrgăului, Șintereag, Șieu, Ciceu Mihăiești. 

     Venitul minin de incluziune (VMI) este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016  și se compune din ajutor de incluziune (care înlocuiește venitul minim garantat) și ajutor pentru familia cu copii (înlocuiește alocația pentru susținerea familiei).

Pentru accesarea VMI este necesară depunerea unei singure cereri, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială. De asemenea, acordarea VMI se face printr-o plată unică lunară, indiferent dacă este vorba de una sau de ambele componente ale sale.

O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație. Venitul minim de incluziune este însoţit de alte măsuri de asistenţă socială complementare, și anume  stimulente în bani (menținerea ajutorului de incluziune pe o perioada de 6 luni de la angajare) sau deduceri aplicate veniturilor persoanei; asigurarea în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fară plata contribuției; alte drepturi complementare.

Beneficiarii venitului minim de incluziune sunt: familiile și persoanele singure, cetăţeni români, care au domiciliul sau reşedinţa în România; familiile și persoanele singure, cetăţeni români, fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă (persoane fără adăpost) beneficiază de venit minim de incluziune numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în care trăiesc.

VMI se acordă persoanelor șingure/familiilor care obțin un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelele maxime stabilite prin lege, pentru cele două componente ale VMI:

• Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net ajustat este de 346 lei, respectiv 504 lei pentru persoană singură în vârstă de cel puțin 65 ani.

• Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net ajustat este 880 lei/membru de familie.

Cuantumul venitului minim de incluziune, prevăzut de prezenta lege, se stabileşte în baza venitului net lunar ajustat, calculat prin aplicarea coeficienţilor de echivalenţă, corespunzători persoanei singure, respectiv dimensiunii familiei, la venitul net lunar al acesteia. Coeficienţii de echivalenţă corespunzători dimensiunii familiei sunt:  1 - pentru persoana singură sau pentru un singur membru de familie;   0,5 - pentru fiecare persoană în plus, adult sau copil.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5