Ambulanţa pentru Monumente Bistriţa-Năsăud a făcut prima intervenţie la Biserica Evanghelică din Vermeş! Noi lucrări programate în septembrie

sursa: Ambulanţa pentru Monumente Bistriţa-Năsăud
În dimineaţa cand Putin invada Ucraina, ambulanţierii şi ambulanţierele sfidau simbolic întunecatul moment şi ridicau schelele pentru lucrarea care salvează acoperişul celei mai nordice biserici gotice fortificate din Transilvania.
Practic joi, vineri şi sâmbătă, Ambulanţa pentru Monumente Bistriţa-Năsăud a desfăşurat prima etapă a intervenţiei de urgenţă asupra imobilului monument istoric Biserica Evanghelică C.A., azi Biserica Ortodoxă ,,Sf. Arhg. Mihail si Gavriil", înscris în Lista monumentelor istorice (LMl), situat în localitatea Vermeş, nr. 18 A, comuna Lechinţa, judeţul Bistriţa-Năsăud. Proiectul „Ambulanţa pentru monumente” este un proiect inițiat de Asociația Monumentum și susţinut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation.
Istoria intervenţiei este următoarea: Ambulanţa bistriţeană şi-a stabilit ca obiectiv punerea în siguranţă a bisericii încă de la înfiinţarea sa în decembrie 2021. Însă pe data de 7 februarie 2022, istoria s-a grăbit puţin şi o parte din șarpanta absidei corului bisericii gotice s-a prăbuşit. Drept urmare, în perioada 24-26 februarie s-au desfășurat o serie de lucrări de punere în siguranță ce constau în realizarea unei învelitori provizorii la absida corului de acum au reprezentat etapa I a punerii in siguranţă a corului şi au presupus completarea părţii prăbuşite de acoperiş şi montarea unei prelate pentru a opri degradarea zidurilor, a bolţilor şi a frescei. Urmeaza etapa II în septembrie cu reparaţii şi consolidări majore a acoperișului și a zidurilor corului, fără scrimbarea formei şi folosind aceleaşi materiale precum cele originale.
Lucrările au fost executate de către 13 voluntari, prin proiectul Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud. Documentația tehnică aferentă, în baza căreia se execută aceste lucrări, a fost avizată de Directia Judeţeană de Cultură şi a fost întocmită tot voluntar, de către Asociația Momentum și de către echipa de la SC IrodM S.R.L coordonată de către ing. Dorottya Makkay.
Lucrările au beneficiat de fonduri de la Fundaţia Monumentum şi Asociaţia Petrus Italus Trust-Alianta pentru Patrimoniul Bistriţean, sponsorii strategici fiind Dedeman si Profi. Ospitalitatea faţă de voluntare şi voluntari nu ar fi fost posibilă faţă de gesturile de generozitate făcute de Copacul de cafea, Crama Jelna, Parohia Ortodoxă Vermeș, Primăria Lechinţa si Nosa Creative. A mai contribuit cu fonduri firma Voestalpine alături de câţiva donatori privaţi generoşi.
Instructajul SSM a fost realizat tot voluntar de către SC CATHARSIS SRL, membrii ai ARSSM - ASOCIATIA ROMANA PENTRU SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA, reprezentă de ing. Forrai Stelian și ing. Forrai Rareș Andrei, cărora le mulțumim pentru colaborare.
Voluntare si voluntari: Eugen Vaida, Ştefan Vaida, Dobra Ionuţ, Tudor Coman, Tudor Bonta, Răzvan Stanciu, Tania Criste, Claudiu Bărtuș, Lavinia Onit, Oana Turdean, Cătălina Frâncu, Teodor Călinoiu, Radu Popa, Sorin Județ, Cristian Moldovan, Ionel Nagy, Cristian Raâiu, familia Tuns, Cristian Roth-Gross, familia Ciocan.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5