Amenzi piperate pentru comercianţii de produse tradiţionale

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a aplicat opt amenzi în cuantum total de 40.000 lei, comercianţilor de produse alimentare tradiţionale şi produse alimentare cu indicaţie geografică / cu denumire de origine. Potrivit comisarului şef Dina Suciu, a fost emisă şi o decizie de încetare a practicii comerciale incorecte. “A fost controlată o cantitate de 4479.03 kg produse, în valoare totală de 41.773.71 lei, din care cu abateri cantitatea de 1510.88 kg, în valoare de 14.080.66 lei, pentru care s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare”, menţionează şeful CJPC Bistriţa-Năsăud. Mai mult, au fost notificate şi comisariatele judetene ale protecţiei consumatorilor din judeţele în care producătorii sau distribuitorii produselor au pus pe piaţă produse neconforme, pentru a se extinde verificările.

Zilele trecute, comisarii au verificat 10 operatori economici care desfăşoară activitatea în judeţul nostrum. “S-a verificat legalitatea utilizării termenilor care fac trimitere la caracterul tradiţional în cazul produselor comercializate, sub marcă proprie, sau al altor operatori, respectiv „tradiţional/tradiţionali”, „reţetă tradiţională”, „reţetă din strămoşi” sau alţi termeni care induc ideea că produsele respective sunt produse tradiţionale”, menţionaeză Dina Suciu.

Pe tarabe, au fost găsite produse alimentare preparate din carne, produse lactate, dulceţuri, produse de panificaţie, preparate din legume - fructe, care au înscrise pe etichete acea formulă magică - “tradiţional” - sau expresii similare care conduc la ideea de tradiţional, fără ca produsele respective să fie certificate legal. Adică, acestea sunt situaţii de utilizare abuzivă a acestor termeni, în condiţiile în care produsele nu sunt certificate şi nu sunt înregistrate în Registrul naţional ca produse tradiţionale de catre MADR. În fapt, pentru ca un produs să poată fi atestat ca produs tradiţional, acesta trebuie să fie fabricat conform unui caiet de sarcini verificat şi aprobat de reprezentanţii MADR, şi să fie înregistrate în Registrul naţional al produselor tradiţionale româneşti. Pentru aceste fapte care se abat de la prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, amenzile sunt între 5000 şi 50.000 lei. La Bistriţa, s-au dat cele minime.

Pentru cei care vor să se edifice dacă, într-adevăr, cumpără produse tradiţionale, le sugerăm să acceseze site-ul http://www.madr.ro/pages/industrie_alimentara/judete/bistrita-nasaud.pdf

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5