Amprenta Astrei năsăudene se poate vedea și simți pretutindeni
Au trecut și primele luni de vară - iunie și iulie ale acestui an - luni de izolare determinate de CoVid-19, perioadă în care Cercul Astra oraș Năsăud nu și-a realizat în totalitate activitățile cultural tradiționale, istorice și literar-artistice prevăzute prin proiectul de activitate pe anul 2020.
În 26 iunie, aveam să marcăm Ziua Drapelului Național - simbol al unității naționale - în colaborare cu Primăria orașului Năsăud, la Casa de Cultură orășenească prin organizarea unui Colocviu în cadrul celei de a VI-a ediții, în care urma să aibă loc comunicări și discuții adecvate evenimentului.
Apoi, lansări de carte cu prof. Nadia Urian, președintele Cercului Astra Ciceu-Cristești și prof. Aurica Someșan, președinte Cerc Astra Posmuș, urmate de un moment artistic (cântece și poezie patriotică) susținut de astriștii talentați.
În luna iulie a fiecărui an, Despărțământul Astra Năsăud a fost implicat în a primi și asigura condițiile de ședere a elevilor și profesorilor de peste Prut - Republica Moldova, organizați în ,,Tabăra acasă la noi", având sprijinul direct al Cercului Astra.
Frații noștri moldoveni și-au anulat toate acțiunile care priveau ieșirea din țară, urmare a răspândirii noului coronavirus.
- 29 iulie (miercuri), Ziua Imnului Național - o sărbătoare de suflet și profund patriotism - a vrut a fi marcată de Cercul Astra oraș Năsăud în cea de a VI-a ediție, în colaborare cu Primăria orașului Năsăud, prin organizarea unui simpozion, în Sala mica a Casei de Cultură. Erau programate comunicări și pledoarii legate de eveniment: Scurt istoric al Imnului Național al României, cu prezentare power point de către prof. Ioan Seni, președintele de onoare al Despărțământului Astra și col. (r.) Ioan Boțan - președintele Secțiunii de Istorie din Cadrul Despărțământului; Omagiere la 204 ani de la nașterea poetului Andrei Mureșanu, autorul Imnului Național ,,Deșteaptă-te, române!".
În program era și prezentarea Revistei Astra Năsăudeană, nr.15 din iunie 2020, revistă semestrială de cultură și opinie, de către redactorul șef al revistei, prof. Mircea Daroși, urmată de o lansare de carte, autor Luminița Cincea Rus. Evenimentul se încheia cu un recital poetic. Din păcate, activitățile nu au mai avut loc din cauza restricțiilor impuse în continuare prin legi guvernamentale.
Cu toate acestea, astriștii au comunicat între ei pe internet, pe facebook, pe paginile online, pe email și convorbiri telefonice, obținând informații și din presă și alte periodice ale Asociațiunii Astra, ca de ex.: Revista Năsăudeană care este citită cu mare interes de astriști, și nu numai, așezată apoi la loc de cinste în biblioteci, indiferent de domiciliu - în străinătate sau alte județe ale țării.
Așa, de exemplu, aflăm din presă (ziarul ,,Răsunetul" 20-21 VI 2020) cu mare bucurie că dl. Paul-Ersilian Roșca, bistrițean, membru Cercului Astra oraș Năsăud, începând cu luna iunie 2020 este noul director al Muzeului Mitropoliei Clujului.
Dl. Paul-Ersilian Roșca, doctor în Teologie, Excelent – Summa cum Laude (Istoria Bisericii Ortodoxe Române cu noțiuni de Poliografie), absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și al cursurilor Facultății de Istorie și Filosofie în cadrul aceleiași universități, actualmente este preparator universitar pentru disciplinele Istoria Bisericii Române.
Cu realizări excepționale pe parcursul anilor de studii, printr-o muncă asiduă de cercetare susținută de inteligență, pricepere, capacitate intelectuală, competență și responsabilitate, i-a fost recunoscut efortul fiind răsplătit prin acordarea de burse, premii, distincții și avansări în funcție.
Luna iulie a fost cea în care Cercul Astra oraș Năsăud și-a făcut prezența cu activități cultural literare și artistice în cadru restrâns, chiar dacă nu au fost din cele prevăzute în proiectul de activitate al anului 2020, și anume:
În data de 7 iulie, la solicitarea vicepreședintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica, președinta Cercului Astra oraș Năsăud, Floarea Pleș, a organizat o întâlnire în cadru restrâns (15 persoane), la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu" Năsăud în Sala mică, unde academicianul Mircea Cosma - senator, a dorit să-și lanseze cartea - album ,,Adrian Păunescu, fiul Basarabiei", apărută în luna iulie 2020 la Editura Typo Das Solutions din Ploiești, sub egida Asociației Euroregiunea Siret - Prut - Nistru. Printre cei prezenți amintim: prof. Vasile Puica - vicepreședinte a Consiliului Județean, prof. Mircea Romocea - primarul orașului Năsăud, pr. Ioan Pintea - dir. Bibliotecii Județene, Lucian Vaida - dir. Muzeului Grăniceresc și astriști cu responsabilități în cadrul Despărțământului Astra.
Dorința d-lui academician de a-și lansa cartea - album la Năsăud prin Asociațiunea Astra nu a fost întâmplătoare, este o alegere foarte potrivită, pentru că pe lângă istoria acestui oraș, pentru zona de românism a județului B-N, care este la Năsăud, numit și Orașul Academicienilor, în anul 2019 prof. Ana Vaida a scos de sub tipar (în tiraj mare) cartea ,,Adrian Păunescu și misterul năsăudean", iar în fața Casei de Cultură este amplasat și bustul marelui poet.
Năsăudenii l-au iubit și apreciat pe Adrian Păunescu, fiind un poet unic în felul său, un mare patriot, iubitor de limbă românească, cu o energie fantastică, molipsitoare în antrenarea participanților în a trăi poezia, a trăi viața, a înțelege versurile cântate a domniei sale prin Cenaclul ,,Flacăra" sau Festivalul ,,Galbenă Gutuie" începând cu anul 2015.
Felicitări domnului academician Mircea Cosma și colaboratorilor domniei sale pentru frumoasa și impresionanta carte-album în care textele înserate în cele 108 pagini, începând cu biografia poetului, sunt însoțite de poezii dedicate Basarabiei, de discursuri, aprecieri și recompense, de imagini prin fotografii color, care oglindesc efortul, munca, capacitatea intelectuală și talentul poetului în domeniul creației lirice şi nu numai, bucurându-se de recunoștință în țară și peste Prut.
În același zi, 7 iulie, domnul academician Mircea Cosma a fost primit la Ferma Cavalerilor din Dealul Târgului - Bistrița, întâlnire organizată de astristul Gheorghe Șanta în colaborare cu astriștii de la Asociația „Cultul Eroilor" Bistrița: Gheorghe Tanco, Ioan Cordovan, Marius Chiuzan, Gheorghe Șanta, Ioan Bob și Viorel Pupeză, iar de la Năsăud au participat Ioan Seni, Floarea Pleș și Ioan Boțan. S-a depus o coroană de flori la Monumentul Cavalerilor Ordinului Militar Mihai Viteazu (primul monument din țară dedicat Cavalerilor).
Apoi, domnul academician Mircea Cosma și-a prezentat cartea „Jurnalul Cavalerului" vol. I - cu Tricolorul de la Chisindia la Nalcik și înapoi - 1941-1943, Editura ,,Dorința" Ploiești-Chișinău.
La încheiere, autorul a dăruit celor prezenți cartea, acordând autografe.
Schimbând registrul expunerii, precizez că în luna iulie a.c. s-a făcut simțită colaborarea Cercului Astra oraș Năsăud cu Asociația ,,Mereu împreună", manager Iulia Ionela Dragu, asociație în cadrul căreia funcționează Clubul Femeilor Solidare Năsăud, din care, de la început (2018) fac parte un număr însemnat de astriste: Floarea Pleș, Dana Cosma-Someșan, Dorina Buia, Niculina Vlașin, apoi, au fost cooptate, Joland Bodea, Vica Istrate, Ana Vaida etc.
Clubul Femeilor Solidare, coordonat de Iulia Ionela Dragu, a reușit să organizeze în cursul lunii iulie a.c., în aer liber, la renumita Grădină de Vară de pe lângă Restaurantul Someșul Năsăud două evenimente cultural-artistice în scop CARITABIL (donații pentru cei nevoiași).
Ambele evenimente au fost prezentate de Iulia Ionela Dragu și minunatul om de cultură și televiziune - Menuț Maximinian, directorul cotidianului ,,Răsunetul" Bistrița-Năsăud.
Numărul participanților a fost limitat, dată fiind situația impusă de pandemie.
Evenimentele au fost onorate de prezența președintelui Consiliului Județean - Emil Radu Moldovan și a primarului orașului - prof. Mircea Romocea, astfel:
- în 17 iulie 2020, a fost organizată o seară grecească sub genericul ,,Excelența premiată la Năsăud în cadrul unei seri grecești cu familia Koronios", o seară în care istoria cultivării măslinelor în Grecia a fost povestită de către familia Babis & Andreea Koronios, cea care deține o livadă de măsline și îmbuteliază uleiul ,,Zaliorii" de o calitate superioară.
Între timp, la bucătăria restaurantului doua echipe au intrat în concurs, coordonate de chef Nina Rus, ingredientul principal în bucatele pregătite a fost măsline și uleiul de măsline. În prezentare nu au lipsit vinurile rafinate de Lechința - LECHBURG.
- 20 iulie 2020 (luni), zi în care Adrian Păunescu ar fi împlinit vârsta de 77 ani, Cercul Astra oraș Năsăud prin familia Ana și Gavril Vaida - președintele Secțiunii artistice din cadrul Despărţământului Astra, în prezența unui număr restrâns de astriști (17) s-au depus flori și candele aprinse la bustul marelui poet.
- Impresionantă a fost scrisoarea primită pe e-mail de d-na Floarea Pleș, în data de 6 iulie a.c. de la profesoarele Gabriela Nedelcu Teodorescu și Violeta Petrea din Iași, scrisoare concepută în numele celor 9 astriști năsăudeni din Iași - profesori univ., prof.de Liceu, ingineri, economiști, istorici, intitulată ,,Dor de Astra", din care cităm doar două fraze: ,,Cu toate că am fost nevoiți să renunțăm la multele activități care ne pasionează și ne deschid sufletul, printre care și interacțiunile culturale și sociale organizate de Astra Năsăud - Cerc oraș Năsăud, cu care eram obișnuiți în fiecare an, noi, astriștii năsăudeni din Iași, pe lângă întâlnirile din mediul online, am rememorat cu plăcere toate evenimentele astriste, răsfoind filă cu filă periodicele Asociațiunii Astra Năsăud și descoperind cu câtă dăruire și pasiune se promovează optimismul, sinceritatea, unitatea și responsabilitatea pentru patrimoniul neprețuit al neamului românesc, de către voluntarii cu inimă mare, veghind asupra noii generații.
Nu putem să nu amintim ospitalitatea și căldura sufletească a tuturor năsăudenilor pe care i-am întâlnit. Strânsa legătură s-a creat pe baza unei excelente colaborări cu năsăudeni remarcabili, dintre care amintesc: d-na Floarea Pleș - președ. Astra Cerc oraș, un adevărat model de dăruire și prezență activă în atragerea în viața culturală a românilor de pretutindeni, cu distinșii și dragii noștri prieteni - Ioan și Lucreția Mititean, cu dl. președ. Ioan Seni, un cărturar de înaltă ținută, ce veghează asupra valorilor românești, cu dl. Mircea Daroși, scriitor de o aleasă sensibilitate și modestie, cu dr. Virginia Linul, din Salva, d-na costumului popular românesc autentic, cu valoare inestimabilă, cu ,,Pictorul Verde", Nechita Bumbu din Nepos, care a confirmat faptul că talentul nu poate fi falsificat, cu George Nechiti, a cărui pasiune pentru colecționarea obiectelor etnografice o transmite tinerei generații
Ne dorim din suflet să revenim pe meleaguri năsăudene, meleaguri binecuvântate!"
Din păcate, din cauza actualului context epidemiologic, astriștii sunt departe unii de alții fizic, îmbrățișând însă același sentiment de dor de activități astriste, precum cei de la Iași.
Sperăm ca bunul Dumnezeu să ne ajute să trecem peste acest necaz provocat de pandemie pe care îl trăim în momentul de față, pentru ca viața noastră să poată merge înainte și să fim din nou împreună.
Floarea Pleș,
președinte Cerc Astra oraș Năsăud
Citiţi şi:
- Activitatea Cercului Astra oraș Năsăud pe trimestrul I al anului 2020, umbrită apoi de inamicul invizibil- CORONAVIRUS
- Asociațiunea Astra Năsăud, în simpozion dedicat Centenarului. Doi astrişti din Basarabia, cadre universitare, şi-au unit destinele la Mănăstirea Ilva Mare
- E vremea colindelor și pentru astriștii năsăudeni
- Femeia, sărbătorită de astriștii năsăudeni
- Astra năsăudeană marchează Ziua Imnului Național, o sărbătoare de suflet și profund patriotism
Adaugă comentariu nou