Asociațiunea Astra Năsăud, în simpozion dedicat Centenarului. Doi astrişti din Basarabia, cadre universitare, şi-au unit destinele la Mănăstirea Ilva Mare

În data de 20 august 2019, la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud, în Sala de conferințe,  manager Ionuț Nistor, Despărțământul Astra Năsăud – președ. prof. Ioan Seni și Cercul Astra oraș Năsăud – președ. Floarea Pleș, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local – primar prof. Mircea Romocea, cu Arhivele Statului Bistrița – dir.dr. Cornelia Vlașin și Societatea „Cultul Eroilor BN”, au organizat un Simpozion dedicat Centenarului 1919 – 2019.

         În desfășurare, în prima parte s-au prezentat o serie de comunicări dedicate evenimentului, cu teme diferite, foarte importante ce au impresionat asistența, sala fiind plină cu astriști năsăudeni, bistrițeni, basarabeni, astriști  din Germania și din comunele învecinate, și alte persoane interesate de subiect.

         Teme prezentate:

         - prof. Ioan Seni, președ. Despărțământului Astra „Momente semnificative din Istoria Transilvaniei”;

         - dr. Cornelia Vlașin – directorul Arhivelor Statului BN – „Județul Bistrița-Năsăud  în primul an de după Marea Unire – 1919”;

         - col. (r) Ioan Boțan – președ. Secțiunii de Istorie din cadrul Despărțământului Astra Năsăud, consilier local „Orașul Năsăud în anul 1919, primul an după Marea Unire din 1918”:

         - col. (r) Ioan Cordovan – președ. de onoare al Societății Cultul Eroilor BN „Armata Română după Marea Unire. Companiile anului 1919 pentru apărarea Marii Uniri a românilor și salvarea Europei de comunism”.

         Se știe despre politica și metodele regimului austro-ungar, de îngrădire a libertăților  și deznaționalizare forțată a popoarelor supuse lor până la unirea din 1918, ceea ce a determinat ca mase largi de oameni: intelectuali, țărani, vârstnici și tineri să-și mobilizeze forțele, iar cu prețul vieții, prin sacrificii și pierderi de vieți omenești, să înfăptuiască actul Marii Unirii din 1918.

         Temele aduse astăzi în atenția celor prezenți la eveniment, au fost foarte bine documentate, au evidențiat fapte concrete din trecutul istoriei României, a istoriei de după 1919 în județul Bistrița-Năsăud și a istoriei prezente cu aluzii la viitor, expuneri ce au fost foarte apreciate, au stârnit un val de patriotism și entuziasm răsplătit prin ropote de aplauze, stare influențată și de Momentul poetic dedicat Marii Uniri, susținut de Ionuț Nistor – managerul Casei de Cultură, un mare recitator.

         Dacă presa prin ziarul „Răsunetul”, ca mijloc eficient de informare acordă spații largi evenimentelor istorice, în care scriitorii precum Cotuțiu Cornel, Virgil Rațiu etc., scriu cu dăruire, competență și cunoaștere articole ce merită să fie citite. Asociațiunea Astra este o dovadă vie în organizarea și susținerea unor astfel de evenimente, confirmându-și menirea de Asociațiune a cărei obiectiv principal este Cultura, care a constituit și constituie unul din cele mai puternice mijloace de afirmare națională a României.

         Pe fondul acestei atmosfere de patriotism și drag de unire, s-a trecut la evidențierea unui eveniment surpriză, așa cum îi șade bine Astrei năsăudene să-și încheie activitățile, numai că de data aceasta, Dumnezeu le-a orânduit pe toate.

         Cu două zile înainte (18 august), avea să sosească o delegație de 6 persoane din Basarabia, astriști din cadrul Universității de Stat Bogdan Petriceicu Hașdeu” din CAHUL, într-un schimb de experiență la Astra Năsăud, în frunte cu președinta Cercului Astra „Onisifor Ghibu” Maria Barbă – lector prof.univ. secțiunea etnografică; Victor Axente – prof.univ. (fost Decan), cu soția d-na Ioana Aurelia Axente – conf.dr. în pedagogie; Alexei Bălan – prof.univ.; Vasile Hanțea – col. și Eugenia Gânceru – astristă, fotograful delegației.

         În drum spre Năsăud s-au oprit la Mănăstirea Ilva Mare – stareță Maica Hristofora preot călugăr Daniil Ureche, unde s-au cazat.

         În 18 aug. 2019 (duminică), un grup de astriști năsăudeni: Ioan Seni, Romulus Berceni, Ovidiu Maghiar, Floarea Pleș, Vica Istrate, Livia Gavrilaș și fam. pr. Leon și Livia Pop, la care s-au alăturat  câțiva astriști de la Ilva Mare – Sabina Gălan cu soțul, Ana Berenge cu soțul pr. Ionel, Onița cu soțul pr. Dănilă, Pavel Berengea cu soția, ne-am deplasat la Mănăstirea Ilva-Mare să ne întâmpinăm oaspeții, urmând ca în 20 aug. 2019, să participe la lucrările conferinței organizată la Năsăud de Despărțământul Astra.

         Aici, surpriza surprizelor, și-au unit destinele în fața lui Dumnezeu  profesorii de peste Prut – Maria Barbă și Alexei Bălan, fiindu-le alături, întâmplător, grupul de astriști năsăudeni și ilveni, oameni dragi mirilor.

         Mirii, și-au îndeplinit dorința de ași uni destinele în Țara Năsăudului, la Mănăstirea Ilva-Mare unde românismul clocotește-n frumusețe. Țara în care Asociațiunea Astra trăiește cu adevărat. Prin ea, s-au făcut și s-au pecetluit legăturile de prietenie și fraternitate, de unire sufletească a astriștilor de peste Prut – Republica Moldova cu astriștii din Ținutul năsăudean din România – Țara mamă.

         Emoționant evenimentul cununiei, foarte frumos, mărturie stând astriștii năsăudeni și ilveni despre care istoria va consemna, s-a încheiat cu o masă festivă asigurată de personalul mănăstirii.

         În 20 august 2019 (marți), în jurul orei 1130, astriștii de peste Prut au fost primiți la Primăria orașului Năsăud, unde primarul Mircea Romocea, prin reprezentanții primăriei, a organizat impecabil primirea, asigurându-le și servirea mesei la prânz.

         Astfel, Cosma-Someșan Dana – purtător de cuvânt al primarului, Ioan Boțan – consilier local și Lenuța Dâmbu – inspector, au înlesnit vizitarea câtorva spații din incinta primăriei, au vizionat (power point) un scurt documentar privind orașul Năsăud, au beneficiat de multe informații referitoare la dezvoltarea orașului, în final au servit o cafea.

         În Sala de festivități a Primăriei, unde au loc o serie de evenimente printre care și sărbătorirea nunților de aur - 50 plus, mirii, Maria Barbă și soțul Alexei Bălan s-au fotografiat alături de nașii lor prof.univ. Victor și Ioana Axente, dorind ca în mod imaginar și căsătoria la Stare Civilă să fie făcută la Năsăud. Au făcut apoi schimburi de suveniruri.

         De la ora 1400 în aceeași zi, basarabenii au participat la Casa de Cultură, la Simpozionul organizat de Astra năsăudeană, fiind primiți cu aplauze și cu intonarea tradiționalului cântec ,,La mulți ani” dedicat fam. Maria Barbă și Alexei Bălan.

          D-na Floarea Pleș afirmă: astăzi într-un cadru dedicat evenimentelor istorice și literare, pare, că s-a făcut cea mai frumoasă unire, unirea sufletească de neam și sânge românesc între basarabeni, năsăudeni și bistrițeni.

         -  S-a trecut la punctul 3 din program - Lansare de carte.

          Dl.prof.univ. Victor Axente - Basarabia, a prezentat cartea ,,Năsăudenii și Marea Unire” - Studii istorice. Centenarul Primului Război Mondial și al Marii Uniri 1918-2018, Edit. Ecou Transilvan – 2019 coordonator prof. Ioan Seni, carte care a primit-o în dar, îi place foarte mult, va fi o sursă de studiu și de cunoaștere în profunzime a istoriei României.

         Apoi, dr. Augustin Ostace, astrist, cu domiciliul în Germania a susținut o pledoarie referitoare la Adrian Păunescu în viziunea domniei sale, amintind despre cartea ce urmează să fie scoasă de sub tipar, la sugestia și efortul fam. Gavril și Ana Vaida, care urmează să fie prezentată în data de 12 sept. 2019, cu ocazia dezvelirii bustului poetului Adrian Păunescu, amplasat în spațiul verde al Casei de Cultură a orașului Năsăud, eveniment la care și domnia sa va fi prezent.

         În încheiere, o socializare cu povești și închegarea unor legături de prietenie, la o cafea și un pahar de voie bună a fost binevenită.

         Concluzionând

         Astra năsăudeană are ca deziderat ,,munca și seriozitatea”. Faptele vorbesc, sunt convingătoare și durabile, ceea ce face să-și păstreze primatul printre asociațiile culturale din întreaga țară.

 

  Floarea Pleș, președinte Cerc Astra oraș Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5