Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi USR Cluj

Andrea H. Hedeș, director Neuma: Să punem o cărămidă la edificiul țării noastre

 

               - Editura Neuma, deşi a fost un an pandemic, a bifat succese în 2020. Să vorbim despre edituri, dincolo de pandemie!

                AHH: Nu aș fi crezut că generația mea, a noastră, care a trecut prin comunism, revoluție, tranziție, epoca digitalizării (comparabilă cu revoluția industrială de la sfârșitul secolului XVIII, începutul secolului XIX) va trece și printr-o pandemie. Fiecare din aceste evenimente marcante au produs mutații în modul nostru de a fi și de a ne raporta la viață. Numai adaptabilitatea și mobilitatea interioare ne-au permis ca și de această dată să mergem mai departe cu încă o ”nouă realitate”. Pentru că alternativele sunt doar două: continui să înaintezi sau te oprești. Din fericire, activitatea desfășurată până la acest moment de răscruce a generat încredere și speranță în ceea ce înseamnă NEUMA atât ca revistă și editură, cât și ca relații interumane și abordare a omului, scriitor și cititor, și a cărții.

            - În luna martie marcăm un an fără târguri în care scriitorii să-şi prezinte cărţile, fără lansări tradiţionale, însă unul în care, oricât de conservatori am fi fost în privinţa internetului, a trebuit să ne împrietenim cu acesta pentru a ajunge la cititori. Cum vede Editura Neuma întâlnirile cu cititorii pe platformele online?

               AHH: Cred că NEUMA, tocmai datorită  contextului despre care vorbeam, al evoluției mele ca persoană într-o perioadă foarte solicitantă, NEUMA a fost diferită dintru început. Am pus un mare accent pe revista on-line, pe relația cu cititorii, pe ”public” și pe facilitarea accesului său la informația cultural, fie că acesta se află în Pădurea Letea, în Bistrița, în Hanoi sau în Washington. Tot timpul am spus că visul meu este ca, dacă cineva are un telefon și o conexiune la internet și dorința de a se conecta cu viața culturală, să poată face acest lucru. Revista NEUMA are cititori fideli de pe toate continentele. Am aplicat acest know-how și editurii și l-am adaptat și dezvoltat. Am înființat un canal de youtube: Andrea H. Hedeș. Despre cărți de la Cluj în care prezint noile apariții NEUMA, vitrina cu cărți, revista revistelor, școala scriitorului, școala cititorului. De asemenea, Pagina de Facebook a Editurii este foarte activă și acolo scriitorii noștri au postat filmulețe cu microrecitaluri din creația proprie. Vizionările acestora au fost de la 200-300 (ce lansare de carte tradițională adună un public atât de numeors?) până la recorduri de 5000 sau chiar 8000 de vizionări din țară și din străinătate. Este un mod de a ajunge imediat și foarte ușor la oameni care altfel, din varii motive, nu pot ajunge fizic la o lansare de carte nici în vremuri normale. Această activitate on-line a creat o emulație și a apropiat scriitorii noștri și au ajuns să se cunoască mai bine atât între ei cât și cu cititorii. Sentimentul acesta de comuniune, de apartenență este de neprețuit, mai cu seamă în perioada aceasta de izolare pe care o traversăm.

               - Activitatea editorială a prins proporţii de nebănuit în mediul virtual, librăriile on-line înlocuindu-le pe cele clasice. Vor avea de suferit casele - librării în detrimentul celor virtuale, dar cărţile tipărite în faţa e-book-urilor ?

               AHH: Cred că nu vor dispărea cărțile ”pe hârtie” ori librăriile. Suntem, deși poate nu credem acest lucru despre noi, mai tradiționaliști. Dar nici în altă parte nu va sta altfel situația. E o intimitate și o plăcere a lecturii pe care numai cartea cu foi de hârtie le procură și la care nu vom renunța încă mult timp. Totuși, impactul economic este important și a apăsat foarte greu asupra culturii care a fost mereu o Cenușăreasă. Din acest punct de vedere, va mai dura mult timp până când lucrurile se vor apropia măcar de o precară normalitate.

               - Revista Neuma pledează pentru elita culturii. Deşi încă tânără pe piaţa literară, este bine primită de colegii de breaslă, dar şi de mediul academic. Care este viitorul presei literare tipărite într-o eră digitală? Vom reveni la presă, aşa cum se întâmplă în Occident, unde a citi, a te culturaliza, e ceva din firescul fiecăruia? Mai mare dragul îţi e când mergi la Paris sau în New York şi vezi tinerii cu cărţişi ziare în mână pe stradă şi în metrou. Nu dau atâta importanţă telefoanelor, precum noi. Şi bine fac.

               AHH: Din păcate, situația este complexă și cu rădăcini adânci. Educația înseamnă familie, școală, societate. Educația este cum este și ca dânsa suntem noi. E o oglindă a tot ce însemnăm astăzi, chiar dacă ceea ce vedem nu ne place. Acești tineri, numiți acuzator analfabeți funcționali, sunt produsul final al unui ciclu de fomare de care nu ei sunt răspunzători. Nu e vina lor că după ce ies din sistemul educațional mulți nu mai vor să vadă, cu atât mai puțin să pună mâna pe o carte. Cred că firescul de la Paris sau New York dar și în țări din Asia are în spate un sistem bine gândit și bine aplicat pentru a forma și nu a deforma noile generații.

               - Agenda  pentru 2021 a debutat în forţă la Neuma. Care este gândul editorial pentru acest an?

               AHH: Tot ce îmi doresc este să fim cu toții bine și sănătoși, să putem să ne facem fiecare din noi datoria, să punem o cărămidă la edificiul acesta care este țara noastră. Unii o facem prin cultură, alții prin sport, prin agricultură, și așa mai departe. Dacă am învăța din această încercare să fim mai generoși, mai uniți, mai plini de compasiune, atunci tot ce s-a întâmplat nu a fost în van. Din punct de vedere editorial, îmi doresc să aduc bucurie și împlinire autorilor care încredințează manscrisul editurii și cititorilor care citesc ”produsul final”, cărțile NEUMA. Doresc în final să mulțumesc foarte mult pentru prilejul de a mă adresa cititorilor Răsunetului și de a vorbi despre proiectul meu de suflet, NEUMA.

               - Mulţumim, îţi doresc o primăvară plină de lumină şi proiecte literare răsunătoare.

Menuț Maximinian

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5