Andrei Rusu: “Munca e muncă oriunde. Depinde dacă vrei şi poţi să o faci cu dăruire şi responsabilitate”

De ce v-aţi dorit atât de mult funcţia de viceprimar?

Sunt în PNL din febr 1990. Nu am cerut să nu am dorit nicio funcţie politică, dar, din linia secunda am sprijinit acţiunile liberale la nivel local şi dezvoltarea acestei organizaţii. Una dintre problemele politicii de 20 de ani, a celei locale in mod deosebit este datorata neimplicării oamenilor de calitate, care nu urmăresc din politica să se afirme sau sa realizeze material. După 20 de ani în mediul privat, cu funcţii de responsabilitate, unde am dovedit prin rezultate, eficienta, sunt convins ca pot face ceea ce trebuie in Administraţia Locala, pentru Bistriţa, pentru locuitorii ei.

Explicaţi logic cum poate pleca un om de la o funcţie şi bani foarte mulţi, la o funcţie pasageră şi la bani mai puţini, având în vedere modul cum funcţionează toate în această tară?

Repet, nu banii contează pentru mine venind în administraţia locală. Teoria managementului de resurse umane spune că, un angajat nu este motivate şi mulţumit într-o organizaţie numai din punct de vedere material; este important satisfacţia oferită şi de rezultatele muncii. În primărie, daca voi avea rezultatele pe care mi le propun, vizavi de dezvoltarea durabilă şi în folosul bistriţenilor a oraşului nostru, voi fi la fel de mulţumit, poate chiar mai mult.

Una e bugetarul , alta e munca la particular. E vorba de administraţie, o să vă placă?

Munca e muncă oriunde. Depinde dacă vrei şi poţi să o faci cu dăruire şi responsabilitate. Eu nu sunt de acord că munca în administraţie e mai puţin importantă sau mai uşoară ca la privat. E prost plătită şi legea nu te lasă să motivezi oamenii care chiar au rezultate şi sunt buni şi eficienţi.

Cum vă gândiţi să-l convingeţi pe Creţu de necesitatea împrumutului care să aducă banii necesari pentru reabilitarea străzilor din Bistriţa?

Pentru orice lider responsabil, oportunitatea şi necesitatea accesării unui credit pentru refacerea infrastructurii stradale este evidenta. Argumentele mele sunt economice în primul rând: modernizarea străzilor trebuie făcuta-asta e limpede. Cât ne costă? Ultima evaluare din Comisia Economică ne conduce la peste 52 milioane euro, din care contribuţia primărie peste 28 mil euro. Evaluarea se referă numai la investiţii cu documentaţii aprobate deja în Consiliu, fiindcă mai rămân peste 100 de străzi pentru care, încă nu s-au demarat studiile de fezabilitate. Costurile creditului se anulează prin preţul încă mic al materialelor de construcţii şi preţurile ofertate de constructori, aflaţi încă în recesiune. Al doilea argument este că lucrările se fac acum, în 2 ani şi bistriţenii beneficiază de ele şi nu peste 7-8 ani.

Cum l-aţi caracteriza pe George Avram?

Harnic, activ, devotat politic, fidel primarului cu care se completează bine la capitolul strategie şi management. Este util pentru munca în echipe.

Sunteţi liberal vechi, membru fondator al PNL Bistriţa-Năsăud, dar nu aţi fost vizibil din punct de vedere politic. De ce acum?

În politică activează trei tipuri de politicieni: cei care sunt independent economic şi chiar vor să facă ceva pentru comunitate, cei care au afaceri şi vor să le dezvolte din politică şi pe seama fondurilor publice şi cei care au puţin şi vor să acumuleze din politică. Pentru mine, consider că acum a venit momentul să mă implica politic şi administrativ. Cu ceea ce am acumulat până în acest moment: independenţa economică şi experienţa managerială.

Vă doriţi şi alte funcţii publice?

Nu.

Veţi mai susţine restrângerea organigramei Primăriei?

Evident că da şi consider că optimizarea organigramei trebuie corelată cu o altă viziune de organizare a direcţiilor şi unităţilor cu personalitate juridică din aparatul administrativ. Sunt unele servicii şi direcţii cu personal peste nevoile justificate şi eficiente economic, altele, unde se resimte lipsa de personal, în special cu pregătire superioară şi experienţă tehnică, juridică sau managementul public.

Veţi mai cere externalizarea unor servicii din cadrul aceleiaşi primării?

Nimeni nu mă poate convinge că administraţia trebuie să execute lucrări şi servicii pentru care nu poate fi calificată precum o firmă privată specializată. Ea trebuie să administreze patrimoniul public şi toate aceste lucrări să le contracteze cu mediul privat. Costurile, calitatea şi garanţia sunt principalele argumente

Caracterizaţi-vă în câteva fraze!

În primul rând un manager se caracterizează prin aptitudini de elaborare strategii, planificare, organizare, control. Sunt ordonat, meticulos, pragmatic. Îmi place să lucrez în echipă, stabilim împreună ce şi cum şi apoi , tot împreună realizăm şi evaluăm, facem corecţii. Sunt modest, credul de multe ori şi cu prea mult bun simţ – puncte slabe în politică.

Care sunt principalele obiective care le veţi îndeplini în acest scurt mandat?

Obiectivele sunt impuse de problemele cele mai acute pe care le resimt bistriţenii faţă de administraţia oraşului, probleme care apar în toate sondajele de opinie şi au fost subliniate în discuţiile cu cetăţenii în cadrul proiectului liberal“10 pentru Bistriţa”: starea străzilor, insuficienţa parcărilor, curăţenia, cerşetoria, (în special zona centrală) şi insecuritatea, (în special în cartiere), lipsa locurilor de muncă, birocraţia. Mai sunt evidenţiate spaţii insuficiente în grădiniţe, centre pentru persoane vârstnice, locaţii pentru distracţie şi sport tineret, piste şi parcări pentru biciclete, amenajarea corespunzătoare a spaţiilor verzi şi de promenadă.

O parte a acestor probleme poate fi rezolvată şi voi susţine permanent acest principiu, prin parteneriate transparente public-privat. Pentru unele va fi nevoie să accesăm fonduri europene şi trebuie să fim pregătiţi cu proiecte pentru sesiunea de depuneri 2013-2018. Parcul industrial de la Sărata, o dată demarata viabilizarea, va atrage investitori şi, deci, create locuri de muncă.

Vă consideraţi suficient de puternic pentru a vă impune în faţa viitorilor subalterni?

Nu am nicio rezervă din acest punct de vedere, pot colabora în echipă cu orice categorii de personal si colaboratori externi, dacă sunt definite bine obiectivele şi regulile de comportament şi tragem toţi în aceeaşi direcţie.

Veţi putea trece de la mentalitatea de director general al unei firme puternice, la cea de slujbaş la stat, ca să zic aşa?

Problema este că orice organizaţie, atât în privat cât şi în public se conduce după nişte reguli general valabile. Nu m-am născut director general şi, probabil n-am să mă retrag la pensie director. Viceprimarul unui oraş reşedinţă de judeţ este un post deosebit de important şi suficient de motivant şi determinant în acelaşi timp şi să nu uităm, nu mă consider slujbaş la stat, ci slujbaş la cetăţenii oraşului.

Spuneţi-mi trei probleme majore cu care se confruntă municipiul Bistriţa?

În Bistriţa intravilan sunt 412 străzi, din care pietruite 209. Din cele 203 străzi modernizate, majoritatea au îmbrăcăminte asfaltică dinainte de 90, care practic nu mai poate fi “peticită”. Modernizarea şi reabilitarea acestor străzi din intravilan constituie o problemă, resimţită ca atare de majoritatea concetăţenilor, o provocare pentru mine şi o responsabilitate a administraţiei, deci o problemă majoră a Bistriţei. Legat direct de străzi sunt locurile de parcare, unde trebuie să urmeze a doua etapă de realizare a celor sub, sau supraterane.

A doua, reabilitarea centrului istoric, punerea lui în circuit turistic şi comercial. Aici intră finalizarea reabilitării Bisericii Evanghelice, refacerea clădirilor din centru, finalizarea locuinţelor sociale din Viişoara - corelat de necesitatea eliberării imobilelor care vor intra în reabilitare, refacerea pieţelor Petru Rareş şi Unirii, accesarea finanţării pentru regenerarea urbană a centrului vechi (axele, Casa de Cultură şi Parcul)

A treia se referă la relaţia cu mediul de afaceri privat pentru susţinerea investiţiilor prin facilităţi şi crearea de noi locuri de muncă.

Caracterizaţi-l pe Ovidiu Creţu!

S-a dovedit în aceşti trei ani de mandat un bun administrator al oraşului, cu perspectivă şi deschidere spre noi abordări, viziune, pragmatic şi bun organizator. Este o îmbinare reuşită între politician şi administrator. Este încăpăţânat şi orgolios, ceea ce nu este întotdeauna rău, are unele probleme în stabilirea corectă a priorităţilor care trebuie să fie detaşate de politic, pentru un oraş cum e Bistriţa. Trebuie să propui deciziile care se raportează la situaţia reală prezentă şi care rezolvă problemele acute acum ale oraşului. Sigur că perspectiva şi viziunea e importantă, dar oamenii de azi au problemele lor care trebuie să fie prioritare.

Cum vedeţi şi simţiţi relaţia cu Florin Găurean după ce veţi fi instalat viceprimar?

D-l Găurean este un liberal convins şi a dovedit in postul pe care l-a ocupat de viceprimar, capacitate de cuprindere şi rezolvare a problemelor curente ale oraşului, în mod corect, fără a ieşi în evidenţă sau a genera scandaluri publice. Din păcate el nu a reuşit să fie asimilat de cetăţeni ca un viceprimar liberal. Sunt convins că voi avea o relaţie bună în continuare, în partid şi în Consiliul Local, a învăţat mult din această experienţă în administraţie şi cariera lui politică şi administrativă nu se va încheia acum şi aici.

Care va fi (este) prima (primele) măsuri pe care le veţi lua după alegerea pe funcţia de viceprimar?

În primul rând voi stabili câteva principii şi reguli de colaborare eficientă şi responsabilă cu d-l primar Ovidiu Creţu, atât politica în cadrul USL cât şi administrativă în cadrul primăriei, unde voi şti să respect regulile ierarhice dintr-o organizaţie.

Voi discuta detaliat cu tot personalul din subordine, pentru a-i cunoaşte bine şi a-i înţelege pe ei şi problemele cu care se confrunta, de a stabili împreună regulile de colaborare.

Îmi propun în maxim o săptămână să evaluez în documente, şi unde e cazul pe teren, stadiul realizării obiectivelor din Programul de investiţii pentru propuneri de modificări la rectificarea de buget din iulie.

Veţi încălca linia de demarcaţie dintre politic şi administrativ?

Nu este o astfel de linie de demarcaţie într-un post asumat politic. Postul de viceprimar este un astfel de post. Este important în opinia mea ca cele două componente să se completeze şi să nu fie una subordonată celeilalte. Iar indiferent de pe care poziţie faci analiza, prioritar să fie rezolvarea problemelor oraşului şi ale bistriţenilor. Aşa cum îşi doresc ei. Atunci linia de demarcaţie dispare, sau nu-şi mai are rostul.

Cât de mult agreaţi protocolul dintre PSD şi PNL?

Nu am fost şi nu sunt un “fan” al acestei alianţe. Nu am înţeles, încă, raţiunea conducerii PNL când a ales aceasta cale. Cred că pentru noi, liberalii, era o ocazie bună în 2012 să ne prezentăm în faţa electoratului “prin noi înşine”. Nu am învăţat suficient din Alianţa CDR sau din D.A.? Dar, după cum am mai spus, într-o organizaţie sunt reguli pe care, ca membru, trebuie să le respecţi. Dacă nu poţi sau nu vrei, poţi părăsi acea organizaţie. Eu am decis să mai rămân.

Alin Cordoş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5