Ansamblul “Datina” din Mărişelu pornit cu leru-i ler la porţi de cer, la Mănăstirea Parva

Acesta ar fi cred titlul cel mai potrivit pentru a definii modul în care colindătorii din Mărişelu în ceas de seară târzie au bătut în poarta sufletelor credincioşilor prezenţi la Taina Sfântului Maslu, în biserica mânâstirii năsăudene „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Parva. La finalul slujbei ce a avut menirea de a aduce alinare sufletelor zdrobite de păcate şi sănătate trupurilor istovite, într-o linişte ruptă parcă din Rai s-au auzit glasuri duioase ce îndemnau la trezire duhovnicească. Slobozî-ne gazdă-n casă, c-afară plouă de varsă, a fost colindul care l-a determinat pe părintele stareţ protosinghel Chiril Zegrean cât şi pe ceilalţi vieţuitori şi preoţi prezenţi dimpreună cu zecile de credincioşi să deschidă larg sufletele şi să primească în tinda primenită colindul cel sfânt şi bun.
Colindătorii, înveşmântaţi în straie împărăteşti, căci aşa se simte orice om ce îmbracă straiul popular,împărat, au adus cu ei mireasma aceea a Crăciunului de altădată prin vechimea colindelor ce le intonau: „Noi în sara de crăciun, Colindăm pe cel Prea Bun”, sau „Fluierul cel păstoresc, cântă-n glas dumnezăiesc”.
La porţi de cer, aşa cum denumea odinioară vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu această mănăstire, în seara de 16 decembrie la invitaţia părintelui stareţ sub îndrumarea coordonatorului lor părintele Aurelian Poptean, membrii ansamblului Datina au adus florile de măr ale rugăciunii şi dăruirii, transformându-le tainic în cântec de ler. Noaptea s-a lăsat apoi cu linişte şi pace, timp în care porţile raiului pământean de la Parva au rămas deschise îmbiind şi alţi colindători să le tracă pragul spre a trasforma la fel ca şi noi clipe de rugă şi cânt în veşnicie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5