Ansamblurile folclorice din Şieuţ şi Ruştior, spectacole în Bucovina
Zilele de 15 şi 16 august 2014 au constituit prilej de sărbătoare nu doar pentru unele comune din judeţul nostru, ci şi pentru localităţile Moldoviţa şi Adâncata din judeţul Suceava, care au fost gazdele ansamblurilor folclorice „Ciobănaşul” din Şieuţ şi „Izvoraşul” din Ruştior. Artiştii bistriţeni au susţinut spectacole în cadrul unor manifestări cultural tradiţionale organizate în frumoasele comune bucovinene şi s-au prezentat excepţional în cadrul acestora, dând cu mare drag curs invitaţiei venite prin intermediul d-lui Nicolae Gălăţean, fost director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Prima reprezentaţie artistică a avut loc în sfânta zi de sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, la Moldoviţa. După ce au vizitat mănăstirea, membrii celor două ansambluri din comuna Şieuţ s-au îndreptat spre locul de desfăşurare al Festivalului Huţulilor, „Din obcini cântec răsună”, aflat deja la ediţia a V-a, organizat de Primăria Comunei Moldoviţa. Evoluţia artiştilor noştri a fost urmărită cu deosebit interes de publicul prezent în număr foarte mare la eveniment, atât localnici, dar şi turişti români şi străini, care au fost foarte încântaţi de frumuseţea costumelor, a dansurilor şi a cântecelor noastre.
Pe parcursul unei ore de spectacol, artiştii ansamblurilor „Ciobănaşul” din Şieuţ şi „Izvoraşul” din Ruştior au oferit celor prezenţi momente unice, fiind îndelung aplaudaţi. Au fost prezentate suite de dansuri specifice comunei Şieuţ şi au evoluat soliştii Petre Dumbrăvan, Angelica Pantea, Teodora Simionca şi Bianca Maria Cojoc. La festival, devenit deja o tradiţie în zonă, au mai participat şi Călin Brăteanu, Pamfil Roată, Ansamblul Folcloric „Arcanul” din Suceava, Ansamblul Folcloric „Dorna Dorului” din Vatra Dornei, ş.a.
Sâmbătă, artiştii judeţului nostru au participat la Festivalul Folcloric „Satule de sub pădure”, ediţia I, care a avut loc în comuna suceveană Adâncata. În organizarea primăriei comunei, această manifestare de promovare a valorilor culturale româneşti prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la atestarea documentară a localităţii a reunit nume ale folclorului bucovinean precum Călin Brăteanu, Sorin Filip, Marius Zgâianu, Adriana Bucevschi, Andreea Chisăliţă, dar şi multe ansambluri şi grupuri folclorice sucevene. Şi aici, evoluţia membrilor ansamblurilor din comuna Şieuţ a fost una de excepţie, publicul fiind plăcut surprins de prestaţia acestora.
De asemenea, pe parcursul vizitei în Bucovina, artiştii celor două ansambluri au vizitat mai multe obiective cultural-turistice, dintre care amintim Mănăstirile Moldoviţa şi Voroneţ, Muzeul Satului Bucovinean, Cetatea de Scaun a Sucevei (unde a avut loc şi Festivalul Medieval) şi Salina Cacica, toate constituind prilej de încântare pentru colectivul care a făcut deplasarea în frumoasa Bucovină.
Se cuvine să aducem mulţumiri domnului primar al comunei Şieuţ, Ioan Dedean-Bortăş, cel care a făcut posibilă această deplasare şi a fost mereu aproape de actul cultural, fiind prezent atât în calitate oficială, cât şi în cea de coordonator al întregului grup şi dansator activ al Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul”.
Totodată, mulţumim domnului Călin Brăteanu pentru grija pe care ne-a purtat-o şi pentru susţinerea şi promovarea unei colaborări culturale deosebite între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Suceava.
Pe întreg parcursul deplasării în Bucovina, ansamblurile folclorice din Şieuţ şi Ruştior au fost însoţite din partea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud de etnolog Smaranda Mureşan, referent de specialitate în cadrul Serviciului Cultură Tradiţională, care s-a ocupat îndeaproape de realizarea materialelor document, foto şi video, dar şi de buna organizare şi desfăşurare a tuturor momentelor artistice, acestea din urmă confirmând pe deplin faptul că oamenii frumoşi şi talentaţi din comuna Şieuţ deţin şi poartă cu ei valori inestimabile, ce merită păstrate şi valorificate, indiferent că este vorba despre cântec, joc popular, costum tradiţional sau obiceiuri.
Etnolog Smaranda Mureşan
Referent de specialitate CJC BN
Citiţi şi:
- La Ciocăneşti, şieuţenii au rupt scena, la propriu. Spectacole la Botoş şi Drăgoieşti ale Ansamblului Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ
- Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ, prezent în Bucovina la Festivalul Obiceiurilor Păstoreşti „Răscolul Oilor” de la Ciocăneşti
- De excepţie – Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”, câştigat de Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ
- Centrul Judeţean pentru Cultură îşi consolidează colaborarea cu primăriile judeţului
- Emoţie şi bucurie la cea de a doua ediţie a sărbătorii tradiţionale „De praznic la Şieuţ”
Adaugă comentariu nou