Anul 2009 reconfirmă în plan artistic pe Radu Afrim

Câştigător a două premii UNITER pe anii 2006 şi 2007 cu spectacolele de teatru “Plastilina” de la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploieşti, respectiv cu “joi.megaJoy” de la Teatrul “Odeon” Bucureşti, regizorul de teatru Radu Afrtim, cetăţean de onoare al oraşului Beclean a fost desemnat împreună cu teatrul “Mihai Eminescu” Timişoara pentru a primi Premiul Cultural “Europa” acordat de KulturForum Europa cu ocazia premierii spectacolului “Piaţa Roosvelt” a scriitoarei germane Dea Loher, care va avea loc pe data de 2 mai 2009.

Atribuirea premiului este motivată de implicarea socialului în artă în proiecte culturale ale Teatrului Naţional din Timişoara şi ale regizorului Radu Afrim, cu menţiunea că majoritatea pieselor puse în scenă de apreciatul regizor abordează teme sociale, el fiind adeptul teatrului contemporan, mărturisind Agenţiei MEDIAFAX: “E un premiu care mă bucură, pentru că îmi dau seama că n-am renunţat degeaba la clasici în aceşti ultimi ani. Am montat exclusiv textele contemporane europene care vorbesc despre societatea noastră, despre problemele ei şi am încercat să pun întrebări, nu să dau soluţii”.

Potrivit KulturForum, Radu Afrim şi Teatrul Naţional din Timişoara vor prezenta pe 2 mai un nou spectacol de factură europeană, de dimensiune contemporană, iar premiul acordat de KulturForum are în vedere nu doar valoarea artistică, ci şi implicarea socială a artiştilor. Deşi piesele regizorului beclenar au stârnit destule controverse, datorită formelor de exprimare mai puţin folosite în România, Radu Afrim rămâne unul dintre cei mai apreciaţi regizori români, atât pentru critici, cât şi pentru spectatori, dovadă şi cea mai recentă nominalizare pentru o nouă Gală a premiilor UNITER pe anul 2009, cu piesa “Omul pernă” de Martin McDonagh, pus în scenă la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, spectacol în care se vorbeşte despre abuzuri, despre exploatarea copiilor în familie şi societate, despre atrocităţile sociale ca fapt divers în mass-media, declarând Agenţiei NEWSIN că “Omul pernă” este “un spectacol foarte exact, toţi au muncit cu pasiune la el, şi e uimitor că un spectacol pe un text contemporan intră în categoria “Cel mai bun spectacol”, alături de două texte de patrimoniu. Asta e o raritate!”, regizorul reamintind că anul trecut, în timpul campaniei electorale, presa locală, şi nu numai, a reacţionat prompt la acuzaţiile unui politician care susţine că piesa incită la violenţă, regizorul susţinând că ea este de fapt un semnal de alarmă anti-violenţă, precizând că politicienii ar trebui să dea mai mult pentru cultură şi nu să o cenzureze. “Mă bucur mult pentru Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, pentru că în ultimii ani, acolo s-au făcut spectacole de valoare incontestabilă, spectacole au atitudine socială bine definită”, a precizat Radu Afrim.

Menţionăm că piesa “Omul pernă” a fost nominalizată la Premiile UNITER 2009 pentru cel mai bun spectacol şi cel mai bun regizor, potrivit anunţului făcut de reprezentanţii Uniunii Teatrale din România. Noi suntem mândri. Comentariile le lăsăm pe seama Dvs.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5