Apel pentru apărarea demnităţii naţionale

De multe ori am fost mai mult decât plăcut impresionat de vitalitatea cu care politicienii altor state urmăresc interesele naţionale ale ţării pe care o reprezintă. Uităndu-mă, de exemplu, la vecinii noştri unguri din vest, am privit cu admiraţie câtă perseverenţă şi incisivitate îi caracterizează atunci când este vorba despre protejarea şi afirmarea intereselor minorităţii maghhiare, şi câtă grijă au, la propriu, ca drepturile şi libertăţile acestei populaţii să fie respectate de autorităţile locale sau centrale. În contra-partidă am privit de cele mai multe ori dezamăgit cum clasa politică românească pune, de cele mai multe ori, interesul naţional la bătaie cu avantaje materiale sau financiare proprii, uitând cu desăvârşire de mândria de a fi român în propria ţară. Zilele trecute vorbeam cu cineva care îmi spunea că după 21 de ani de democraţie am ajuns să ne ruşinăm de faptul că suntem români şi, mai rău, considerăm că a fi naţionalist înseamnă ceva rău, de neiertat. Şi asta în condiţiile în care marile naţiuni ale lumii sunt caracterizate, în primul rând, de naţionalism. Totuşi, un eveniment de la începutul lunii aprilie desfăşurat în Miercurea Ciuc, a reprezentat pentru mine o rază de speranţă, a reprezentat un mesaj care spune că lucrurile se pot îndrepta încet, încet dacă asta vrem cu adevărat. Astfel, sub egida adunării generale a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în data de 2 aprilie 2011 politicieni ai puterii şi ai opoziţiei şi-au dat mâna pentru afirmarea interesului naţional în Parlamentul României, fiind de acord să lupte împotriva oricăror proiecte legislative care ar ştirbi unitatea, suveranitatea, independenţa şi indivizibilitatea statului român. Primlele lupte vor fi date, evident, cu acele proiecte legislative prin care UDMR realizează o presiune constantă asupra partenerilor de guvernare (statutul minorităţilor naţionale, respectiv proiectul de legea privind reorganizarea administrativ-teritorială a României). Întâlnirea de la Miercurea Ciuc poate reprezenta într-adevăr semnalul că, în al 13-lea ceas, politicienii români s-au trtezit la realitate şi au concluzionat că a sosit momentul să apere interesele României, şi abia apoi pe cele de partid. Redau, mai jos, comunicatul emis cu acel prilej, cu speranţa că acesta va reprezenta un nou început a politicii româneşti:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM)

Apel pentru apărarea demnităţii naţionale al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş

Adunarea generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), care s-a desfăşurat sâmbătă 2 aprilie 2011 la Miercurea – Ciuc, a luat în discuţie teme precum stadiul adoptării Proiectului legii statutului minorităţilor naţionale şi a Proiectului legii regionalizării României, iniţiativele privind modificarea legii alegerilor locale şi generale, noile demersuri ale Consiliului Naţional Secuiesc vizând internaţionalizarea problemei obţinerii autonomiei teritoriale, implicaţiile şi consecinţele aplicării prevederilor Legii educaţiei şi ale prevederilor legii maghiare privind acordarea dublei cetăţenii etc.

La Adunarea generală a FCRCHM au participat liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, deputatul conservator Sergiu Andon, secretarul Comisiei pentru drepturile omului. Florin Postolachi, deputat PD-L de Braşov, deputatul de Covasna Horia Grama, Victor Socaciu, deputat PSD de Mureş, Corneliu Grosu, senator UNPR de Mureş, primari, alţi invitaţi.

Adunarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, desfăşurată sub înaltul patronaj al IPS Arhiepiscop Ioan, preşedintele de onoare al FCRHCM, a decis să constituie un grup de acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale, format din politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile, care să militeze pentru stoparea degradării identităţii naţionale. Reprezentanţii românilor din cele trei judeţe şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, precum şi faţă de consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi în forma propusă de UDMR în principal proiectul Legii statutului minorităţilor naţionale şi cel al regionalizării României.

Grupul de acţiune pentru demnitatea naţională, a cărui înfiinţare a fost încuviinţată de către toţi cei prezenţi, va milita pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru în spaţiul public.

Participanţii la dezbateri au hotărât să iniţieze o acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale şi pentru un echilibru naţional, pentru că în ultima vreme, în această parte de ţară, s-au desfăşurat unele acţiuni care au adus o anumită atingere atât poporului român, cât şi demnităţii naţionale.

S-a făcut apel pentru apărarea demnităţii naţionale şi s- a solicitat crearea unui curent în Parlamentul României, fără culoare politică, care să împiedice votarea unor legi care duc la pierderea autorităţii statale în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

S-a precizat că grupul de acţiune pentru demnitatea naţională va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru menţinerea unei stări de normalitate în Harghita, Covasna şi Mureş, unde etnicii maghiari din România trăiesc în majoritate, precizându-se că normalitate înseamnă convieţuire multietnică şi pluriconfesională şi nu o enclavă etnică în inima României.

Miercurea – Ciuc, 2 aprilie 2011

Biroul de presă al FCRCHM

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5