Aquaparc Bistrița: bazin acoperit, bazine exterioare și alte atracții pentru copii și adulți. Proiectul, în dezbaterea CL Bistriţa
Consiliul Local Bistrița va dezbate, în ședința ordinară de joi, proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții “Complex de agrement acvatic Aquaparc Bistrița”, Str. Aerodromului, localitatea componentă Unirea, municipiul Bistrița, elaborat de S.C. ADURO IMPEX SRL.
Potrivit documentaţiei de pe site-ul municipalităţii, valoarea investiţiei este estimată la 34,071 milioane lei (TVA inclus), capacităţile care vor fi construite cuprinzând o clădire cu bazine interioare (S=2492 mp), bazine exterioare (S=1210 mp) şi o parcare cu 146 locuri, amplasarea fiind în Zona Poligon. Durata de realizare a lucrării este de 18 luni. Finanțarea obiectivului de investiție se va face din bugetul local și din alte fonduri legal constituite cu această destinație.
„Investiţia constă dintr-o construcţie principală, amenajări exterioare (terase, zone înierbate), atracţii (tobogane), alei carosabile şi pietonale, parcaj, utilităţi. Construcţia principală este desfăşurată pe trei niveluri principale (demisol - zona de acces public, vestiare şi utilităţi, parter - zona de agrement piscine, tobogane, saune, masaj şi zona supantei - cafeteria.
La exterior sunt prevăzute, bazine pentru relaxare, dalaje şi tobogane pentru a spori capacitatea pe timpul verii. Sunt prevăzute două categorii de atracţii în afară de bazinele propriu-zise, şi anume atracţii pentru copii, la interior şi exterior în cadrul bazinelor speciale destinate acestora; este vorba de atractii destinate copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani; atracţii pentru adulţi şi copii peste vârsta de 12 ani sau pentru familii, situate la exterior, cu posibilitatea de a prevedea în viitor tobogane pentru adulţi şi la interior.
La exterior sunt prevăzute tobogan exterior multitrack de tip curse sau alunecare liberă, cu 4 benzi, H=10m, L=4x46m şi sistem de aterizare în afara bazinului; tobogan exterior hidrotub diametru 1400mm cu maxim 3 locuri şi ieşire de lăţime 3m şi lungime 15 m şi sistem de aterizare în afara bazinului; tobogan deschis cu alunecare liberă de lăţime 2000mm şi ieşire de lăţime 3m şi lungime 15m şi sistem de aterizare în afara bazinului”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.
.
Comentarii
O noua ambitie prosteasca a primarului Cretu dupa aceea de amenajare partiei de schi costisitoare pe Dealul Cocosului, la altitudinea cea mai joasa din tara, de numai 600 m si in conditiile in care Bistrita se afla intr-o zona total nepotrivita pentru domeniul schiabil din cauza temperaturii medii anuale relativ ridicate, de cca 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predealul unde izoterma este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuala este de numai 6,5 grade. In plus orasul Bistrita are avantajul ca se gaseste la o distanta mica de zona montana, potrivita pentru practicarea sporturilor de iarna. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca aceste instalatii nu pot produce zapada artificiala decat daca temperatura aerului este sub minus 5 grade. Eventual la Bistrita putea fi luata in considerare o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare .
Si totusi, pentru a satisface mofturile paguboase ale lui Cretu, primaria Bistrita a investit peste 27 milioane lei dintr-un imprumut bancar, intr-o partie de schi care va sta nefolosita, in cel mai bun caz, mai bine de 10 luni pe an, in timp ce orasul are cu totul alte prioritati in folosul cetatenilor. Un vechi proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Se pare ca primarul Cretu face parte din ultima categorie si nu a invatat nimic din moment ce vrea sa construiasca un aqualand tot din imprumuturi bancare la baza Dealului Cocos. De ce sa cheltui banii publici pe un complex acvatic situat pe pasunea din Unirea cand un astfel de complex ar putea fi facut cu bani europeni si cu mai mult folos fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi puse in valoare si resursele de apa sarata disponibile, dupa modelul celor de la Baile Figa, sau de la Sangeorzul de Mures. De fapt, primarul Cretu toaca in prostie bani publici pe proiecte fara nici o perspectiva de care de care nu se apropie nici un investitor privat si de care pana la urma se alege praful.
In urma cu cativa ani a existat o viziune mai inteligenta privind punerea in valoare a resurselor de de apa sarata din zona Bistritei.
Vezi:http://www.timponline.ro/slatinita-viitoarea-baza-de-tratament-cu-ape-sa...
Adaugă comentariu nou