Proiectul de amenajare a Aquaparcului din Bistriţa va fi depus spre finanţare prin PNDL, din fonduri guvernamentale

Consiliul Local Bistrița a aprobat, cu 14 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” (un consilier nu a votat),  studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiții  “Complex de agrement acvatic Aquaparc Bistrița”, din Complexul Wonderland. Potrivit primarului Ovidiu Creţu, în luna martie, proiectul va fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, pentru a obţine finanţare prin PNDL, în baza OG 28/2013. Oricum, deocamdată nu se ia în calcul un credit bancar pentru realizarea acestei investiţii.

„Nu vom lua credit, pentru că a apărut această oportunitate. Asta înseamnă să fii elastic, să fii flexibil. S-a votat bugetul naţional, suntem eligibili pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi trebuie să trimit propunerile care au fost aprobate în Consiliul Local. De aceea, ne trebuie votul pe acest studiu de fezabilitate, ca să-l putem depune pe PNDL. E o propunere, nu suntem cu banii în buzunar. Trebuie să ne luptăm, să ne zbatem, să facem toate chestiile cum se cade, ca să ne luăm banii de acolo. Avem şanse să îi luăm”, a declarat, după votul din CL Bistriţa, primarul Ovidiu Creţu.

Potrivit acestuia, anul acesta ar putea fi organizată procedura de achiziţii publice pentru execuţia obiectivului, iar din 2018 să debuteze efectiv lucrările, astfel că Aquaparcul ar putea fi finalizat în 2019-2020.

Consilierii PNL şi ai PER au ridicat o serie de probleme privind oportunitatea acestui proiect, dacă vor fi utilizatorii prognozaţi, cheltuielile de întreţinere pe care le impune şi că nu va fi profitabil şi că reprezintă o concurenţă cu agenţii economici privaţi care au făcut investţii.

De cealaltă parte, primarul Creţu a menţionat că acest proiect nu are neapărat menirea de a aduce profit, ci are „menirea principală de a aduce sănătate oamenilor”. Acesta a adăugat că ăşi doreşte ca fiecare copil să ştie să schieze, cum e în Austria, li să înoate, ca în Germania. Mai mult, în prezent, Primăria Bistriţa finanţează cu o sumă importantă practicarea sportului de către elevi, bani care sunt încasaţi de firmele de profil.

Potrivit studiului de fezabilitate, care precede proiectul tehnic, valoarea investiţiei este estimată la 34,071 milioane lei (TVA inclus), capacităţile care vor fi construite cuprinzând o clădire cu bazine interioare (S=2492 mp), bazine exterioare (S=1210 mp) şi o parcare cu 146 locuri, amplasarea fiind în Zona Poligon.

Investiţia constă dintr-o construcţie principală, amenajări exterioare (terase, zone înierbate), atracţii (tobogane), alei carosabile şi pietonale, parcaj, utilităţi. Construcţia principală este desfăşurată pe trei niveluri principale (demisol - zona de acces public, vestiare şi utilităţi, parter - zona de agrement piscine, tobogane, saune, masaj şi zona supantei - cafeteria.

La exterior sunt prevăzute, bazine pentru relaxare, dalaje şi tobogane pentru a spori capacitatea pe timpul verii. Sunt prevăzute două categorii de atracţii în afară de bazinele propriu-zise, şi anume atracţii pentru copii, la interior şi exterior în cadrul bazinelor speciale destinate acestora; este vorba de atractii destinate copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani; atracţii pentru adulţi şi copii peste vârsta de 12 ani sau pentru familii, situate la exterior, cu posibilitatea de a prevedea în viitor tobogane pentru adulţi şi la interior.

La exterior sunt prevăzute tobogan exterior multitrack de tip curse sau alunecare liberă, cu 4 benzi, H=10m, L=4x46m şi sistem de aterizare în afara bazinului; tobogan exterior hidrotub diametru 1400mm cu maxim 3 locuri şi ieşire de lăţime 3m şi lungime 15 m şi sistem de aterizare în afara bazinului; tobogan deschis cu alunecare liberă de lăţime 2000mm  şi ieşire de lăţime 3m şi lungime 15m şi sistem de aterizare în afara bazinului”, se arată în studiul de fezabilitate aprobat.

În ceea ce priveşte tarifele, acestea sunt estimate acum la 25 lei/zi pentru bazinele exterioare şi 40 lei/zi pentru accesul la bazinul acoperit.

Comentarii

23/02/17 21:06
Maria

Mai oameni buni, iara vreti sa face-ti vreo prostie??? Sa aparem iara inca o luna de zile pe Pro Tv la editia cu proiecte esuate de miliarde de euro, bani de la UE, si sa ne imprumutati iara pe la vreo banca inca vreo 20-30 de ani???? Nu-i bugat ca ne-ati facut de rusine cu partia aia a voastra spectaculoasa pe care se schiaza in conditi anormale?? In loc sa faceti ceva cu folos numa risipiti bani pe tot felu de proiecte inutile! Drumul de la Ilva Mica spre Lunca Ilvei este.... nu am cuvinte, dezastru ii putin spus, si pe pajiste e mai bine! Cel de la Bistrita Bargaului la Colibita si pe urma iese spre Vatra Dornei, si ala arata ca dupa razboi! Is atatea drumuri neasfaltate si voua va arde de aquapark?? Macar de ar fi zona cu ape termale da dar asa.... cu veveritele a-ti dato in bara acuma ce vreti chiar sa fim de rusinea Europei?? Macar de bani astia faceti un mall, asfaltati str. Decebal si restul strazilor, mai modernizati cate o scoala, un spital, ceva acolo care sa ne fie util! Face-ti ceva si pentru promovarea turismului la noi in judet, ca eu imediat termin facultatea si nu imi gasesc de lucru in domeniu, eventual pe la Kaufland sau Leoni, nu-i vorba ca si acolo lucreaza oameni dar pentru ce am facut o scoala sa ma duc la munca in strainatate sau in alta parte?? Off doamne, ca la noi la nimeni!

24/02/17 10:12
emil

Ce are sula cu prefectura? Ce lagatura are Aquapark-ul cu partia de schi? De ce sa cheltui banii cu un complex acvatic pe pasunea din Unirea cand un astfel de complex ar putea fi facut cu mai mult folos fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi valorificate si resursele de apa sarata disponibile, dupa modelul celor de la Baile Figa, unde primarul Becleanului, un om cu viziune si vointa a reusit sa faca din lacurile sarate o adevarata minune. In felul acesta ar putea fi mai bine asociat turismul de agrement cu cel balnear.
Pe de alta parte, oricum partia de schi este un fiasco, iar pentru a valorifica macar amenajarile adiacente precum drumul de legatura si parcarea, mai curand ar fi necesara amenajarea unui Camping la baza Dealului Cocos. De asemenea, avand in vedere suprafata mare de pasune, acolo s-ar putea amenaja un hipodrom si chiar o Stână Turistica dupa modelul celei de la Poiana Brasov.
Vezi si : http://www.timponline.ro/valea-salautei-stana-ecologica-partie-de-schi-c...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5